Kesä on roseeviinien aikaa ja siksi pyysimmekin viiniasiantuntija Juha Lihtosta valitsemaan viisi suositusroseeviiniä Alkon valikoimista ja suosittelemaan niille sopivat annokset. Nautinnollista kesää!
lohta
tuoretta tonnikalaa
siikaa
daikonretikkaa raastettuna
shisolehtiä
wasabia
gari-inkivääriä
1 rkl suolaa
1 dl vettä
1 dl Riisiviinietikkaa
1 dl valkoviiniä
Laita ainekset kulhoon ja sekoita kunnes suola on liuennut.
Siisti lohesta nahkapuolelta kaikki ruskea osa. Marinoi isompana palasena liemessä upotettuna 10 min, jos kalaa on paljon, voit marinoida sen suljettavassa muovipussissa, jolloin marinadi riittää paremmin.
Leikkaa marinoitu lohi poikkisyyhyn n. 0,5 cm paksuiksi siivuiksi.
Leikkaa siikafileestä pystysuuntaan n. 1cm paksuiksi paloiksi.
Leikkaa tonnikala ohuiksi siivuiksi.
Tarjoile sashimi kauniisti aseteltuna vasten sishonlehteä ja retikkaraastetta.
Toskana, Italia
Rypäleet: Syrah, Vermentino
Vehreän kukkea, yrttisen raikas ja aromikas tuoksu – tuulahdus kesää! Kuiva, maukas, herkkäarominen ja sensuelli viini. Elegantti, viehättävän viipyilevä ja harmoninen viini, joka sopii mainiosti vaaleille paistetuille kaloille, kampasimpukoille, graavatuille kaloille ja salaateille. Nauti 8-10°C-asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Syrah
Tuotenumero: Alko 903375
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
0,5 kg keitettyä minimustekalaa
1 pieni chili
suolaheinää
sitruuna
1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Hienonna chili ja suolaheinä, sekoita öljyyn ja mausta suolalla sitruunanmehulla, kuorella ja mustapippurilla. Mausta mustekalat marinadilla ja anna maustua noin tunnin ajan. Grillaa vartaat nopeasti grillissä.
2 kpl romainea
oliiviöljyä
suolaa
sitruuna
Leikkaa salaatit kahteen osaan. Pirstoittele öljyä pintaan. Grillaa salaatit nopeasti ja mausta suolalla oliiviöljyllä ja sitruunanmehulla.
½ kurkku
1 valkosipulin kynsi
suolaa
jogurttia
sitruuna
Raasta kurkkua ja valkosipulin kynsi. Mausta suolalla. Valuta nesteet siivilässä. Lisää jogurtti valutettuun kurkku-valkosipuli-raasteeseen. Mausta sitruunanmehulla.
Lisäksi:
sipulia
suolaheinää
Wagram, Itävalta
Rypäleet: Zweigelt 100%
Kuiva ja herkullisen elegantti Zweigelt-rypäleestä valmistettu rosee tarjoilee herkän mansikkaisia ja raikkaan aromikkaita vivahteita. Kepeä rosee sopii mainiosti vaaleille kaloille, salaateille ja meren eläville sekä seurusteluun. Nauti 7–9°C-asteisena viilennettynä.
Lasisuositus: Riedel Veritas Syrah
Tuotenumero: Alko 926767
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
4 annosta.
24 siivua ohutta naudan sisäpaistia tai possunkylkeä
4 rkl pistaasimurua
4 rkl korppujauhoa
2 kpl valkosipulin kynsiä
4 rkl parmesaaniraastetta
suolaa
mustapippuria
Täyte:
6 rkl pistaasimurua
400 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
mustapippuria
Esivalmistus:
- Suolaa ensin lihaviipaleet ja mausta ne lorauksella extra-neitsytoliiviöljyä.
- Valmista täyte; laita tuorejuustoa kulhoon ja lisää hienonnetut pistaasipähkinät.
- Mausta ripauksella mustapippuria ja sekoita seos.
- Levitä lihaviipale lautaselle ja lisää toiseen reunaan runsas ruokalusikallinen tuorejuusto-pistaasi-seosta.
- Kääri lihaviipale rullaksi.
Leivitys:
- Kaada kulhoon korppujauhot, hienonnetut pistaasipähkinät, raastetut valkosipulinkynnet, parmesaaniraaste.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Pyöritä liharullat leivityksessä niin, että ne ovat leivityksestä kokonaan kuorrutettuja.
Kypsennys:
- Asettele liharullat leivinpaperille pellille.
- Kaada pinnalle loraus extra-neitsytoliiviöljyä ja kypsennä liharullat uunissa 180°C-asteessa noin 20 minuuttia.
- Ota vuoka uunista ja tarjoile liharullat lämpiminä.
Toskana, Italia
Rypäleet: Sangiovese 100%
Herkullinen, aavistuksen kukkea ja puhdaspiirteinen tuoksu, jossa on aistittavissa sangioveselle tyypillisiä punaisten marjojen ja hapankirsikkan tuoksuja sekä vivahde tuoretta tupakkaa. Maku on kuiva, aromikas ja kepeä. Eloisan raikasta ja mineraalista makua sävyttää kirsikkainen hapokkuus. Tasapainoinen viipyilevä jälkimaku. Tarjoile viilennettynä noin 9–11°C-asteisena ja nauti pienehköstä tulppaanin mallisesta lasista. Nautinnollinen sellaisenaan, mutta oiva kumppani paistetuille vaaleille lihoille, rasvaisille kaloille sekä kylmänä tarjotuille punaisille lihoille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 925745
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
24 kpl neulamuikkuja
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 dl vettä
100 g piparjuurta
50 g ranskankermaa
1 kpl banaanishalottisipuli
1 kpl tuore jalapeno
12 kpl salaatin lehtiä, esim lehtisalaattia tai sydänsalaattia
10 rkl pankojauhoa
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä, oliiviöljyä maustamiseen
1 pnt rakuunaa
1 rasia baby-pinaattia
1 tl Dijon-sinappia
100 g voita
Valmistus:
- Soseuta pinaatti ja rakuuna sileäksi pyreeksi tehosekoittimessa ja sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon, mausta suolalla ja pippurilla sekä Dijon-sinapilla.
- Muotoile voista kelmun avulla tanko ja pakasta jäiseksi.
- Valmista etikkaliemi, kiehauttamalla etikka, sokeri ja vesi niin että sokeri liukenee, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Hiillosta muikut nopeasti, esim, grillissä tai valurautapannulla, kuumalla lämmöllä ja laita muikut suoraan etikkaliemeen. Muikut voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin marinoitumaan.
- Kuori sipuli ja leikkaa siitä ohuita renkaita. Huuhtele sipulirenkaat kylmällä vedellä ja irrottele ne toisistaan,
- Poista jalapenosta siemenet ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi pitkittäin, huuhtele hyvin kylmällä vedellä, jotta tulisuus hieman miedontuu.
- Vatkaa ranskankerma kevyesti.
- Irrottele ja pese salaatin lehdet kylmällä vedellä.
- Paahda pankojauhot kuivalla pannulla kullanruskeaksi ja mausta suolalla ja pippurilla.
Esillelaitto:
- Annostele salaattien pohjalle vähän ranskankermaa.
- Valuta muikut liinan päällä ja mausta suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä.
- Asettele kaksi muikkua kullekin per salaatinlehti ja laita muikkujen päälle muutama rengas sipulia sekä pari jalapenoviipaletta,
- Laita teelusikallinen paahdettua pankojauhoa muikkujen päälle, ja raasta lopuksi päälle kuorittua piparjuurta sekä pakastettua rakuunavoita.
Pendedès, Espanja
Rypäleet: Xarel-lo, Sumoll, Garnatxa
Heleä, kaunis sipulinkuoren oranssi väri. Hienostunut, hillitty ja tiivis tuoksu, jossa kevyttä yrttisyyttä, aavistus persikkaa ja hiven mausteisuutta. Kuiva, elegantti suuntuntuma, jota tukee lempeät hapot. Hillitty ja kaunis jälkimaku. Tyylikäs roseeviini ja ehdottomasti yksi eleganteimpia natuviinejä markkinoilla.
Viilennä 9–11°C-asteiseksi ja tarjoile keskikokoisesta tulppaaninmallisesta lasista. Erinomainen viini Toast Skagenille, äyriäisille, paistetuille ahvenille sekä salaateille. Viini kannattaa ilmata ennen tarjoilua kaatamalla se dekantteriin ja dekantterista takaisin pulloon, jotta sen hienosyinen luonne pääsee paremmin esiin.
Lasisuositus: Riedel Veritas Viognier
Tuotenumero: Alko 910288
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
1 dl vettä
1 tl dashi-pulveria
1 tl mustariisietikkaa
1 tl soijakastiketta
1 rkl tomusokeria
Valmistus:
- Sekoita kaikki ainekset esim. sauvasekoittimella.
- Anna tasoittua, ja laita yleiskoneeseen ja vatkaa vispilällä kovaksi vaahdoksi.
- Laita massa pursotinpussiin, ja pursota leivinpaperille 3 cm kakkuja.
- Kuivata 50°C-asteisessa kiertoilmauunissa yön yli.
Liemi
1 dl riisiviinietikkaa (rice wine vinegar)
½ dl vettä
½ dl sokeria
1 tl suolaa
½ retikka
Valmistus:
- Laita viinietikka, vesi, sokeri ja suola kattilaan ja kiehauta.
- Kuori retikka ja leikkaa mandoliinilla ohuiksi kiekoiksi.
- Kaada päälle jäähtynyt pikkeliliemi, peitä kannella/kelmulla ja anna maustua vähintään yön yli.
2 rkl sake
1 rkl mirin
1 rkl soijakastiketta
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl fariinisokeria
2 rkl hienonnettua haudutettua valkosipulia
10 kynttä mustaa valkosipulia
Valmistus:
Laita kaikki ainekset kasariin, ja hauduta hiljalleen n. 20min. Aja tehosekoittimella pyreeksi.
50 g merisiilinmätiä
1 rkl yuzumehua
1 tl fermentoitua chilitahnaa
1 rkl rypsiöljyä
Valmistus:
Laita mäti, yuzumehu ja chilitahna tehosekoittimeen, ja aja tasaiseksi. Kaada öljy ohuena nauhana joukkoon ikäänkuin tekisit majoneesia. Mausta suolalla tarvittaessa.
Provence, Ranska
Rypäleet: Grenache, Syrah
Lontoolainen Stephen Cronk toteutti unelmansa ja perusti vuonna 2009 perheineen viinitalon Provenceen, Cotignacin kylään.
Viinien valmistuksesta vastaavat Jo Aherne (Master of Wine) yhdessä 30 vuotta Provencessa viiniä tehnyt Bruno Siviragol ja Toulousen yliopistossa enologiaa opiskellut Nathalie Longefay. Elegantti lohenpunainen roseeviini jonka puhdaslinjainen tuoksu, tarjoaa kesäisen raikkaan tuulahduksen mansikkaa, vadelmaa, persikkaa sekä aavistulsen mausteista kukkeutta. Kuiva ja raikas maku on tyylikkään marjaisa ja notkea. Tasapainoinen ja eloisa rosee, joka kannattaa viilentää 9-11°C-asteiseksi ja tarjoilla savukalojen, salaattien ja äyriäisherkkujen kanssa. Loistava vaihtoehto myös sushille ja sashimille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Viognier
Tuotenumero: Alko 941277
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Kesä on roseeviinien aikaa ja siksi pyysimmekin viiniasiantuntija Juha Lihtosta valitsemaan viisi suositusroseeviiniä Alkon valikoimista ja suosittelemaan niille sopivat annokset. Nautinnollista kesää!
lohta
tuoretta tonnikalaa
siikaa
daikonretikkaa raastettuna
shisolehtiä
wasabia
gari-inkivääriä
1 rkl suolaa
1 dl vettä
1 dl Riisiviinietikkaa
1 dl valkoviiniä
Laita ainekset kulhoon ja sekoita kunnes suola on liuennut.
Siisti lohesta nahkapuolelta kaikki ruskea osa. Marinoi isompana palasena liemessä upotettuna 10 min, jos kalaa on paljon, voit marinoida sen suljettavassa muovipussissa, jolloin marinadi riittää paremmin.
Leikkaa marinoitu lohi poikkisyyhyn n. 0,5 cm paksuiksi siivuiksi.
Leikkaa siikafileestä pystysuuntaan n. 1cm paksuiksi paloiksi.
Leikkaa tonnikala ohuiksi siivuiksi.
Tarjoile sashimi kauniisti aseteltuna vasten sishonlehteä ja retikkaraastetta.
Toskana, Italia
Rypäleet: Syrah, Vermentino
Vehreän kukkea, yrttisen raikas ja aromikas tuoksu – tuulahdus kesää! Kuiva, maukas, herkkäarominen ja sensuelli viini. Elegantti, viehättävän viipyilevä ja harmoninen viini, joka sopii mainiosti vaaleille paistetuille kaloille, kampasimpukoille, graavatuille kaloille ja salaateille. Nauti 8-10°C-asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Syrah
Tuotenumero: Alko 903375
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
0,5 kg keitettyä minimustekalaa
1 pieni chili
suolaheinää
sitruuna
1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Hienonna chili ja suolaheinä, sekoita öljyyn ja mausta suolalla sitruunanmehulla, kuorella ja mustapippurilla. Mausta mustekalat marinadilla ja anna maustua noin tunnin ajan. Grillaa vartaat nopeasti grillissä.
2 kpl romainea
oliiviöljyä
suolaa
sitruuna
Leikkaa salaatit kahteen osaan. Pirstoittele öljyä pintaan. Grillaa salaatit nopeasti ja mausta suolalla oliiviöljyllä ja sitruunanmehulla.
½ kurkku
1 valkosipulin kynsi
suolaa
jogurttia
sitruuna
Raasta kurkkua ja valkosipulin kynsi. Mausta suolalla. Valuta nesteet siivilässä. Lisää jogurtti valutettuun kurkku-valkosipuli-raasteeseen. Mausta sitruunanmehulla.
Lisäksi:
sipulia
suolaheinää
Wagram, Itävalta
Rypäleet: Zweigelt 100%
Kuiva ja herkullisen elegantti Zweigelt-rypäleestä valmistettu rosee tarjoilee herkän mansikkaisia ja raikkaan aromikkaita vivahteita. Kepeä rosee sopii mainiosti vaaleille kaloille, salaateille ja meren eläville sekä seurusteluun. Nauti 7–9°C-asteisena viilennettynä.
Lasisuositus: Riedel Veritas Syrah
Tuotenumero: Alko 926767
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
4 annosta.
24 siivua ohutta naudan sisäpaistia tai possunkylkeä
4 rkl pistaasimurua
4 rkl korppujauhoa
2 kpl valkosipulin kynsiä
4 rkl parmesaaniraastetta
suolaa
mustapippuria
Täyte:
6 rkl pistaasimurua
400 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
mustapippuria
Esivalmistus:
- Suolaa ensin lihaviipaleet ja mausta ne lorauksella extra-neitsytoliiviöljyä.
- Valmista täyte; laita tuorejuustoa kulhoon ja lisää hienonnetut pistaasipähkinät.
- Mausta ripauksella mustapippuria ja sekoita seos.
- Levitä lihaviipale lautaselle ja lisää toiseen reunaan runsas ruokalusikallinen tuorejuusto-pistaasi-seosta.
- Kääri lihaviipale rullaksi.
Leivitys:
- Kaada kulhoon korppujauhot, hienonnetut pistaasipähkinät, raastetut valkosipulinkynnet, parmesaaniraaste.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Pyöritä liharullat leivityksessä niin, että ne ovat leivityksestä kokonaan kuorrutettuja.
Kypsennys:
- Asettele liharullat leivinpaperille pellille.
- Kaada pinnalle loraus extra-neitsytoliiviöljyä ja kypsennä liharullat uunissa 180°C-asteessa noin 20 minuuttia.
- Ota vuoka uunista ja tarjoile liharullat lämpiminä.
Toskana, Italia
Rypäleet: Sangiovese 100%
Herkullinen, aavistuksen kukkea ja puhdaspiirteinen tuoksu, jossa on aistittavissa sangioveselle tyypillisiä punaisten marjojen ja hapankirsikkan tuoksuja sekä vivahde tuoretta tupakkaa. Maku on kuiva, aromikas ja kepeä. Eloisan raikasta ja mineraalista makua sävyttää kirsikkainen hapokkuus. Tasapainoinen viipyilevä jälkimaku. Tarjoile viilennettynä noin 9–11°C-asteisena ja nauti pienehköstä tulppaanin mallisesta lasista. Nautinnollinen sellaisenaan, mutta oiva kumppani paistetuille vaaleille lihoille, rasvaisille kaloille sekä kylmänä tarjotuille punaisille lihoille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 925745
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
24 kpl neulamuikkuja
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 dl vettä
100 g piparjuurta
50 g ranskankermaa
1 kpl banaanishalottisipuli
1 kpl tuore jalapeno
12 kpl salaatin lehtiä, esim lehtisalaattia tai sydänsalaattia
10 rkl pankojauhoa
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä, oliiviöljyä maustamiseen
1 pnt rakuunaa
1 rasia baby-pinaattia
1 tl Dijon-sinappia
100 g voita
Valmistus:
- Soseuta pinaatti ja rakuuna sileäksi pyreeksi tehosekoittimessa ja sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon, mausta suolalla ja pippurilla sekä Dijon-sinapilla.
- Muotoile voista kelmun avulla tanko ja pakasta jäiseksi.
- Valmista etikkaliemi, kiehauttamalla etikka, sokeri ja vesi niin että sokeri liukenee, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Hiillosta muikut nopeasti, esim, grillissä tai valurautapannulla, kuumalla lämmöllä ja laita muikut suoraan etikkaliemeen. Muikut voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin marinoitumaan.
- Kuori sipuli ja leikkaa siitä ohuita renkaita. Huuhtele sipulirenkaat kylmällä vedellä ja irrottele ne toisistaan,
- Poista jalapenosta siemenet ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi pitkittäin, huuhtele hyvin kylmällä vedellä, jotta tulisuus hieman miedontuu.
- Vatkaa ranskankerma kevyesti.
- Irrottele ja pese salaatin lehdet kylmällä vedellä.
- Paahda pankojauhot kuivalla pannulla kullanruskeaksi ja mausta suolalla ja pippurilla.
Esillelaitto:
- Annostele salaattien pohjalle vähän ranskankermaa.
- Valuta muikut liinan päällä ja mausta suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä.
- Asettele kaksi muikkua kullekin per salaatinlehti ja laita muikkujen päälle muutama rengas sipulia sekä pari jalapenoviipaletta,
- Laita teelusikallinen paahdettua pankojauhoa muikkujen päälle, ja raasta lopuksi päälle kuorittua piparjuurta sekä pakastettua rakuunavoita.
Pendedès, Espanja
Rypäleet: Xarel-lo, Sumoll, Garnatxa
Heleä, kaunis sipulinkuoren oranssi väri. Hienostunut, hillitty ja tiivis tuoksu, jossa kevyttä yrttisyyttä, aavistus persikkaa ja hiven mausteisuutta. Kuiva, elegantti suuntuntuma, jota tukee lempeät hapot. Hillitty ja kaunis jälkimaku. Tyylikäs roseeviini ja ehdottomasti yksi eleganteimpia natuviinejä markkinoilla.
Viilennä 9–11°C-asteiseksi ja tarjoile keskikokoisesta tulppaaninmallisesta lasista. Erinomainen viini Toast Skagenille, äyriäisille, paistetuille ahvenille sekä salaateille. Viini kannattaa ilmata ennen tarjoilua kaatamalla se dekantteriin ja dekantterista takaisin pulloon, jotta sen hienosyinen luonne pääsee paremmin esiin.
Lasisuositus: Riedel Veritas Viognier
Tuotenumero: Alko 910288
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
1 dl vettä
1 tl dashi-pulveria
1 tl mustariisietikkaa
1 tl soijakastiketta
1 rkl tomusokeria
Valmistus:
- Sekoita kaikki ainekset esim. sauvasekoittimella.
- Anna tasoittua, ja laita yleiskoneeseen ja vatkaa vispilällä kovaksi vaahdoksi.
- Laita massa pursotinpussiin, ja pursota leivinpaperille 3 cm kakkuja.
- Kuivata 50°C-asteisessa kiertoilmauunissa yön yli.
Liemi
1 dl riisiviinietikkaa (rice wine vinegar)
½ dl vettä
½ dl sokeria
1 tl suolaa
½ retikka
Valmistus:
- Laita viinietikka, vesi, sokeri ja suola kattilaan ja kiehauta.
- Kuori retikka ja leikkaa mandoliinilla ohuiksi kiekoiksi.
- Kaada päälle jäähtynyt pikkeliliemi, peitä kannella/kelmulla ja anna maustua vähintään yön yli.
2 rkl sake
1 rkl mirin
1 rkl soijakastiketta
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl fariinisokeria
2 rkl hienonnettua haudutettua valkosipulia
10 kynttä mustaa valkosipulia
Valmistus:
Laita kaikki ainekset kasariin, ja hauduta hiljalleen n. 20min. Aja tehosekoittimella pyreeksi.
50 g merisiilinmätiä
1 rkl yuzumehua
1 tl fermentoitua chilitahnaa
1 rkl rypsiöljyä
Valmistus:
Laita mäti, yuzumehu ja chilitahna tehosekoittimeen, ja aja tasaiseksi. Kaada öljy ohuena nauhana joukkoon ikäänkuin tekisit majoneesia. Mausta suolalla tarvittaessa.
Provence, Ranska
Rypäleet: Grenache, Syrah
Lontoolainen Stephen Cronk toteutti unelmansa ja perusti vuonna 2009 perheineen viinitalon Provenceen, Cotignacin kylään.
Viinien valmistuksesta vastaavat Jo Aherne (Master of Wine) yhdessä 30 vuotta Provencessa viiniä tehnyt Bruno Siviragol ja Toulousen yliopistossa enologiaa opiskellut Nathalie Longefay. Elegantti lohenpunainen roseeviini jonka puhdaslinjainen tuoksu, tarjoaa kesäisen raikkaan tuulahduksen mansikkaa, vadelmaa, persikkaa sekä aavistulsen mausteista kukkeutta. Kuiva ja raikas maku on tyylikkään marjaisa ja notkea. Tasapainoinen ja eloisa rosee, joka kannattaa viilentää 9-11°C-asteiseksi ja tarjoilla savukalojen, salaattien ja äyriäisherkkujen kanssa. Loistava vaihtoehto myös sushille ja sashimille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Viognier
Tuotenumero: Alko 941277
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
TOIMITUS/JULKAISIJA
LuxMedia Oü
Parda 8
Tallinn 10151
info@weekendmenu.fi
AINEISTON TOIMITUS
aineisto@deluxe-lehti.fi
Kesä on roseeviinien aikaa ja siksi pyysimmekin viiniasiantuntija Juha Lihtosta valitsemaan viisi suositusroseeviiniä Alkon valikoimista ja suosittelemaan niille sopivat annokset. Nautinnollista kesää!
lohta
tuoretta tonnikalaa
siikaa
daikonretikkaa raastettuna
shisolehtiä
wasabia
gari-inkivääriä
1 rkl suolaa
1 dl vettä
1 dl Riisiviinietikkaa
1 dl valkoviiniä
Laita ainekset kulhoon ja sekoita kunnes suola on liuennut.
Siisti lohesta nahkapuolelta kaikki ruskea osa. Marinoi isompana palasena liemessä upotettuna 10 min, jos kalaa on paljon, voit marinoida sen suljettavassa muovipussissa, jolloin marinadi riittää paremmin.
Leikkaa marinoitu lohi poikkisyyhyn n. 0,5 cm paksuiksi siivuiksi.
Leikkaa siikafileestä pystysuuntaan n. 1cm paksuiksi paloiksi.
Leikkaa tonnikala ohuiksi siivuiksi.
Tarjoile sashimi kauniisti aseteltuna vasten sishonlehteä ja retikkaraastetta.
Toskana, Italia
Rypäleet: Syrah, Vermentino
Vehreän kukkea, yrttisen raikas ja aromikas tuoksu – tuulahdus kesää! Kuiva, maukas, herkkäarominen ja sensuelli viini. Elegantti, viehättävän viipyilevä ja harmoninen viini, joka sopii mainiosti vaaleille paistetuille kaloille, kampasimpukoille, graavatuille kaloille ja salaateille. Nauti 8-10°C-asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Syrah
Tuotenumero: Alko 903375
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
0,5 kg keitettyä minimustekalaa
1 pieni chili
suolaheinää
sitruuna
1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Hienonna chili ja suolaheinä, sekoita öljyyn ja mausta suolalla sitruunanmehulla, kuorella ja mustapippurilla. Mausta mustekalat marinadilla ja anna maustua noin tunnin ajan. Grillaa vartaat nopeasti grillissä.
2 kpl romainea
oliiviöljyä
suolaa
sitruuna
Leikkaa salaatit kahteen osaan. Pirstoittele öljyä pintaan. Grillaa salaatit nopeasti ja mausta suolalla oliiviöljyllä ja sitruunanmehulla.
½ kurkku
1 valkosipulin kynsi
suolaa
jogurttia
sitruuna
Raasta kurkkua ja valkosipulin kynsi. Mausta suolalla. Valuta nesteet siivilässä. Lisää jogurtti valutettuun kurkku-valkosipuli-raasteeseen. Mausta sitruunanmehulla.
Lisäksi:
sipulia
suolaheinää
Wagram, Itävalta
Rypäleet: Zweigelt 100%
Kuiva ja herkullisen elegantti Zweigelt-rypäleestä valmistettu rosee tarjoilee herkän mansikkaisia ja raikkaan aromikkaita vivahteita. Kepeä rosee sopii mainiosti vaaleille kaloille, salaateille ja meren eläville sekä seurusteluun. Nauti 7–9°C-asteisena viilennettynä.
Lasisuositus: Riedel Veritas Syrah
Tuotenumero: Alko 926767
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
4 annosta.
24 siivua ohutta naudan sisäpaistia tai possunkylkeä
4 rkl pistaasimurua
4 rkl korppujauhoa
2 kpl valkosipulin kynsiä
4 rkl parmesaaniraastetta
suolaa
mustapippuria
Täyte:
6 rkl pistaasimurua
400 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
mustapippuria
Esivalmistus:
- Suolaa ensin lihaviipaleet ja mausta ne lorauksella extra-neitsytoliiviöljyä.
- Valmista täyte; laita tuorejuustoa kulhoon ja lisää hienonnetut pistaasipähkinät.
- Mausta ripauksella mustapippuria ja sekoita seos.
- Levitä lihaviipale lautaselle ja lisää toiseen reunaan runsas ruokalusikallinen tuorejuusto-pistaasi-seosta.
- Kääri lihaviipale rullaksi.
Leivitys:
- Kaada kulhoon korppujauhot, hienonnetut pistaasipähkinät, raastetut valkosipulinkynnet, parmesaaniraaste.
- Mausta suolalla ja pippurilla.
- Pyöritä liharullat leivityksessä niin, että ne ovat leivityksestä kokonaan kuorrutettuja.
Kypsennys:
- Asettele liharullat leivinpaperille pellille.
- Kaada pinnalle loraus extra-neitsytoliiviöljyä ja kypsennä liharullat uunissa 180°C-asteessa noin 20 minuuttia.
- Ota vuoka uunista ja tarjoile liharullat lämpiminä.
Toskana, Italia
Rypäleet: Sangiovese 100%
Herkullinen, aavistuksen kukkea ja puhdaspiirteinen tuoksu, jossa on aistittavissa sangioveselle tyypillisiä punaisten marjojen ja hapankirsikkan tuoksuja sekä vivahde tuoretta tupakkaa. Maku on kuiva, aromikas ja kepeä. Eloisan raikasta ja mineraalista makua sävyttää kirsikkainen hapokkuus. Tasapainoinen viipyilevä jälkimaku. Tarjoile viilennettynä noin 9–11°C-asteisena ja nauti pienehköstä tulppaanin mallisesta lasista. Nautinnollinen sellaisenaan, mutta oiva kumppani paistetuille vaaleille lihoille, rasvaisille kaloille sekä kylmänä tarjotuille punaisille lihoille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 925745
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
24 kpl neulamuikkuja
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 dl vettä
100 g piparjuurta
50 g ranskankermaa
1 kpl banaanishalottisipuli
1 kpl tuore jalapeno
12 kpl salaatin lehtiä, esim lehtisalaattia tai sydänsalaattia
10 rkl pankojauhoa
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä, oliiviöljyä maustamiseen
1 pnt rakuunaa
1 rasia baby-pinaattia
1 tl Dijon-sinappia
100 g voita
Valmistus:
- Soseuta pinaatti ja rakuuna sileäksi pyreeksi tehosekoittimessa ja sekoita huoneenlämpöisen voin joukkoon, mausta suolalla ja pippurilla sekä Dijon-sinapilla.
- Muotoile voista kelmun avulla tanko ja pakasta jäiseksi.
- Valmista etikkaliemi, kiehauttamalla etikka, sokeri ja vesi niin että sokeri liukenee, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Hiillosta muikut nopeasti, esim, grillissä tai valurautapannulla, kuumalla lämmöllä ja laita muikut suoraan etikkaliemeen. Muikut voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi jääkaappiin marinoitumaan.
- Kuori sipuli ja leikkaa siitä ohuita renkaita. Huuhtele sipulirenkaat kylmällä vedellä ja irrottele ne toisistaan,
- Poista jalapenosta siemenet ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi pitkittäin, huuhtele hyvin kylmällä vedellä, jotta tulisuus hieman miedontuu.
- Vatkaa ranskankerma kevyesti.
- Irrottele ja pese salaatin lehdet kylmällä vedellä.
- Paahda pankojauhot kuivalla pannulla kullanruskeaksi ja mausta suolalla ja pippurilla.
Esillelaitto:
- Annostele salaattien pohjalle vähän ranskankermaa.
- Valuta muikut liinan päällä ja mausta suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä.
- Asettele kaksi muikkua kullekin per salaatinlehti ja laita muikkujen päälle muutama rengas sipulia sekä pari jalapenoviipaletta,
- Laita teelusikallinen paahdettua pankojauhoa muikkujen päälle, ja raasta lopuksi päälle kuorittua piparjuurta sekä pakastettua rakuunavoita.
Pendedès, Espanja
Rypäleet: Xarel-lo, Sumoll, Garnatxa
Heleä, kaunis sipulinkuoren oranssi väri. Hienostunut, hillitty ja tiivis tuoksu, jossa kevyttä yrttisyyttä, aavistus persikkaa ja hiven mausteisuutta. Kuiva, elegantti suuntuntuma, jota tukee lempeät hapot. Hillitty ja kaunis jälkimaku. Tyylikäs roseeviini ja ehdottomasti yksi eleganteimpia natuviinejä markkinoilla.
Viilennä 9–11°C-asteiseksi ja tarjoile keskikokoisesta tulppaaninmallisesta lasista. Erinomainen viini Toast Skagenille, äyriäisille, paistetuille ahvenille sekä salaateille. Viini kannattaa ilmata ennen tarjoilua kaatamalla se dekantteriin ja dekantterista takaisin pulloon, jotta sen hienosyinen luonne pääsee paremmin esiin.
Lasisuositus: Riedel Veritas Viognier
Tuotenumero: Alko 910288
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
1 dl vettä
1 tl dashi-pulveria
1 tl mustariisietikkaa
1 tl soijakastiketta
1 rkl tomusokeria
Valmistus:
- Sekoita kaikki ainekset esim. sauvasekoittimella.
- Anna tasoittua, ja laita yleiskoneeseen ja vatkaa vispilällä kovaksi vaahdoksi.
- Laita massa pursotinpussiin, ja pursota leivinpaperille 3 cm kakkuja.
- Kuivata 50°C-asteisessa kiertoilmauunissa yön yli.
Liemi
1 dl riisiviinietikkaa (rice wine vinegar)
½ dl vettä
½ dl sokeria
1 tl suolaa
½ retikka
Valmistus:
- Laita viinietikka, vesi, sokeri ja suola kattilaan ja kiehauta.
- Kuori retikka ja leikkaa mandoliinilla ohuiksi kiekoiksi.
- Kaada päälle jäähtynyt pikkeliliemi, peitä kannella/kelmulla ja anna maustua vähintään yön yli.
2 rkl sake
1 rkl mirin
1 rkl soijakastiketta
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl fariinisokeria
2 rkl hienonnettua haudutettua valkosipulia
10 kynttä mustaa valkosipulia
Valmistus:
Laita kaikki ainekset kasariin, ja hauduta hiljalleen n. 20min. Aja tehosekoittimella pyreeksi.
50 g merisiilinmätiä
1 rkl yuzumehua
1 tl fermentoitua chilitahnaa
1 rkl rypsiöljyä
Valmistus:
Laita mäti, yuzumehu ja chilitahna tehosekoittimeen, ja aja tasaiseksi. Kaada öljy ohuena nauhana joukkoon ikäänkuin tekisit majoneesia. Mausta suolalla tarvittaessa.
Provence, Ranska
Rypäleet: Grenache, Syrah
Lontoolainen Stephen Cronk toteutti unelmansa ja perusti vuonna 2009 perheineen viinitalon Provenceen, Cotignacin kylään.
Viinien valmistuksesta vastaavat Jo Aherne (Master of Wine) yhdessä 30 vuotta Provencessa viiniä tehnyt Bruno Siviragol ja Toulousen yliopistossa enologiaa opiskellut Nathalie Longefay. Elegantti lohenpunainen roseeviini jonka puhdaslinjainen tuoksu, tarjoaa kesäisen raikkaan tuulahduksen mansikkaa, vadelmaa, persikkaa sekä aavistulsen mausteista kukkeutta. Kuiva ja raikas maku on tyylikkään marjaisa ja notkea. Tasapainoinen ja eloisa rosee, joka kannattaa viilentää 9-11°C-asteiseksi ja tarjoilla savukalojen, salaattien ja äyriäisherkkujen kanssa. Loistava vaihtoehto myös sushille ja sashimille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Viognier
Tuotenumero: Alko 941277
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
TOIMITUS/JULKAISIJA
LuxMedia Oü
Parda 8
Tallinn 10151
info@weekendmenu.fi
AINEISTON TOIMITUS
aineisto@deluxe-lehti.fi