Kevät-kesän juhlajuomat

Viikko 21/2023 – DeLuxe Weekend Menu 

Weekend Menuulla nostetaan kevät-kesän juhlasesongin kunniaksi viinit. Pyysimme Juha Lihtosta valitsemaan Alkon valikoimista viinejä, jotka sopivat alkumaljojen kohotuksesta voileipä- ja buffet-pöytiin.


Kevät-kesän juhlajuomat

Maljannostoon


Kuohuviinit:
Andre Clouet Chalky
Fernand Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut
Pfaff Crémant d’Alsace Rosé

Voileipä- ja buffet-pöytään


Valkoviinit:
Pfaff Black Tie 2021
Jonty’s Ducks Pekin White 2018

Punaviinit:
Chivite Legardeta Single Vineyard Garnacha 2017
Penley Estate Atlas Shiraz 2017

Jälkiruoalle:
Banfi Rosa Regale Brachetto d’Acqui 2022


Maljannostoon

André Clouet Chalky Brut

Champagne, Ranska

Chardonnay 100 %

Tämä vuonna 2021 markkinoille esitelty samppanja on saanut nimensä Champagnen alueen 200 miljoonaa vuotta vanhasta liituisesta maaperästä. Jurakauden fossiileja täynnä oleva kalkkikivi on avain samppanjan ainutlaatuisuuteen: se on tarhojen laadun ja viinityylin tae; siihen kaivetaan tasalämpöiset säilytyskellarit; se on tuonut turvaa ja suojaa menneiden myllerryksien aikoina. Se tekee Champagnesta samppanjan.

Tätä samppanjaa on kypsytetty seitsemän vuotta ennen markkinoille vapauttamista. Samppanjassa on jäännössokeria 6 g/l.

Puhdaspiirteinen ja herkullisen paahteinen tuoksu, josta löytyy briossia, persikkaa ja omenaa. Kuiva, paahteisen kermainen suutuntuma jota pirteän terävä hapokkuus hienosti ryhdittää. Sitruksinen ja omenainen hedelmäisyys täydentyy raikkaan mineraalisella jälkimaulla. Hurmaava samppanja, joka sopii erinomaisesti aperitiiviksi sekä suolaisille mereneläville, savukalalle, sashimeille ja susheille.


Lasisuositus:  Riedel Veritas Champagne Wine Glass

49,90€

Tuotenumero: Alko 907233


Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.


Huom!

Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.

Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan


Fernand Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut

Alsace, Ranska
Rypäleet: 100% Chardonnay

Tämä Viinilehden vuoden 2018 kuohuviiniksikin valitsema viini vakuuttaa paatuneemmankin samppanjan ystävän.

Rypäleet on poimittu optimaalisessa kypsyydessä kalkkia ja graniittia sisältäviltä hiekkaisen savisilta tarhoilta, joista syntyy runsaan hapokkaita rypäleitä. Engelin chardonnayt poimitaan kypsempinä kuin alueella yleensä. Viini käytetään 11-prosenttiseksi ja kun se keväällä pullotetaan, rypäleiden omat jäännössokerit saavat aikaan kuplakäymisen luoden viiniin kermaisen moussen.


Vaalea, viherkellertävä väri. Runsas, antava tuoksu, joka hurmaa paahteisuudellaan ja jasmiinin aromeillaan. Maku on raikkaan kuiva ja sitruksinen. Hienonhieno kuplarakenne saa aikaan silkkisen kermaisen suutuntuman. Pitkä, harmoninen ja vehreän omenainen jälkimaku. Monikäyttöinen ruokaviini, joka soveltuu niin tuoreiden merenelävien kanssa kuin grillattujen äyriäisten kera. Kotimaisista kaloista savusiika ja paistetut muikut täydentyvät tällä kuouhuviinillä erinomaisesti. Tarjoile 6-7°C-asteisena.


Lasisuositus:   Riedel Veritas Champagne Wine Glass

19,49 €

Tuotenumero: Alko 580417

Lisää viinistä  Siirry Alkon verkkokauppaanPfaff Crémant d’Alsace Rosé


Alsace, Ranska
Rypäleet: 100% Pinot Noir


Tämä herkullinen roseekuohuviini on tuotettu yksinomaan pinot noir -rypäleistä, jotka ovat kasvaneet kalkkipitoisessa savimaassa Pfaffenheimin kylän ympäristössä Ranskan Alsacessa. Rypäleet on käsinpoimittu ja puristettu hienovaraisesti “ilmatyynypuristimessa”. Viini on saanut roosan värinsä kuorimaseroinnin avulla. Toisen käymisen viini on käynyt pullossa ja saanut luonteikkuutta 9 kuukauden kypsytyksestä ennen myyntiin tulemista.

 
Tyylikäs ja hienostunut tuoksu, jossa on herkullista paahteisuutta, kermaisuutta, briossia, mansikkaa ja aprikoosia. Kuiva, raikas ja runsas suutuntuma, jossa maltillinen jäännssokeripitoisuus (6 g/L) ja lempeät hapot (4,5 g/L) ovat hyvässä tasapainossa. Yhdessä suuntäyteinen moussen ja raikkaan marjainen hedelmäisyyden kanssa muodostavat tasapainoisen ja mukavan pyöreän makukokemuksen. Tarjoile viini hyvin viilennettynä 6-8°C-asteisena samppanjalasista. Luonteikkuuden ansiosta viini sopii hyvin grillatuille merenantimille, lohelle, kylmille lihoille sekä kermaisille suolaisille juustoille.

Lasisuositus:  Riedel Veritas Champagne Wine Glass

17,98 €

Tuotenumero: Alko 934447

Lisää viinistä   Siirry Alkon verkkokauppaanVoileipä- ja buffet-pöytään

Jonty’s Duck Pekin White 2018

Paarl, Etelä-Afrikka
Rypäleet: Chenin Blanc, Muscat, Semillon, Viognier

Viherkeltainen väri. Avoin, aromikas ja hedelmäinen tuoksu, josta on aistittavissa kypsiä keltaisia hedelmiä – aprikoosia, vivahde kukkeutta, vähän yrttisyyttä sekä kevyttä mausteisuutta. Maku on kuiva, mutta hedelmäinen ja maukkaan aromikas. Energinen maku on harmoninen ja tasapainoisen viipyilevä. Mainio kumppani rasvaisille ja savustetuille kaloille, grillatuille äyriäisille, yrttisille pastoille ja vaikkapa Wienin leikkeelle. Karahvoi viiniä 15 minuuttia ennen tarjoilua, ja nauti 10–12°C-asteisena keskikokoisesta tulppaaninmallisesta lasista.Lasisuositus: Riedel Veritas Viognier


15,50 €

Tuotenumero: Alko 922777


Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.


Huom!

Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.

Lisää viinistä   Siirry Alkon verkkokauppaan
Pfaff Black Tie 2021

Alsace, Ranska
Rypäleet: Riesling & Pinot Gris

Rypäleet tulevat kalkkikivisiltä ja osin savisilta palstoilta Pfaffenheimin kylän alueelta. Käsinpoimitut rypäleet puristetaan hienovaraisesti herkkien aromien säilyttämiseksi ja valmistetaan viiniksi alhaisessa käymisessä terästankeissa, joissa viini saa kypsyä valmistumisen jälkeen sakan kanssa 4 kuukautta ja sen jälkeen vielä 5 kuukautta ennen pullotusta.

 
 Vaalea, viherkellertävä väri. Raikas, herkullisen sitruksinen tuoksu, jossa on kevyttä trooppista hedelmää – hunajamelonia. Kuivahko, rapean raikas ja hedelmäinen viini, jossa on kypsää trooppista hedelmää ja kukkeaa hunajaisuutta. Pitkä sitruksinen ja mineraalinen jälkimaku. Loistava viini keitetylle vihreälle parsalle ja kylmäsavulohelle holllandaisen kera, itämaisille ruoille, vaaleille lihoille sekä savukaloille. Tarjoile 8–10°C-asteisena tulppaanin mallisesta lasista.

Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling

14,98 €

Tuotenumero: Alko 526437


Lisää viinistä    Siirry Alkon verkkokauppaanChivite Legardeta Single Vineyard Garnacha 2017

Navarra, Espanja

Rypäleet: 100% Garnacha

Legardeta, on yhden Espanjan kuuluisimman viinintuottajan, Chiviten, merkittävin viinitila. Tila sijaitsee 40 kilometriä Pamplonasta lounaaseen Pyreneiden juurella. Tilan 246 hehtaarista 103 hehtaaria on tällä hetkellä viiniköynnöksiä, loput ympäröivää rinnemetsää. Keskimäärin 450 metrin korkeudella sijaitsevilla tarhoilla vaikuttavat Atlantin tuulet sekä mannermainen ilmasto aiheuttaen kasvukauden lopussa merkittäviä vaihteluja yö- ja päivälämpötilojen välille. Sopivan ravinneköyhä sekä vettä läpäisevä maaperä sisältää erilaisia kerrostumia ja kalkkipitoisia koostumuksia, ja yhdessä rinteen eri positiot huomioon ottaen olosuhteet vaihtelevat suuresti: tilalla on mitattu jopa 6°C:n lämpötilaeroja mittauskohdasta riippuen. Maaperän ravinteiden luonnollisesta kiertokulusta sekä eroosion ehkäisystä huolehditaan hyötykasvien avulla.

Viiniin käytetyt garnacha-rypäleet (= grenache) on poimittu käsin Pyreneiden juurella. Valikoinnin ja hellän murskauksen jälkeen rypäleiden on annettu hiukan kylmämaseroitua ennen käyttämistään viiniksi lämpökontrolloiduissa terästankeissa pigeage -menetelmällä eli käsin pinnalle muodostuvaa kuorikattoa takaisin käyvään viiniin työntäen. Malolaktisen käymisen jälkeen viinin on annettu kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä 10 kuukauden ajan ennen pullotustaan.


Viinin väriä leimaa garnacha-rypäleelle tyypillinen tiilenpunainen heleän läpikuultava väri. Tuoksu on aromikas, kypsän marjaisa ja miellyttävän mausteinen. Suutuntumalta viini on jäntevä ja vivahteikas. Herkullisen kypsä punaisten marjojen aromi yhdessä miellyttävän mausteisen paahteisuuden kanssa muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden, jota pyöreän pehmeät tanniinit ja lämmittävä alkoholipitoisuus miellyttävästi tukee. Harmoninen viini, joka sopii moneen hetkeen ja monille eri ruoille aina paistetuista vaaleista lihoista, pataruokiin, riistalintuihin ja koville juustoille. Kaada viini dekantteriin tunti ennen tarjoilua ja viilennä 16-18°C-asteiseksi. Nauti keskikokoisesta iso maljaisesta ja suppeneva suuaukkoisesta lasista.


Lasisuositus:   Riedel Veritas Pinot Noir


16,99 €

Tuotenumero: Alko 462487

Lisää viinistä   Siirry Alkon verkkokauppaan


Penley Estate Phoenix Cabernet Sauvignon 2018


Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa tammintynnyreissä 12 kuukautta. Tynnyreistä 5% on uusia ja 95% vanhoja tynnyreitä. Tynnyrikypsytyksen jälkeen viiniä kypsytetään vielä 6 kuukautta terästankeissa ennen niiden pullottamista

Syvä, tumma rubiininpunainen väri. Viehättävässä ja herkullisessa tuoksussa on vahva tumman suklaan ja mintun aromi, joka muistuttaa 'After Eight’ suklaata. Maku on notkean elegantti ja hienostunut. Silkkiset tanniinit ja intensiivinen kypsä mustaviinimarjainen hedelmäisyys luovat viinille herkullisen jäntevyyden, jota eloisa happorakenne sulostuttaa. Viini kannattaa dekantoida 1,5-2 tuntia ennen tarjoilua ja nauttia isomaljaisesta, leveä suuaukkoisesta lasista (Riedel Veritas Bordeaux). Varsin monikäyttöinen viini, joka sopii niin juustoille kuin leikkeille, linturuoille, kanaruoille, paistilihoille ja grillatuille kasviksille.

Lasisuositus:  Riedel Veritas Syrah

15,90€

Alko tuotenumero: 927476

Lisää viinistä    Siirry Alkon verkkokauppaanJälkiruoalle

Banfi Rosa Regale Brachetto d’Acqui

Piemonte, Italia
Rypäleet: 100% Brachetto

Brachetto d’Acqui -viineillä on pitkä historia. Nämä ainutlaatuiset brachetto-rypäleestä Piemonten Acquissa tuotetut kuohuvat tanniinittomat punaviinit nauttivat historiallisesta maineesta. Antiikin Rooman keisarin, Julius Caesarin kerrottiin lähettäneen tätä viiniä lahjaksi hänet hurmanneelle Kleopatralle. Nykyään viiniä arvostetaan niin sellaisenaan nautittuna kuin aterian päätteeksi yhdessä hedelmäpohjaisten jälkiruokien ja kuivaleivonnaisten kanssa tai tuoreiden mansikoiden kanssa.

Keskirunsas kirsikkaisen punainen väri ja vaahtoavuus. Kukkean herkkä ja aromikas tuoksu, jossa on ruusunterälehtiä ja mansikoita. Makea (jäännössokeria 100 g/L), lempeän hapokas (5,7 g/L) ja herkullisen mansikkahillomainen maku. Harmoninen ja eloisa viini, joka toimii niin seurustelujuomana kuin jälkiruoille. Tarjoile hyvin viilennettynä 6-8°C-asteisena kakuille ja marjajälkiruoille.

Lasisuositus:   Riedel Veritas Champagne Wine Glass

18,98 €

Tuotenumero: Alko 939767

Lisää viinistä    Siirry Alkon verkkokauppaanKevät-kesän juhlajuomat

Viikko 21/2023 – DeLuxe Weekend Menu 

Weekend Menuulla nostetaan kevät-kesän juhlasesongin kunniaksi viinit. Pyysimme Juha Lihtosta valitsemaan Alkon valikoimista viinejä, jotka sopivat alkumaljojen kohotuksesta voileipä- ja buffet-pöytiin.


Kevät-kesän juhlajuomat

Maljannostoon


Kuohuviinit:
Andre Clouet Chalky
Fernand Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut
Pfaff Crémant d’Alsace Rosé

Voileipä- ja buffet-pöytään


Valkoviinit:
Pfaff Black Tie 2021
Jonty’s Ducks Pekin White 2018

Punaviinit:
Chivite Legardeta Single Vineyard Garnacha 2017
Penley Estate Atlas Shiraz 2017

Jälkiruoalle:
Banfi Rosa Regale Brachetto d’Acqui 2022


Maljannostoon

André Clouet Chalky Brut

Champagne, Ranska

Chardonnay 100 %

Tämä vuonna 2021 markkinoille esitelty samppanja on saanut nimensä Champagnen alueen 200 miljoonaa vuotta vanhasta liituisesta maaperästä. Jurakauden fossiileja täynnä oleva kalkkikivi on avain samppanjan ainutlaatuisuuteen: se on tarhojen laadun ja viinityylin tae; siihen kaivetaan tasalämpöiset säilytyskellarit; se on tuonut turvaa ja suojaa menneiden myllerryksien aikoina. Se tekee Champagnesta samppanjan.

Tätä samppanjaa on kypsytetty seitsemän vuotta ennen markkinoille vapauttamista. Samppanjassa on jäännössokeria 6 g/l.

Puhdaspiirteinen ja herkullisen paahteinen tuoksu, josta löytyy briossia, persikkaa ja omenaa. Kuiva, paahteisen kermainen suutuntuma jota pirteän terävä hapokkuus hienosti ryhdittää. Sitruksinen ja omenainen hedelmäisyys täydentyy raikkaan mineraalisella jälkimaulla. Hurmaava samppanja, joka sopii erinomaisesti aperitiiviksi sekä suolaisille mereneläville, savukalalle, sashimeille ja susheille.


Lasisuositus:  Riedel Veritas Champagne Wine Glass

49,90€

Tuotenumero: Alko 907233


Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.


Huom!

Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.

Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan


Fernand Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut

Alsace, Ranska
Rypäleet: 100% Chardonnay

Tämä Viinilehden vuoden 2018 kuohuviiniksikin valitsema viini vakuuttaa paatuneemmankin samppanjan ystävän.

Rypäleet on poimittu optimaalisessa kypsyydessä kalkkia ja graniittia sisältäviltä hiekkaisen savisilta tarhoilta, joista syntyy runsaan hapokkaita rypäleitä. Engelin chardonnayt poimitaan kypsempinä kuin alueella yleensä. Viini käytetään 11-prosenttiseksi ja kun se keväällä pullotetaan, rypäleiden omat jäännössokerit saavat aikaan kuplakäymisen luoden viiniin kermaisen moussen.


Vaalea, viherkellertävä väri. Runsas, antava tuoksu, joka hurmaa paahteisuudellaan ja jasmiinin aromeillaan. Maku on raikkaan kuiva ja sitruksinen. Hienonhieno kuplarakenne saa aikaan silkkisen kermaisen suutuntuman. Pitkä, harmoninen ja vehreän omenainen jälkimaku. Monikäyttöinen ruokaviini, joka soveltuu niin tuoreiden merenelävien kanssa kuin grillattujen äyriäisten kera. Kotimaisista kaloista savusiika ja paistetut muikut täydentyvät tällä kuouhuviinillä erinomaisesti. Tarjoile 6-7°C-asteisena.


Lasisuositus:   Riedel Veritas Champagne Wine Glass

19,49 €

Tuotenumero: Alko 580417

Lisää viinistä  Siirry Alkon verkkokauppaanPfaff Crémant d’Alsace Rosé


Alsace, Ranska
Rypäleet: 100% Pinot Noir


Tämä herkullinen roseekuohuviini on tuotettu yksinomaan pinot noir -rypäleistä, jotka ovat kasvaneet kalkkipitoisessa savimaassa Pfaffenheimin kylän ympäristössä Ranskan Alsacessa. Rypäleet on käsinpoimittu ja puristettu hienovaraisesti “ilmatyynypuristimessa”. Viini on saanut roosan värinsä kuorimaseroinnin avulla. Toisen käymisen viini on käynyt pullossa ja saanut luonteikkuutta 9 kuukauden kypsytyksestä ennen myyntiin tulemista.

 
Tyylikäs ja hienostunut tuoksu, jossa on herkullista paahteisuutta, kermaisuutta, briossia, mansikkaa ja aprikoosia. Kuiva, raikas ja runsas suutuntuma, jossa maltillinen jäännssokeripitoisuus (6 g/L) ja lempeät hapot (4,5 g/L) ovat hyvässä tasapainossa. Yhdessä suuntäyteinen moussen ja raikkaan marjainen hedelmäisyyden kanssa muodostavat tasapainoisen ja mukavan pyöreän makukokemuksen. Tarjoile viini hyvin viilennettynä 6-8°C-asteisena samppanjalasista. Luonteikkuuden ansiosta viini sopii hyvin grillatuille merenantimille, lohelle, kylmille lihoille sekä kermaisille suolaisille juustoille.

Lasisuositus:  Riedel Veritas Champagne Wine Glass

17,98 €

Tuotenumero: Alko 934447

Lisää viinistä   Siirry Alkon verkkokauppaanVoileipä- ja buffet-pöytään

Jonty’s Duck Pekin White 2018

Paarl, Etelä-Afrikka
Rypäleet: Chenin Blanc, Muscat, Semillon, Viognier

Viherkeltainen väri. Avoin, aromikas ja hedelmäinen tuoksu, josta on aistittavissa kypsiä keltaisia hedelmiä – aprikoosia, vivahde kukkeutta, vähän yrttisyyttä sekä kevyttä mausteisuutta. Maku on kuiva, mutta hedelmäinen ja maukkaan aromikas. Energinen maku on harmoninen ja tasapainoisen viipyilevä. Mainio kumppani rasvaisille ja savustetuille kaloille, grillatuille äyriäisille, yrttisille pastoille ja vaikkapa Wienin leikkeelle. Karahvoi viiniä 15 minuuttia ennen tarjoilua, ja nauti 10–12°C-asteisena keskikokoisesta tulppaaninmallisesta lasista.Lasisuositus: Riedel Veritas Viognier


15,50 €

Tuotenumero: Alko 922777


Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.


Huom!

Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.

Lisää viinistä   Siirry Alkon verkkokauppaan
Pfaff Black Tie 2021

Alsace, Ranska
Rypäleet: Riesling & Pinot Gris

Rypäleet tulevat kalkkikivisiltä ja osin savisilta palstoilta Pfaffenheimin kylän alueelta. Käsinpoimitut rypäleet puristetaan hienovaraisesti herkkien aromien säilyttämiseksi ja valmistetaan viiniksi alhaisessa käymisessä terästankeissa, joissa viini saa kypsyä valmistumisen jälkeen sakan kanssa 4 kuukautta ja sen jälkeen vielä 5 kuukautta ennen pullotusta.

 
 Vaalea, viherkellertävä väri. Raikas, herkullisen sitruksinen tuoksu, jossa on kevyttä trooppista hedelmää – hunajamelonia. Kuivahko, rapean raikas ja hedelmäinen viini, jossa on kypsää trooppista hedelmää ja kukkeaa hunajaisuutta. Pitkä sitruksinen ja mineraalinen jälkimaku. Loistava viini keitetylle vihreälle parsalle ja kylmäsavulohelle holllandaisen kera, itämaisille ruoille, vaaleille lihoille sekä savukaloille. Tarjoile 8–10°C-asteisena tulppaanin mallisesta lasista.

Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling

14,98 €

Tuotenumero: Alko 526437


Lisää viinistä    Siirry Alkon verkkokauppaanChivite Legardeta Single Vineyard Garnacha 2017

Navarra, Espanja

Rypäleet: 100% Garnacha

Legardeta, on yhden Espanjan kuuluisimman viinintuottajan, Chiviten, merkittävin viinitila. Tila sijaitsee 40 kilometriä Pamplonasta lounaaseen Pyreneiden juurella. Tilan 246 hehtaarista 103 hehtaaria on tällä hetkellä viiniköynnöksiä, loput ympäröivää rinnemetsää. Keskimäärin 450 metrin korkeudella sijaitsevilla tarhoilla vaikuttavat Atlantin tuulet sekä mannermainen ilmasto aiheuttaen kasvukauden lopussa merkittäviä vaihteluja yö- ja päivälämpötilojen välille. Sopivan ravinneköyhä sekä vettä läpäisevä maaperä sisältää erilaisia kerrostumia ja kalkkipitoisia koostumuksia, ja yhdessä rinteen eri positiot huomioon ottaen olosuhteet vaihtelevat suuresti: tilalla on mitattu jopa 6°C:n lämpötilaeroja mittauskohdasta riippuen. Maaperän ravinteiden luonnollisesta kiertokulusta sekä eroosion ehkäisystä huolehditaan hyötykasvien avulla.

Viiniin käytetyt garnacha-rypäleet (= grenache) on poimittu käsin Pyreneiden juurella. Valikoinnin ja hellän murskauksen jälkeen rypäleiden on annettu hiukan kylmämaseroitua ennen käyttämistään viiniksi lämpökontrolloiduissa terästankeissa pigeage -menetelmällä eli käsin pinnalle muodostuvaa kuorikattoa takaisin käyvään viiniin työntäen. Malolaktisen käymisen jälkeen viinin on annettu kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä 10 kuukauden ajan ennen pullotustaan.


Viinin väriä leimaa garnacha-rypäleelle tyypillinen tiilenpunainen heleän läpikuultava väri. Tuoksu on aromikas, kypsän marjaisa ja miellyttävän mausteinen. Suutuntumalta viini on jäntevä ja vivahteikas. Herkullisen kypsä punaisten marjojen aromi yhdessä miellyttävän mausteisen paahteisuuden kanssa muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden, jota pyöreän pehmeät tanniinit ja lämmittävä alkoholipitoisuus miellyttävästi tukee. Harmoninen viini, joka sopii moneen hetkeen ja monille eri ruoille aina paistetuista vaaleista lihoista, pataruokiin, riistalintuihin ja koville juustoille. Kaada viini dekantteriin tunti ennen tarjoilua ja viilennä 16-18°C-asteiseksi. Nauti keskikokoisesta iso maljaisesta ja suppeneva suuaukkoisesta lasista.


Lasisuositus:   Riedel Veritas Pinot Noir


16,99 €

Tuotenumero: Alko 462487

Lisää viinistä   Siirry Alkon verkkokauppaan


Penley Estate Phoenix Cabernet Sauvignon 2018


Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa tammintynnyreissä 12 kuukautta. Tynnyreistä 5% on uusia ja 95% vanhoja tynnyreitä. Tynnyrikypsytyksen jälkeen viiniä kypsytetään vielä 6 kuukautta terästankeissa ennen niiden pullottamista

Syvä, tumma rubiininpunainen väri. Viehättävässä ja herkullisessa tuoksussa on vahva tumman suklaan ja mintun aromi, joka muistuttaa 'After Eight’ suklaata. Maku on notkean elegantti ja hienostunut. Silkkiset tanniinit ja intensiivinen kypsä mustaviinimarjainen hedelmäisyys luovat viinille herkullisen jäntevyyden, jota eloisa happorakenne sulostuttaa. Viini kannattaa dekantoida 1,5-2 tuntia ennen tarjoilua ja nauttia isomaljaisesta, leveä suuaukkoisesta lasista (Riedel Veritas Bordeaux). Varsin monikäyttöinen viini, joka sopii niin juustoille kuin leikkeille, linturuoille, kanaruoille, paistilihoille ja grillatuille kasviksille.

Lasisuositus:  Riedel Veritas Syrah

15,90€

Alko tuotenumero: 927476

Lisää viinistä    Siirry Alkon verkkokauppaanJälkiruoalle

Banfi Rosa Regale Brachetto d’Acqui

Piemonte, Italia
Rypäleet: 100% Brachetto

Brachetto d’Acqui -viineillä on pitkä historia. Nämä ainutlaatuiset brachetto-rypäleestä Piemonten Acquissa tuotetut kuohuvat tanniinittomat punaviinit nauttivat historiallisesta maineesta. Antiikin Rooman keisarin, Julius Caesarin kerrottiin lähettäneen tätä viiniä lahjaksi hänet hurmanneelle Kleopatralle. Nykyään viiniä arvostetaan niin sellaisenaan nautittuna kuin aterian päätteeksi yhdessä hedelmäpohjaisten jälkiruokien ja kuivaleivonnaisten kanssa tai tuoreiden mansikoiden kanssa.

Keskirunsas kirsikkaisen punainen väri ja vaahtoavuus. Kukkean herkkä ja aromikas tuoksu, jossa on ruusunterälehtiä ja mansikoita. Makea (jäännössokeria 100 g/L), lempeän hapokas (5,7 g/L) ja herkullisen mansikkahillomainen maku. Harmoninen ja eloisa viini, joka toimii niin seurustelujuomana kuin jälkiruoille. Tarjoile hyvin viilennettynä 6-8°C-asteisena kakuille ja marjajälkiruoille.

Lasisuositus:   Riedel Veritas Champagne Wine Glass

18,98 €

Tuotenumero: Alko 939767

Lisää viinistä    Siirry Alkon verkkokauppaanKevät-kesän juhlajuomat

Viikko 21/2023 – DeLuxe Weekend Menu 

Weekend Menuulla nostetaan kevät-kesän juhlasesongin kunniaksi viinit. Pyysimme Juha Lihtosta valitsemaan Alkon valikoimista viinejä, jotka sopivat alkumaljojen kohotuksesta voileipä- ja buffet-pöytiin.


Kevät-kesän juhlajuomat

Maljannostoon


Kuohuviinit:
Andre Clouet Chalky
Fernand Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut
Pfaff Crémant d’Alsace Rosé

Voileipä- ja buffet-pöytään


Valkoviinit:
Pfaff Black Tie 2021
Jonty’s Ducks Pekin White 2018

Punaviinit:
Chivite Legardeta Single Vineyard Garnacha 2017
Penley Estate Atlas Shiraz 2017

Jälkiruoalle:
Banfi Rosa Regale Brachetto d’Acqui 2022


Maljannostoon

André Clouet Chalky Brut

Champagne, Ranska

Chardonnay 100 %

Tämä vuonna 2021 markkinoille esitelty samppanja on saanut nimensä Champagnen alueen 200 miljoonaa vuotta vanhasta liituisesta maaperästä. Jurakauden fossiileja täynnä oleva kalkkikivi on avain samppanjan ainutlaatuisuuteen: se on tarhojen laadun ja viinityylin tae; siihen kaivetaan tasalämpöiset säilytyskellarit; se on tuonut turvaa ja suojaa menneiden myllerryksien aikoina. Se tekee Champagnesta samppanjan.

Tätä samppanjaa on kypsytetty seitsemän vuotta ennen markkinoille vapauttamista. Samppanjassa on jäännössokeria 6 g/l.

Puhdaspiirteinen ja herkullisen paahteinen tuoksu, josta löytyy briossia, persikkaa ja omenaa. Kuiva, paahteisen kermainen suutuntuma jota pirteän terävä hapokkuus hienosti ryhdittää. Sitruksinen ja omenainen hedelmäisyys täydentyy raikkaan mineraalisella jälkimaulla. Hurmaava samppanja, joka sopii erinomaisesti aperitiiviksi sekä suolaisille mereneläville, savukalalle, sashimeille ja susheille.


Lasisuositus:  Riedel Veritas Champagne Wine Glass

49,90€

Tuotenumero: Alko 907233


Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.


Huom!

Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.

Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan


Fernand Engel Crémant d’Alsace Chardonnay Brut

Alsace, Ranska
Rypäleet: 100% Chardonnay

Tämä Viinilehden vuoden 2018 kuohuviiniksikin valitsema viini vakuuttaa paatuneemmankin samppanjan ystävän.

Rypäleet on poimittu optimaalisessa kypsyydessä kalkkia ja graniittia sisältäviltä hiekkaisen savisilta tarhoilta, joista syntyy runsaan hapokkaita rypäleitä. Engelin chardonnayt poimitaan kypsempinä kuin alueella yleensä. Viini käytetään 11-prosenttiseksi ja kun se keväällä pullotetaan, rypäleiden omat jäännössokerit saavat aikaan kuplakäymisen luoden viiniin kermaisen moussen.


Vaalea, viherkellertävä väri. Runsas, antava tuoksu, joka hurmaa paahteisuudellaan ja jasmiinin aromeillaan. Maku on raikkaan kuiva ja sitruksinen. Hienonhieno kuplarakenne saa aikaan silkkisen kermaisen suutuntuman. Pitkä, harmoninen ja vehreän omenainen jälkimaku. Monikäyttöinen ruokaviini, joka soveltuu niin tuoreiden merenelävien kanssa kuin grillattujen äyriäisten kera. Kotimaisista kaloista savusiika ja paistetut muikut täydentyvät tällä kuouhuviinillä erinomaisesti. Tarjoile 6-7°C-asteisena.


Lasisuositus:   Riedel Veritas Champagne Wine Glass

19,49 €

Tuotenumero: Alko 580417

Lisää viinistä  Siirry Alkon verkkokauppaanPfaff Crémant d’Alsace Rosé


Alsace, Ranska
Rypäleet: 100% Pinot Noir


Tämä herkullinen roseekuohuviini on tuotettu yksinomaan pinot noir -rypäleistä, jotka ovat kasvaneet kalkkipitoisessa savimaassa Pfaffenheimin kylän ympäristössä Ranskan Alsacessa. Rypäleet on käsinpoimittu ja puristettu hienovaraisesti “ilmatyynypuristimessa”. Viini on saanut roosan värinsä kuorimaseroinnin avulla. Toisen käymisen viini on käynyt pullossa ja saanut luonteikkuutta 9 kuukauden kypsytyksestä ennen myyntiin tulemista.

 
Tyylikäs ja hienostunut tuoksu, jossa on herkullista paahteisuutta, kermaisuutta, briossia, mansikkaa ja aprikoosia. Kuiva, raikas ja runsas suutuntuma, jossa maltillinen jäännssokeripitoisuus (6 g/L) ja lempeät hapot (4,5 g/L) ovat hyvässä tasapainossa. Yhdessä suuntäyteinen moussen ja raikkaan marjainen hedelmäisyyden kanssa muodostavat tasapainoisen ja mukavan pyöreän makukokemuksen. Tarjoile viini hyvin viilennettynä 6-8°C-asteisena samppanjalasista. Luonteikkuuden ansiosta viini sopii hyvin grillatuille merenantimille, lohelle, kylmille lihoille sekä kermaisille suolaisille juustoille.

Lasisuositus:  Riedel Veritas Champagne Wine Glass

17,98 €

Tuotenumero: Alko 934447

Lisää viinistä   Siirry Alkon verkkokauppaanVoileipä- ja buffet-pöytään

Jonty’s Duck Pekin White 2018

Paarl, Etelä-Afrikka
Rypäleet: Chenin Blanc, Muscat, Semillon, Viognier

Viherkeltainen väri. Avoin, aromikas ja hedelmäinen tuoksu, josta on aistittavissa kypsiä keltaisia hedelmiä – aprikoosia, vivahde kukkeutta, vähän yrttisyyttä sekä kevyttä mausteisuutta. Maku on kuiva, mutta hedelmäinen ja maukkaan aromikas. Energinen maku on harmoninen ja tasapainoisen viipyilevä. Mainio kumppani rasvaisille ja savustetuille kaloille, grillatuille äyriäisille, yrttisille pastoille ja vaikkapa Wienin leikkeelle. Karahvoi viiniä 15 minuuttia ennen tarjoilua, ja nauti 10–12°C-asteisena keskikokoisesta tulppaaninmallisesta lasista.Lasisuositus: Riedel Veritas Viognier


15,50 €

Tuotenumero: Alko 922777


Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.


Huom!

Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.

Lisää viinistä   Siirry Alkon verkkokauppaan
Pfaff Black Tie 2021

Alsace, Ranska
Rypäleet: Riesling & Pinot Gris

Rypäleet tulevat kalkkikivisiltä ja osin savisilta palstoilta Pfaffenheimin kylän alueelta. Käsinpoimitut rypäleet puristetaan hienovaraisesti herkkien aromien säilyttämiseksi ja valmistetaan viiniksi alhaisessa käymisessä terästankeissa, joissa viini saa kypsyä valmistumisen jälkeen sakan kanssa 4 kuukautta ja sen jälkeen vielä 5 kuukautta ennen pullotusta.

 
 Vaalea, viherkellertävä väri. Raikas, herkullisen sitruksinen tuoksu, jossa on kevyttä trooppista hedelmää – hunajamelonia. Kuivahko, rapean raikas ja hedelmäinen viini, jossa on kypsää trooppista hedelmää ja kukkeaa hunajaisuutta. Pitkä sitruksinen ja mineraalinen jälkimaku. Loistava viini keitetylle vihreälle parsalle ja kylmäsavulohelle holllandaisen kera, itämaisille ruoille, vaaleille lihoille sekä savukaloille. Tarjoile 8–10°C-asteisena tulppaanin mallisesta lasista.

Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling

14,98 €

Tuotenumero: Alko 526437


Lisää viinistä    Siirry Alkon verkkokauppaanChivite Legardeta Single Vineyard Garnacha 2017

Navarra, Espanja

Rypäleet: 100% Garnacha

Legardeta, on yhden Espanjan kuuluisimman viinintuottajan, Chiviten, merkittävin viinitila. Tila sijaitsee 40 kilometriä Pamplonasta lounaaseen Pyreneiden juurella. Tilan 246 hehtaarista 103 hehtaaria on tällä hetkellä viiniköynnöksiä, loput ympäröivää rinnemetsää. Keskimäärin 450 metrin korkeudella sijaitsevilla tarhoilla vaikuttavat Atlantin tuulet sekä mannermainen ilmasto aiheuttaen kasvukauden lopussa merkittäviä vaihteluja yö- ja päivälämpötilojen välille. Sopivan ravinneköyhä sekä vettä läpäisevä maaperä sisältää erilaisia kerrostumia ja kalkkipitoisia koostumuksia, ja yhdessä rinteen eri positiot huomioon ottaen olosuhteet vaihtelevat suuresti: tilalla on mitattu jopa 6°C:n lämpötilaeroja mittauskohdasta riippuen. Maaperän ravinteiden luonnollisesta kiertokulusta sekä eroosion ehkäisystä huolehditaan hyötykasvien avulla.

Viiniin käytetyt garnacha-rypäleet (= grenache) on poimittu käsin Pyreneiden juurella. Valikoinnin ja hellän murskauksen jälkeen rypäleiden on annettu hiukan kylmämaseroitua ennen käyttämistään viiniksi lämpökontrolloiduissa terästankeissa pigeage -menetelmällä eli käsin pinnalle muodostuvaa kuorikattoa takaisin käyvään viiniin työntäen. Malolaktisen käymisen jälkeen viinin on annettu kypsyä ranskalaisissa tammitynnyreissä 10 kuukauden ajan ennen pullotustaan.


Viinin väriä leimaa garnacha-rypäleelle tyypillinen tiilenpunainen heleän läpikuultava väri. Tuoksu on aromikas, kypsän marjaisa ja miellyttävän mausteinen. Suutuntumalta viini on jäntevä ja vivahteikas. Herkullisen kypsä punaisten marjojen aromi yhdessä miellyttävän mausteisen paahteisuuden kanssa muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden, jota pyöreän pehmeät tanniinit ja lämmittävä alkoholipitoisuus miellyttävästi tukee. Harmoninen viini, joka sopii moneen hetkeen ja monille eri ruoille aina paistetuista vaaleista lihoista, pataruokiin, riistalintuihin ja koville juustoille. Kaada viini dekantteriin tunti ennen tarjoilua ja viilennä 16-18°C-asteiseksi. Nauti keskikokoisesta iso maljaisesta ja suppeneva suuaukkoisesta lasista.


Lasisuositus:   Riedel Veritas Pinot Noir


16,99 €

Tuotenumero: Alko 462487

Lisää viinistä   Siirry Alkon verkkokauppaan


Penley Estate Phoenix Cabernet Sauvignon 2018


Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa tammintynnyreissä 12 kuukautta. Tynnyreistä 5% on uusia ja 95% vanhoja tynnyreitä. Tynnyrikypsytyksen jälkeen viiniä kypsytetään vielä 6 kuukautta terästankeissa ennen niiden pullottamista

Syvä, tumma rubiininpunainen väri. Viehättävässä ja herkullisessa tuoksussa on vahva tumman suklaan ja mintun aromi, joka muistuttaa 'After Eight’ suklaata. Maku on notkean elegantti ja hienostunut. Silkkiset tanniinit ja intensiivinen kypsä mustaviinimarjainen hedelmäisyys luovat viinille herkullisen jäntevyyden, jota eloisa happorakenne sulostuttaa. Viini kannattaa dekantoida 1,5-2 tuntia ennen tarjoilua ja nauttia isomaljaisesta, leveä suuaukkoisesta lasista (Riedel Veritas Bordeaux). Varsin monikäyttöinen viini, joka sopii niin juustoille kuin leikkeille, linturuoille, kanaruoille, paistilihoille ja grillatuille kasviksille.

Lasisuositus:  Riedel Veritas Syrah

15,90€

Alko tuotenumero: 927476

Lisää viinistä    Siirry Alkon verkkokauppaanJälkiruoalle

Banfi Rosa Regale Brachetto d’Acqui

Piemonte, Italia
Rypäleet: 100% Brachetto

Brachetto d’Acqui -viineillä on pitkä historia. Nämä ainutlaatuiset brachetto-rypäleestä Piemonten Acquissa tuotetut kuohuvat tanniinittomat punaviinit nauttivat historiallisesta maineesta. Antiikin Rooman keisarin, Julius Caesarin kerrottiin lähettäneen tätä viiniä lahjaksi hänet hurmanneelle Kleopatralle. Nykyään viiniä arvostetaan niin sellaisenaan nautittuna kuin aterian päätteeksi yhdessä hedelmäpohjaisten jälkiruokien ja kuivaleivonnaisten kanssa tai tuoreiden mansikoiden kanssa.

Keskirunsas kirsikkaisen punainen väri ja vaahtoavuus. Kukkean herkkä ja aromikas tuoksu, jossa on ruusunterälehtiä ja mansikoita. Makea (jäännössokeria 100 g/L), lempeän hapokas (5,7 g/L) ja herkullisen mansikkahillomainen maku. Harmoninen ja eloisa viini, joka toimii niin seurustelujuomana kuin jälkiruoille. Tarjoile hyvin viilennettynä 6-8°C-asteisena kakuille ja marjajälkiruoille.

Lasisuositus:   Riedel Veritas Champagne Wine Glass

18,98 €

Tuotenumero: Alko 939767

Lisää viinistä    Siirry Alkon verkkokauppaan