(4:lle hengelle)
400 g lehtikaalia
1 sitruunan mehu
loraus oliiviöljyä
suolaa
pippuria
120 g mantelia (kuorella)
60 g sokeria
60 g vettä
60 g espressokahvia
2 tl espressokahvin puruja
Valmistus:
- Kiehauta sokeri, vesi ja espresso kattilassa, kunnes sokeri on sulanut ja seos muuttunut siirappimaiseksi.
- Murskaa mantelit muruksi ja sekoita siirapin kanssa.
- Kaada seos pellille ja paahda uunissa 180°C-asteessa 9-12 minuuttia.
- Sekoita vähintään 2-3 kertaa paiston aikana.
- Kun seos on jäähtynyt, sekoita mukaan ripaus suolaa ja kahvipurut.
Valmistus:
- Poista lehtikaalin keskiosa ja revi palasiksi.
- Sekoita lehtikaali kulhossa sitruunamehun, oliiviöljyn, suolan ja pippurin kanssa.
- Aseta palaset lautaselle ja raasta runsaasti parmesania päälle niin, että lehtikaalit melkein peittyvät.
- Ripottele päälle kahvimantelimurua.
Jura, Ranska
Rypäleet: 57% Chardonnay, 16% Savagnin, 16% Poulsard, 11% Pinot Noir,
Tähän kuohuviiniin käytetyt rypäleet tulevat 280-380 metrin korkeudella sijaitsevilta viinitarhoilta yli 20 vuotiaista köynnöksistä. Viini on käynyt terästankeissa luonnonhiivoilla ja kypsytetty 24 kuukautta hiivasakan päällä.
Hienokuplainen, kellertävän värinen kuohuviini, jonka tuoksu on aromikas ja tyylikkään paahteinen. Aromeista löytää briossia ja keltaisia hedelmiä. Maku on kuiva ja raikas. Suutuntuma on silkkinen. Maussa on vihreää omenaa ja hienostunutta paahteisuutta. Elegantti kuohuviini, joka sopii erinomaisesti aperitiiviksi, mutta täydentää myös äyriäisruokia, salaatteja ja keittoja. Tarjoile 6-8°C-asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Champagne
Tuotenumero: Alko 901127
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Fernand Engel Crémant d’Alsace Brut Tradition (18,98€; Alko 928403)
Olut: Obolon Premium Lager – Ukraina (3,48€; Alko 957896)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Alcohol Free – Ranska (7,29€, Alko 951394)
1 kg rautua
1 l vettä
100 g suolaa
1. Renssaa raudut puhtaaksi ruodoista ja vatsarasvasta.
2. Laita raudut 20 minuutiksi 10 % suolaliemeen likoamaan.
3. Kuivaa fileet hyvin ja leikkaa 70 g:n annospaloja.
4. Paista nahka rapeaksi pannulla voin kanssa.
5. Käytä 180-asteissa uunissa 1 min.
1 kg juuriselleriä
1. Leikkaa selleristä isoja 2 mm paksuja kiekkoja mandoliinilla tai leikkelekoneella (tai terävällä veitsellä mahdollisimman ohuita kiekkoja).
2. Stanssaa tai muotoile pyöreäksi ja pikkelöi vakuumipussiin 1-1-1 liemen kanssa (voi myös laittaa minigrip-pussiin maistumaan, jos ei vakuumilaitetta käytössä).
3. Lisää sisään pikkelöityjä kukkakaalin nuppuja, kirjolohenmätiä ja fenkolinsiemenmajoneesia.
Selleritacon tekemisestä jää ylimääräistä selleriä, tee siitä paahdettua selleriä.
80 g voita
suolaa
1. Paahda sellerit 160-asteisessa uunissa niin, että ne saavat tummaa väriä pintaan.
2. Aja sellerit tehosekoittimessa voin kanssa sileäksi pyreeksi ja lisää suolaa oman maun mukaan.
1 kg kalanruotoja / rankoja
3 l vettä
0,5 l valkoviini
1 sipuli
1 fenkoli
1 valkosipulin kynsi
1. Paahda raudun tai muun kalan rankoja 160-asteisessa uunissa 1 h, niin että ne saavat kauniin tumman värin.
2. Kiehauta vesi ja laita paahdetut kalan ruodot/rangat veteen.
3. Nosta pois levyltä, laita folio päälle ja anna hautua 1 tunnin.
4. Siivilöi rangat pois.
5. Kun kalaliemi on siivilöity, paahda juurekset kattilassa, lisää valkoviini, keitä puoleen ja lisää lopuksi kalaliemi.
6. Keitä kasaan niin, että lientä on jäljellä noin 1 litra.
7. Lisää
• 200 g voita
• 2 dl kermaa
• 1 dl täysmaitoa
• 0,5 dl vermuttia.
8. Aja sauvasekoittimella maito tuotteet ja vermutti kalalimeen.
9. Mausta suolalla
500 g tilliä
200 g rypsiöljyä
1. Kuumenna öljy kattilassa 45- asteiseksi.
2. Aja tehosekoittimessa tillin kanssa niin kauan, että lehtivihreä irtoaa öljyyn.
Penedès, Espanja
Rypäleet: 100% Xarel-lo
Tämä viini on tuotettu Espanjan Penedèsin eteläosassa, korkealla 600 metrin korkeudessa biodynaamisesti viljellyistä Xarel-lo -rypäleistä kahdelta palstalta. Rypäleet on poimittu ja valmistettu viiniksi pienissä erissä terästankeissa jolloin viiniä on kyetty paremmin suojaamaan hapettumiselta. Käymisessä on käytetty luonnonhiivoja. Rikin sijaan valmistusvaiheissa on käytetty inerttikaasua, typpeä, joka on estänyt hapen pääsyn viiniin. Viini on läpikäynyt makua pyöristävän malolaktisen käymisen ja saanut kypsyä hiivasakan kanssa 3 kuukautta, jonka ansiosta viini on intensiivinen ja luonteikas. Viinintuottaja Pepe Raventos on todennut Xarel-lon olevan paras lajike välittämään Can Sumoin alueen terroiria.
Puhdas ja raikkaan hedelmäinen tuoksu, jossa on keltaisia hedelmiä, omenaa ja sitrusta. Maku on intensiivinen, kuiva mutta hedelmäinen. Pirteä hapokkuus raikkaan hedelmäisyyden kanssa muodostaa linjakkaan ja puhdapiiirteisen suutuntuman. Raikkaan omenaisessa ja mineraalisessa jälkimaussa on aistittavissa kevyttä yrttisyyttä. Kokonaisuudessaan elegantti ja pudaslinjainen valkoviini, joka joka sopii erinomaisesti kasvisruoille, salaateille, vaaleille kaloille ja äyriäisielle. Tarjoile 10-12°C -asteisena melko kapeasta ja kevyesti suuaukkoa kohtaan suppenevasta valkoviinilasista.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 937915
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini:
Domaine Rolet Crémant du Jura Blanc Brut NV – Jura, Ranska (23,98 €; 901127)
Olut:
Malmgård Emmer IPA – Suomi (4,32 €; 701814)
Alkoholiton:
Lindeman’s Alcohol Free Semillon Chardonnay 0,0% – Australia (7,98 €; 911422)
4 dl kuohukermaa
85 g sokeria
1 dl tyrnimehua
1 kpl liivatelehti
Kiehauta kerma sekä sokeri kattilassa. Liota liivate kylmässä vedessä ja lisää kuumaan kermaan. Kaada lopuksi joukkoon tyrnimehu ja sekoita kunnolla. Voit kaataa nesteen suoraan annos kulhoon tai säilytysrasiaan,. Siirrä kylmään ja anna jäähtyä. Muutaman tunnin kuluttua tyrnimehun happo on saanut seoksen asettumaan ja vanukas on valmis nautittavaksi.
100 g sokeria
1 dl Malmgårdin suklaamallasta
1,5 dl vehnäjauhoja
100 g ruskistettua voita
80 g tummaa suklaata
2 rkl hunajaa
2 kpl kananmunaa
Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita kuiva-aineet ja sulatettu voi yleiskoneessa. Lisää suklaa ja loput ainekset ja kananmunat yksitellen yleiskoneeseen jatkuvasti sekoittaen. Kaada tasainen taikina kakkuvuokaan ja paista 160-asteisessa uunissa noin 12–15 minuuttia.
Hollola, Suomi
Mustikka 100%
Ainutlaatuinen marjaviini Suomen luonnosta kasvaneista mustikoista, jonka takana ovat yhdysvaltalainen aviopari David ja Paola Cohenin. Pariskunta muutti 2000-luvun alkupuolella Davidin päätyön perässä Espooseen, joka oli bioteknisiä instrumentteja valmistavassa yrityksessä. Davidin harrastuksiin Yhdysvalloissa oli kuulunut viinin ja oluen tekeminen ja hän ei halunnut luopua harrastuksestaan. Ongelmaksi vain muodostui se, ettei maassamme valmisteta viiniä. Pariskunta päätti kokeilla paikallisia marjoja ja useamman yrityksen kautta, he löysivät tavan valmistaa Suomalaisista marjoista viinejä. Eritoten hillasta valmistettu viini onnistui erinomaisesti ja tämä rohkaisi pariskuntaa jatkamaan kokeiluja. Ainoa Winery:n viinit ovat pokanneet palkintoja sekä Yhdysvalloissa että Ranskan arvostetuissa viinikilpailuissa.
Sametti on eloisan hapokas makea viini (130 g/l), jossa on samettisen hillomainen suutuntuma – mustikkaa ja kevyttä yrttisyyttä. Viilennä 6-8°C-asteiseksi ja nauti kakkujen ja piiraiden kera.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 607864
Viini: Ainoa Vaapukka 2020
– Hollola, Suomi (25,50 €, Alko 652954)
Alkoholiton: Lehtikuohu
– Suomi (4,46€ – 0,2l, Alko 525993)
(4:lle hengelle)
400 g lehtikaalia
1 sitruunan mehu
loraus oliiviöljyä
suolaa
pippuria
120 g mantelia (kuorella)
60 g sokeria
60 g vettä
60 g espressokahvia
2 tl espressokahvin puruja
Valmistus:
- Kiehauta sokeri, vesi ja espresso kattilassa, kunnes sokeri on sulanut ja seos muuttunut siirappimaiseksi.
- Murskaa mantelit muruksi ja sekoita siirapin kanssa.
- Kaada seos pellille ja paahda uunissa 180°C-asteessa 9-12 minuuttia.
- Sekoita vähintään 2-3 kertaa paiston aikana.
- Kun seos on jäähtynyt, sekoita mukaan ripaus suolaa ja kahvipurut.
Valmistus:
- Poista lehtikaalin keskiosa ja revi palasiksi.
- Sekoita lehtikaali kulhossa sitruunamehun, oliiviöljyn, suolan ja pippurin kanssa.
- Aseta palaset lautaselle ja raasta runsaasti parmesania päälle niin, että lehtikaalit melkein peittyvät.
- Ripottele päälle kahvimantelimurua.
Jura, Ranska
Rypäleet: 57% Chardonnay, 16% Savagnin, 16% Poulsard, 11% Pinot Noir,
Tähän kuohuviiniin käytetyt rypäleet tulevat 280-380 metrin korkeudella sijaitsevilta viinitarhoilta yli 20 vuotiaista köynnöksistä. Viini on käynyt terästankeissa luonnonhiivoilla ja kypsytetty 24 kuukautta hiivasakan päällä.
Hienokuplainen, kellertävän värinen kuohuviini, jonka tuoksu on aromikas ja tyylikkään paahteinen. Aromeista löytää briossia ja keltaisia hedelmiä. Maku on kuiva ja raikas. Suutuntuma on silkkinen. Maussa on vihreää omenaa ja hienostunutta paahteisuutta. Elegantti kuohuviini, joka sopii erinomaisesti aperitiiviksi, mutta täydentää myös äyriäisruokia, salaatteja ja keittoja. Tarjoile 6-8°C-asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Champagne
Tuotenumero: Alko 901127
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Fernand Engel Crémant d’Alsace Brut Tradition (18,98€; Alko 928403)
Olut: Obolon Premium Lager – Ukraina (3,48€; Alko 957896)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Alcohol Free – Ranska (7,29€, Alko 951394)
1 kg rautua
1 l vettä
100 g suolaa
1. Renssaa raudut puhtaaksi ruodoista ja vatsarasvasta.
2. Laita raudut 20 minuutiksi 10 % suolaliemeen likoamaan.
3. Kuivaa fileet hyvin ja leikkaa 70 g:n annospaloja.
4. Paista nahka rapeaksi pannulla voin kanssa.
5. Käytä 180-asteissa uunissa 1 min.
1 kg juuriselleriä
1. Leikkaa selleristä isoja 2 mm paksuja kiekkoja mandoliinilla tai leikkelekoneella (tai terävällä veitsellä mahdollisimman ohuita kiekkoja).
2. Stanssaa tai muotoile pyöreäksi ja pikkelöi vakuumipussiin 1-1-1 liemen kanssa (voi myös laittaa minigrip-pussiin maistumaan, jos ei vakuumilaitetta käytössä).
3. Lisää sisään pikkelöityjä kukkakaalin nuppuja, kirjolohenmätiä ja fenkolinsiemenmajoneesia.
Selleritacon tekemisestä jää ylimääräistä selleriä, tee siitä paahdettua selleriä.
80 g voita
suolaa
1. Paahda sellerit 160-asteisessa uunissa niin, että ne saavat tummaa väriä pintaan.
2. Aja sellerit tehosekoittimessa voin kanssa sileäksi pyreeksi ja lisää suolaa oman maun mukaan.
1 kg kalanruotoja / rankoja
3 l vettä
0,5 l valkoviini
1 sipuli
1 fenkoli
1 valkosipulin kynsi
1. Paahda raudun tai muun kalan rankoja 160-asteisessa uunissa 1 h, niin että ne saavat kauniin tumman värin.
2. Kiehauta vesi ja laita paahdetut kalan ruodot/rangat veteen.
3. Nosta pois levyltä, laita folio päälle ja anna hautua 1 tunnin.
4. Siivilöi rangat pois.
5. Kun kalaliemi on siivilöity, paahda juurekset kattilassa, lisää valkoviini, keitä puoleen ja lisää lopuksi kalaliemi.
6. Keitä kasaan niin, että lientä on jäljellä noin 1 litra.
7. Lisää
• 200 g voita
• 2 dl kermaa
• 1 dl täysmaitoa
• 0,5 dl vermuttia.
8. Aja sauvasekoittimella maito tuotteet ja vermutti kalalimeen.
9. Mausta suolalla
500 g tilliä
200 g rypsiöljyä
1. Kuumenna öljy kattilassa 45- asteiseksi.
2. Aja tehosekoittimessa tillin kanssa niin kauan, että lehtivihreä irtoaa öljyyn.
Penedès, Espanja
Rypäleet: 100% Xarel-lo
Tämä viini on tuotettu Espanjan Penedèsin eteläosassa, korkealla 600 metrin korkeudessa biodynaamisesti viljellyistä Xarel-lo -rypäleistä kahdelta palstalta. Rypäleet on poimittu ja valmistettu viiniksi pienissä erissä terästankeissa jolloin viiniä on kyetty paremmin suojaamaan hapettumiselta. Käymisessä on käytetty luonnonhiivoja. Rikin sijaan valmistusvaiheissa on käytetty inerttikaasua, typpeä, joka on estänyt hapen pääsyn viiniin. Viini on läpikäynyt makua pyöristävän malolaktisen käymisen ja saanut kypsyä hiivasakan kanssa 3 kuukautta, jonka ansiosta viini on intensiivinen ja luonteikas. Viinintuottaja Pepe Raventos on todennut Xarel-lon olevan paras lajike välittämään Can Sumoin alueen terroiria.
Puhdas ja raikkaan hedelmäinen tuoksu, jossa on keltaisia hedelmiä, omenaa ja sitrusta. Maku on intensiivinen, kuiva mutta hedelmäinen. Pirteä hapokkuus raikkaan hedelmäisyyden kanssa muodostaa linjakkaan ja puhdapiiirteisen suutuntuman. Raikkaan omenaisessa ja mineraalisessa jälkimaussa on aistittavissa kevyttä yrttisyyttä. Kokonaisuudessaan elegantti ja pudaslinjainen valkoviini, joka joka sopii erinomaisesti kasvisruoille, salaateille, vaaleille kaloille ja äyriäisielle. Tarjoile 10-12°C -asteisena melko kapeasta ja kevyesti suuaukkoa kohtaan suppenevasta valkoviinilasista.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 937915
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini:
Domaine Rolet Crémant du Jura Blanc Brut NV – Jura, Ranska (23,98 €; 901127)
Olut:
Malmgård Emmer IPA – Suomi (4,32 €; 701814)
Alkoholiton:
Lindeman’s Alcohol Free Semillon Chardonnay 0,0% – Australia (7,98 €; 911422)
4 dl kuohukermaa
85 g sokeria
1 dl tyrnimehua
1 kpl liivatelehti
Kiehauta kerma sekä sokeri kattilassa. Liota liivate kylmässä vedessä ja lisää kuumaan kermaan. Kaada lopuksi joukkoon tyrnimehu ja sekoita kunnolla. Voit kaataa nesteen suoraan annos kulhoon tai säilytysrasiaan,. Siirrä kylmään ja anna jäähtyä. Muutaman tunnin kuluttua tyrnimehun happo on saanut seoksen asettumaan ja vanukas on valmis nautittavaksi.
100 g sokeria
1 dl Malmgårdin suklaamallasta
1,5 dl vehnäjauhoja
100 g ruskistettua voita
80 g tummaa suklaata
2 rkl hunajaa
2 kpl kananmunaa
Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita kuiva-aineet ja sulatettu voi yleiskoneessa. Lisää suklaa ja loput ainekset ja kananmunat yksitellen yleiskoneeseen jatkuvasti sekoittaen. Kaada tasainen taikina kakkuvuokaan ja paista 160-asteisessa uunissa noin 12–15 minuuttia.
Hollola, Suomi
Mustikka 100%
Ainutlaatuinen marjaviini Suomen luonnosta kasvaneista mustikoista, jonka takana ovat yhdysvaltalainen aviopari David ja Paola Cohenin. Pariskunta muutti 2000-luvun alkupuolella Davidin päätyön perässä Espooseen, joka oli bioteknisiä instrumentteja valmistavassa yrityksessä. Davidin harrastuksiin Yhdysvalloissa oli kuulunut viinin ja oluen tekeminen ja hän ei halunnut luopua harrastuksestaan. Ongelmaksi vain muodostui se, ettei maassamme valmisteta viiniä. Pariskunta päätti kokeilla paikallisia marjoja ja useamman yrityksen kautta, he löysivät tavan valmistaa Suomalaisista marjoista viinejä. Eritoten hillasta valmistettu viini onnistui erinomaisesti ja tämä rohkaisi pariskuntaa jatkamaan kokeiluja. Ainoa Winery:n viinit ovat pokanneet palkintoja sekä Yhdysvalloissa että Ranskan arvostetuissa viinikilpailuissa.
Sametti on eloisan hapokas makea viini (130 g/l), jossa on samettisen hillomainen suutuntuma – mustikkaa ja kevyttä yrttisyyttä. Viilennä 6-8°C-asteiseksi ja nauti kakkujen ja piiraiden kera.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 607864
Viini: Ainoa Vaapukka 2020
– Hollola, Suomi (25,50 €, Alko 652954)
Alkoholiton: Lehtikuohu
– Suomi (4,46€ – 0,2l, Alko 525993)
TOIMITUS/JULKAISIJA
LuxMedia Oü
Parda 8
Tallinn 10151
info@weekendmenu.fi
AINEISTON TOIMITUS
aineisto@deluxe-lehti.fi
(4:lle hengelle)
400 g lehtikaalia
1 sitruunan mehu
loraus oliiviöljyä
suolaa
pippuria
120 g mantelia (kuorella)
60 g sokeria
60 g vettä
60 g espressokahvia
2 tl espressokahvin puruja
Valmistus:
- Kiehauta sokeri, vesi ja espresso kattilassa, kunnes sokeri on sulanut ja seos muuttunut siirappimaiseksi.
- Murskaa mantelit muruksi ja sekoita siirapin kanssa.
- Kaada seos pellille ja paahda uunissa 180°C-asteessa 9-12 minuuttia.
- Sekoita vähintään 2-3 kertaa paiston aikana.
- Kun seos on jäähtynyt, sekoita mukaan ripaus suolaa ja kahvipurut.
Valmistus:
- Poista lehtikaalin keskiosa ja revi palasiksi.
- Sekoita lehtikaali kulhossa sitruunamehun, oliiviöljyn, suolan ja pippurin kanssa.
- Aseta palaset lautaselle ja raasta runsaasti parmesania päälle niin, että lehtikaalit melkein peittyvät.
- Ripottele päälle kahvimantelimurua.
Jura, Ranska
Rypäleet: 57% Chardonnay, 16% Savagnin, 16% Poulsard, 11% Pinot Noir,
Tähän kuohuviiniin käytetyt rypäleet tulevat 280-380 metrin korkeudella sijaitsevilta viinitarhoilta yli 20 vuotiaista köynnöksistä. Viini on käynyt terästankeissa luonnonhiivoilla ja kypsytetty 24 kuukautta hiivasakan päällä.
Hienokuplainen, kellertävän värinen kuohuviini, jonka tuoksu on aromikas ja tyylikkään paahteinen. Aromeista löytää briossia ja keltaisia hedelmiä. Maku on kuiva ja raikas. Suutuntuma on silkkinen. Maussa on vihreää omenaa ja hienostunutta paahteisuutta. Elegantti kuohuviini, joka sopii erinomaisesti aperitiiviksi, mutta täydentää myös äyriäisruokia, salaatteja ja keittoja. Tarjoile 6-8°C-asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Champagne
Tuotenumero: Alko 901127
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Fernand Engel Crémant d’Alsace Brut Tradition (18,98€; Alko 928403)
Olut: Obolon Premium Lager – Ukraina (3,48€; Alko 957896)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Alcohol Free – Ranska (7,29€, Alko 951394)
1 kg rautua
1 l vettä
100 g suolaa
1. Renssaa raudut puhtaaksi ruodoista ja vatsarasvasta.
2. Laita raudut 20 minuutiksi 10 % suolaliemeen likoamaan.
3. Kuivaa fileet hyvin ja leikkaa 70 g:n annospaloja.
4. Paista nahka rapeaksi pannulla voin kanssa.
5. Käytä 180-asteissa uunissa 1 min.
1 kg juuriselleriä
1. Leikkaa selleristä isoja 2 mm paksuja kiekkoja mandoliinilla tai leikkelekoneella (tai terävällä veitsellä mahdollisimman ohuita kiekkoja).
2. Stanssaa tai muotoile pyöreäksi ja pikkelöi vakuumipussiin 1-1-1 liemen kanssa (voi myös laittaa minigrip-pussiin maistumaan, jos ei vakuumilaitetta käytössä).
3. Lisää sisään pikkelöityjä kukkakaalin nuppuja, kirjolohenmätiä ja fenkolinsiemenmajoneesia.
Selleritacon tekemisestä jää ylimääräistä selleriä, tee siitä paahdettua selleriä.
80 g voita
suolaa
1. Paahda sellerit 160-asteisessa uunissa niin, että ne saavat tummaa väriä pintaan.
2. Aja sellerit tehosekoittimessa voin kanssa sileäksi pyreeksi ja lisää suolaa oman maun mukaan.
1 kg kalanruotoja / rankoja
3 l vettä
0,5 l valkoviini
1 sipuli
1 fenkoli
1 valkosipulin kynsi
1. Paahda raudun tai muun kalan rankoja 160-asteisessa uunissa 1 h, niin että ne saavat kauniin tumman värin.
2. Kiehauta vesi ja laita paahdetut kalan ruodot/rangat veteen.
3. Nosta pois levyltä, laita folio päälle ja anna hautua 1 tunnin.
4. Siivilöi rangat pois.
5. Kun kalaliemi on siivilöity, paahda juurekset kattilassa, lisää valkoviini, keitä puoleen ja lisää lopuksi kalaliemi.
6. Keitä kasaan niin, että lientä on jäljellä noin 1 litra.
7. Lisää
• 200 g voita
• 2 dl kermaa
• 1 dl täysmaitoa
• 0,5 dl vermuttia.
8. Aja sauvasekoittimella maito tuotteet ja vermutti kalalimeen.
9. Mausta suolalla
500 g tilliä
200 g rypsiöljyä
1. Kuumenna öljy kattilassa 45- asteiseksi.
2. Aja tehosekoittimessa tillin kanssa niin kauan, että lehtivihreä irtoaa öljyyn.
Penedès, Espanja
Rypäleet: 100% Xarel-lo
Tämä viini on tuotettu Espanjan Penedèsin eteläosassa, korkealla 600 metrin korkeudessa biodynaamisesti viljellyistä Xarel-lo -rypäleistä kahdelta palstalta. Rypäleet on poimittu ja valmistettu viiniksi pienissä erissä terästankeissa jolloin viiniä on kyetty paremmin suojaamaan hapettumiselta. Käymisessä on käytetty luonnonhiivoja. Rikin sijaan valmistusvaiheissa on käytetty inerttikaasua, typpeä, joka on estänyt hapen pääsyn viiniin. Viini on läpikäynyt makua pyöristävän malolaktisen käymisen ja saanut kypsyä hiivasakan kanssa 3 kuukautta, jonka ansiosta viini on intensiivinen ja luonteikas. Viinintuottaja Pepe Raventos on todennut Xarel-lon olevan paras lajike välittämään Can Sumoin alueen terroiria.
Puhdas ja raikkaan hedelmäinen tuoksu, jossa on keltaisia hedelmiä, omenaa ja sitrusta. Maku on intensiivinen, kuiva mutta hedelmäinen. Pirteä hapokkuus raikkaan hedelmäisyyden kanssa muodostaa linjakkaan ja puhdapiiirteisen suutuntuman. Raikkaan omenaisessa ja mineraalisessa jälkimaussa on aistittavissa kevyttä yrttisyyttä. Kokonaisuudessaan elegantti ja pudaslinjainen valkoviini, joka joka sopii erinomaisesti kasvisruoille, salaateille, vaaleille kaloille ja äyriäisielle. Tarjoile 10-12°C -asteisena melko kapeasta ja kevyesti suuaukkoa kohtaan suppenevasta valkoviinilasista.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 937915
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini:
Domaine Rolet Crémant du Jura Blanc Brut NV – Jura, Ranska (23,98 €; 901127)
Olut:
Malmgård Emmer IPA – Suomi (4,32 €; 701814)
Alkoholiton:
Lindeman’s Alcohol Free Semillon Chardonnay 0,0% – Australia (7,98 €; 911422)
4 dl kuohukermaa
85 g sokeria
1 dl tyrnimehua
1 kpl liivatelehti
Kiehauta kerma sekä sokeri kattilassa. Liota liivate kylmässä vedessä ja lisää kuumaan kermaan. Kaada lopuksi joukkoon tyrnimehu ja sekoita kunnolla. Voit kaataa nesteen suoraan annos kulhoon tai säilytysrasiaan,. Siirrä kylmään ja anna jäähtyä. Muutaman tunnin kuluttua tyrnimehun happo on saanut seoksen asettumaan ja vanukas on valmis nautittavaksi.
100 g sokeria
1 dl Malmgårdin suklaamallasta
1,5 dl vehnäjauhoja
100 g ruskistettua voita
80 g tummaa suklaata
2 rkl hunajaa
2 kpl kananmunaa
Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita kuiva-aineet ja sulatettu voi yleiskoneessa. Lisää suklaa ja loput ainekset ja kananmunat yksitellen yleiskoneeseen jatkuvasti sekoittaen. Kaada tasainen taikina kakkuvuokaan ja paista 160-asteisessa uunissa noin 12–15 minuuttia.
Hollola, Suomi
Mustikka 100%
Ainutlaatuinen marjaviini Suomen luonnosta kasvaneista mustikoista, jonka takana ovat yhdysvaltalainen aviopari David ja Paola Cohenin. Pariskunta muutti 2000-luvun alkupuolella Davidin päätyön perässä Espooseen, joka oli bioteknisiä instrumentteja valmistavassa yrityksessä. Davidin harrastuksiin Yhdysvalloissa oli kuulunut viinin ja oluen tekeminen ja hän ei halunnut luopua harrastuksestaan. Ongelmaksi vain muodostui se, ettei maassamme valmisteta viiniä. Pariskunta päätti kokeilla paikallisia marjoja ja useamman yrityksen kautta, he löysivät tavan valmistaa Suomalaisista marjoista viinejä. Eritoten hillasta valmistettu viini onnistui erinomaisesti ja tämä rohkaisi pariskuntaa jatkamaan kokeiluja. Ainoa Winery:n viinit ovat pokanneet palkintoja sekä Yhdysvalloissa että Ranskan arvostetuissa viinikilpailuissa.
Sametti on eloisan hapokas makea viini (130 g/l), jossa on samettisen hillomainen suutuntuma – mustikkaa ja kevyttä yrttisyyttä. Viilennä 6-8°C-asteiseksi ja nauti kakkujen ja piiraiden kera.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 607864
Viini: Ainoa Vaapukka 2020
– Hollola, Suomi (25,50 €, Alko 652954)
Alkoholiton: Lehtikuohu
– Suomi (4,46€ – 0,2l, Alko 525993)
TOIMITUS/JULKAISIJA
LuxMedia Oü
Parda 8
Tallinn 10151
info@weekendmenu.fi
AINEISTON TOIMITUS
aineisto@deluxe-lehti.fi