8 kpl jättikatkarapuja
Halkaise ja putsaa ravut. Grillaa ja tarjoile tom yam voin kanssa.
2 salottisipulia
2 Solo-valkosipulia
10 kpl kuivattuja punaisia chilejä
1 rkl kuivattuja katkarapuja
Hienonna ensin veitsellä, ja hakkaa kaikki sen jälkeen tahnaksi morttelissa.
n.100g huoneenlämpöistä voita
3 rkl Tom yam tahnaa
1 rkl Lao gan ma chiliä öljyssä
1 kaffir limen kuori
2 rkl kookosöljyä
suolaa
kuumia hiiliä
Kuumenna kookosöljy kasarissa. Lisää tom yam tahna ja kypsennä sekoittaen. Lisää Lao gan Ma chilit ja jatka kypsentämistä. Lisää joukkoon voi ja muutama kuuma hiilenpala grillistä. Sekoita ja anna maustua. Poista hiilet, ja mausta suolalla ja raastetulla limen kuorella.
Alsace, Ranska
Rypäleet: Pinot Gris 100%
Alsacen Bergheimin kylä savisine ja kalkkipitoisine viinitarhoineen tunnetaan alueena, joilla tuotetaan eräät Alsacen parhaat gewurztraminerit ja pinot gris’t. Tämä viini on erinomainen esimerkki siitä. Terres Rouges edustaa hyvin luonteikasta pinot gris -viiniä, joka tuotetaan punertavassa savisessa maaperässä kasvaneista vanhoista 42-vuotiaista köynnöksistä. Kokonaiset tertut puristetaan pneumaattisesti, ja lyhyen asettumisen jälkeen mehu käy viiniksi luonnonhiivojen toimesta lämpökontrolloiduissa terästankeissa. Viinin annetaan kehittyä hiivasakkansa päällä 6–8 kuukauden ajan ennen hellää filtteröintiä ja pullotusta. Tämän seurauksena viinissä on juurevuutta ja mineraalista luonteikkuutta, jotka pääsevät oikeuksiinsa oikein tarjoiltuna.
Viinin luonteikkuus nousee esiin monikerroksisessa Intensiivisessä tuoksussa, josta voi aistia rypäleelle tyypillisiä aromeita – aavistus sienimäisyyttä, ketunleipää, hunajaa ja trooppisia hedelmiä, kuten papayaa ja mangoa.
Maku on valkoviiniksi melko täyteläinen, kuiva ja lempeähappoinen. Runsas, intensiivinen kypsä hedelmäisyys ja korkeahko alkoholi pyöristävät makua ja aikaansaavat maussa makeuden tunnetta. PItkää jälkimakua saattelee raikas mineraalisuus ja hunajameloninen hedelmäisyys. Viiniä kannattaa dekantoida vähintään tunti ennen tarjoilua ja tarjoilla 10–12°C -asteisena tulppaanin mallisesta isohkosta lasista. Luonteikkuuden ansiosta viini sopii erinomaisesti mausteisemmille ruoille, vaaleille lihoille ja linturuoille.
Suosituslasi: Riedel Veritas Viognier
Alko tuotenumero:528627
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Fernand Engel Pinot Noir Rosé 2020 (17,98€; Alko 480427)
Olut: Gallia Extrawurst – Ranska (6,99€, Alko 798474)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Rosé Alcohol Free (6,89€, Alko 904344)
1 kpl kuhafile per ruokailija
Nokare voita paistamiseen
Suolaa, sitruunaa ja valkosipulia
Ota kalafile hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Lämmitä paistinpannu kuumaksi, lisää tilkka öljyä ja kalafileet. Paina paistinlastalla kuhan nahkaa pannua vasten, niin ettei file pääse käpristymään. Näin nahka paistuu kauttaaltaan ja muuttuu rapeaksi nautittavaksi. Hetken paistamisen jälkeen lisää reilu nokare voita sekä valkosipulia ja sitruunan kuorta mukaan. Anna voin ruskistua hiukan. Juuri kun fileet alkavat vaikuttamaan kypsiltä niin käännä ympäri ja purista sitruunasta vielä mehut kalan päälle. Nosta heti pois pannulta jotta kala ei ylikypsy ja lämpötila siinä alkaa tasaantumaan.
Kannattaa tehdä lisukkeet ja kastikkeet valmiiksi etukäteen ennen kalan kypsentämistä koska kala pysyy vain hetken optimi kypsyydessä ja lämpimänä.
Alue: Alsace
Rypäleet: 100% Riesling
Tämä lukuisia tunnustuksia saanut jalo alsacelainen riesling tulee Praelatenbergin grand cru -tarhalta Alsacen Kintzheimista. Viini syntyy Kintzheimin ylärinteellä kasvavista vanhoista luonnonmukaisesti viljellyistä köynnöksistä, jotka kylpevät auringossa ja kasvavat tuulelta suojassa vulkaanisessa gneissi- ja graniittipitoisessa maaperässä. Näiden kasvuolojen seurauksena rypäleet ovat konsentroituneita ja omaavat korkean sokeripitoisuuden, mikä tuntuu viinin maussa runsautena, mineraalisuutena ja täyteläisyytenä.
Puhdaslinjainen ja intensiivinen tuoksu, jossa on luonteikkaalle rieslingille tyypillisiä aromeja – sitrusta, limeä, mehiläiskennoa, häivähdys hunajaa ja mineraalisia vivahteita. Kuiva, ryhdikkään hapokas ja leveän öljyinen suutuntuma. Intensiivinen hedelmäisyys tasapainottaa raamikasta makua ja kokonaisuus on antava ja tasapainoinen. Pitkä mineraalinen jälkimaku kertoo paljon viinin laadukkuudesta ja grand cru -luokitellusta alkuperästä. Kerrassaan upea viini, joka kannattaa dekantoida 2 tuntia ennen tarjoilua ja tarjoilla 10–12°C-asteisena melko isosta supistuvan tulppaaninmallisesta lasista. Loistava kumppani kalaruoille, äyriäisille sekä vaaleille lihoille.
Suosituslasi: Riedel Veritas Riesling
Alko tuotenumero: 542927
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Fernand Engel Renaissance Sylvaner 2019 – Alsace, Ranska (24,98€; Alko 938702)
Olut: Brasserie du Grand Paris IPA Citra Calactique – Ranska (5,81€; Alko 933624)
Alkoholiton: Corvers-Kauter R3 Rhein Riesling Remastered Zero 2021 – Saksa (5,16€, Alko 429674)
Pienestä ja viehättävästä Munsterin kaupungista Alsacesta tunnetuksi tullut juusto on 27 % rasvainen, kuiva tai kermainen, norsunluun värinen, pistävä, pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettu lehmänmaitojuusto. Nuoren Munsterin luonnollinen syötävä kuori alkaa vaaleanpunaisella sävyllä nuorimmalle ja kuivemmalle Petit Munsterille, syvän punaiseen kaksi tai kolme kuukautta kypsässä kermaisessa, sileässä Munsterissa. Munster on yksi todella haisevista Ranskan juustoista, vaikka juuston maku ei ole läheskään yhtä voimakas kuin tuoksu. Tuoksu on reaktio toistuvaan pesuun suolavedessä ja vuorisuolassa, mikä estää homeen kasvun ja vaikuttaa tarkoituksella makuun ja tuoksuun
Tomme Fermier d’Alsace on kiinteä, pesty-kuorinen lehmänmaitojuusto, joka on valmistettu Alsacen alueella Ranskassa. Juustoa kypsytetään ensin luolissa jonka jälkeen kypsytysprosessia jatketaan 2–4 kuukautta pesemällä jokaista pyörää useita kertoja kevyellä hedelmäisellä alsace-viinin kanssa. Juuston maussa korostuvat laktiset sekä sienimäiset ja ruohoisan yrttiset maut.
Alsace, Ranska
Rypäleet: 100% Pinot Noir
Kerrassaan poikkeuksellinen Alsace Pinot Noir, jossa viinintekijä Xavier Baril on hakenut luonteikkuutta viiniin Alsacessa ennennäkemättömin valmistustekniikoin. Viinin luonteikkuuden takana on paitsi valmistustekniikka, myös viljelymenetelmät. Baril on hakenut pinot noir -viineihin konsentraatiota köynnösten runsaalla istutustiheydellä (10 000 köynnöstä / hehtaari), jonka seurauksena köynnökset kilpailevat ravinteista ja juuret hakeutuvat syvälle maaperään imien mineraalipitoisempaa vettä rypäleisiin. Köynnökset kasvavat Orschwillerin alueella kaakkoon viettävillä rinteillä, joita hoidetaan luonnonmukaisin menetelmin. Valmistuksessa 5% poimituista tertuista kuivatetaan ja käytetään Amarone-viineistä tutulla valmistustekniikalla. Tämän seurauksena viini on perinteisistä Alsacen pinot noir -viineistä poiketen hyvin täyteläistä ja jopa hillomaista muistuttaen enemmän kalifornialaista pinot noirin tyyliä kuin klassisen Burgundin tyyliä. Viinin rakennetta tukee lisäksi 6-8 kuukauden tammitynnyrikypsytys, johon ranskalainen termi ’Elevée en Fût de Chêne’ (kypsytetty tammitynnyrissä) viittaa.
Viinin väri on pinot noir -viiniksi hyvin tumma. Intensiivisessä ja runsaassa tuoksussa nousee esiin kypsää hillomaista karhunvatukkaisuutta ja mehevän paahteisia aromeja – mokkaa ja suklaisuutta. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja runsas, jossa miellyttävän eloisa hapokkuus sulostuttaa muhkean mehevää hillomaista hedelmäisyyttä. Tyylikäs tammisuus antaa viinille lisää tasapainoa ja kokonaisuus on tasapainoinen. Runsas viini, joka kannattaa dekantoida tunti ennen tarjoilua ja tarjoilla hieman viilennettynä 16–17°C-asteisena isomaljaisesta suuaukoltaan supistuvasta lasista. Varsin monikäyttöinen viini, joka toimii hyvin mausteisten jopa tulisten kasvis- ja liharuokien kanssa. Oiva kumppani myös juustoille!
Suosituslasi: Riedel Winewings Pinot Noir
Tuotenumero: Alko 425507
Viini: Fernand Engel Gewürztraminer Réserve 2020 (16,99€; Alko 506617)
Olut: Chimay 150 – Belgia (5,49€; Alko 916343)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Rosé Alcohol Free (6,89€, Alko 904344)
8 kpl jättikatkarapuja
Halkaise ja putsaa ravut. Grillaa ja tarjoile tom yam voin kanssa.
2 salottisipulia
2 Solo-valkosipulia
10 kpl kuivattuja punaisia chilejä
1 rkl kuivattuja katkarapuja
Hienonna ensin veitsellä, ja hakkaa kaikki sen jälkeen tahnaksi morttelissa.
n.100g huoneenlämpöistä voita
3 rkl Tom yam tahnaa
1 rkl Lao gan ma chiliä öljyssä
1 kaffir limen kuori
2 rkl kookosöljyä
suolaa
kuumia hiiliä
Kuumenna kookosöljy kasarissa. Lisää tom yam tahna ja kypsennä sekoittaen. Lisää Lao gan Ma chilit ja jatka kypsentämistä. Lisää joukkoon voi ja muutama kuuma hiilenpala grillistä. Sekoita ja anna maustua. Poista hiilet, ja mausta suolalla ja raastetulla limen kuorella.
Alsace, Ranska
Rypäleet: Pinot Gris 100%
Alsacen Bergheimin kylä savisine ja kalkkipitoisine viinitarhoineen tunnetaan alueena, joilla tuotetaan eräät Alsacen parhaat gewurztraminerit ja pinot gris’t. Tämä viini on erinomainen esimerkki siitä. Terres Rouges edustaa hyvin luonteikasta pinot gris -viiniä, joka tuotetaan punertavassa savisessa maaperässä kasvaneista vanhoista 42-vuotiaista köynnöksistä. Kokonaiset tertut puristetaan pneumaattisesti, ja lyhyen asettumisen jälkeen mehu käy viiniksi luonnonhiivojen toimesta lämpökontrolloiduissa terästankeissa. Viinin annetaan kehittyä hiivasakkansa päällä 6–8 kuukauden ajan ennen hellää filtteröintiä ja pullotusta. Tämän seurauksena viinissä on juurevuutta ja mineraalista luonteikkuutta, jotka pääsevät oikeuksiinsa oikein tarjoiltuna.
Viinin luonteikkuus nousee esiin monikerroksisessa Intensiivisessä tuoksussa, josta voi aistia rypäleelle tyypillisiä aromeita – aavistus sienimäisyyttä, ketunleipää, hunajaa ja trooppisia hedelmiä, kuten papayaa ja mangoa.
Maku on valkoviiniksi melko täyteläinen, kuiva ja lempeähappoinen. Runsas, intensiivinen kypsä hedelmäisyys ja korkeahko alkoholi pyöristävät makua ja aikaansaavat maussa makeuden tunnetta. PItkää jälkimakua saattelee raikas mineraalisuus ja hunajameloninen hedelmäisyys. Viiniä kannattaa dekantoida vähintään tunti ennen tarjoilua ja tarjoilla 10–12°C -asteisena tulppaanin mallisesta isohkosta lasista. Luonteikkuuden ansiosta viini sopii erinomaisesti mausteisemmille ruoille, vaaleille lihoille ja linturuoille.
Suosituslasi: Riedel Veritas Viognier
Alko tuotenumero:528627
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Fernand Engel Pinot Noir Rosé 2020 (17,98€; Alko 480427)
Olut: Gallia Extrawurst – Ranska (6,99€, Alko 798474)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Rosé Alcohol Free (6,89€, Alko 904344)
1 kpl kuhafile per ruokailija
Nokare voita paistamiseen
Suolaa, sitruunaa ja valkosipulia
Ota kalafile hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Lämmitä paistinpannu kuumaksi, lisää tilkka öljyä ja kalafileet. Paina paistinlastalla kuhan nahkaa pannua vasten, niin ettei file pääse käpristymään. Näin nahka paistuu kauttaaltaan ja muuttuu rapeaksi nautittavaksi. Hetken paistamisen jälkeen lisää reilu nokare voita sekä valkosipulia ja sitruunan kuorta mukaan. Anna voin ruskistua hiukan. Juuri kun fileet alkavat vaikuttamaan kypsiltä niin käännä ympäri ja purista sitruunasta vielä mehut kalan päälle. Nosta heti pois pannulta jotta kala ei ylikypsy ja lämpötila siinä alkaa tasaantumaan.
Kannattaa tehdä lisukkeet ja kastikkeet valmiiksi etukäteen ennen kalan kypsentämistä koska kala pysyy vain hetken optimi kypsyydessä ja lämpimänä.
Alue: Alsace
Rypäleet: 100% Riesling
Tämä lukuisia tunnustuksia saanut jalo alsacelainen riesling tulee Praelatenbergin grand cru -tarhalta Alsacen Kintzheimista. Viini syntyy Kintzheimin ylärinteellä kasvavista vanhoista luonnonmukaisesti viljellyistä köynnöksistä, jotka kylpevät auringossa ja kasvavat tuulelta suojassa vulkaanisessa gneissi- ja graniittipitoisessa maaperässä. Näiden kasvuolojen seurauksena rypäleet ovat konsentroituneita ja omaavat korkean sokeripitoisuuden, mikä tuntuu viinin maussa runsautena, mineraalisuutena ja täyteläisyytenä.
Puhdaslinjainen ja intensiivinen tuoksu, jossa on luonteikkaalle rieslingille tyypillisiä aromeja – sitrusta, limeä, mehiläiskennoa, häivähdys hunajaa ja mineraalisia vivahteita. Kuiva, ryhdikkään hapokas ja leveän öljyinen suutuntuma. Intensiivinen hedelmäisyys tasapainottaa raamikasta makua ja kokonaisuus on antava ja tasapainoinen. Pitkä mineraalinen jälkimaku kertoo paljon viinin laadukkuudesta ja grand cru -luokitellusta alkuperästä. Kerrassaan upea viini, joka kannattaa dekantoida 2 tuntia ennen tarjoilua ja tarjoilla 10–12°C-asteisena melko isosta supistuvan tulppaaninmallisesta lasista. Loistava kumppani kalaruoille, äyriäisille sekä vaaleille lihoille.
Suosituslasi: Riedel Veritas Riesling
Alko tuotenumero: 542927
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Fernand Engel Renaissance Sylvaner 2019 – Alsace, Ranska (24,98€; Alko 938702)
Olut: Brasserie du Grand Paris IPA Citra Calactique – Ranska (5,81€; Alko 933624)
Alkoholiton: Corvers-Kauter R3 Rhein Riesling Remastered Zero 2021 – Saksa (5,16€, Alko 429674)
Pienestä ja viehättävästä Munsterin kaupungista Alsacesta tunnetuksi tullut juusto on 27 % rasvainen, kuiva tai kermainen, norsunluun värinen, pistävä, pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettu lehmänmaitojuusto. Nuoren Munsterin luonnollinen syötävä kuori alkaa vaaleanpunaisella sävyllä nuorimmalle ja kuivemmalle Petit Munsterille, syvän punaiseen kaksi tai kolme kuukautta kypsässä kermaisessa, sileässä Munsterissa. Munster on yksi todella haisevista Ranskan juustoista, vaikka juuston maku ei ole läheskään yhtä voimakas kuin tuoksu. Tuoksu on reaktio toistuvaan pesuun suolavedessä ja vuorisuolassa, mikä estää homeen kasvun ja vaikuttaa tarkoituksella makuun ja tuoksuun
Tomme Fermier d’Alsace on kiinteä, pesty-kuorinen lehmänmaitojuusto, joka on valmistettu Alsacen alueella Ranskassa. Juustoa kypsytetään ensin luolissa jonka jälkeen kypsytysprosessia jatketaan 2–4 kuukautta pesemällä jokaista pyörää useita kertoja kevyellä hedelmäisellä alsace-viinin kanssa. Juuston maussa korostuvat laktiset sekä sienimäiset ja ruohoisan yrttiset maut.
Alsace, Ranska
Rypäleet: 100% Pinot Noir
Kerrassaan poikkeuksellinen Alsace Pinot Noir, jossa viinintekijä Xavier Baril on hakenut luonteikkuutta viiniin Alsacessa ennennäkemättömin valmistustekniikoin. Viinin luonteikkuuden takana on paitsi valmistustekniikka, myös viljelymenetelmät. Baril on hakenut pinot noir -viineihin konsentraatiota köynnösten runsaalla istutustiheydellä (10 000 köynnöstä / hehtaari), jonka seurauksena köynnökset kilpailevat ravinteista ja juuret hakeutuvat syvälle maaperään imien mineraalipitoisempaa vettä rypäleisiin. Köynnökset kasvavat Orschwillerin alueella kaakkoon viettävillä rinteillä, joita hoidetaan luonnonmukaisin menetelmin. Valmistuksessa 5% poimituista tertuista kuivatetaan ja käytetään Amarone-viineistä tutulla valmistustekniikalla. Tämän seurauksena viini on perinteisistä Alsacen pinot noir -viineistä poiketen hyvin täyteläistä ja jopa hillomaista muistuttaen enemmän kalifornialaista pinot noirin tyyliä kuin klassisen Burgundin tyyliä. Viinin rakennetta tukee lisäksi 6-8 kuukauden tammitynnyrikypsytys, johon ranskalainen termi ’Elevée en Fût de Chêne’ (kypsytetty tammitynnyrissä) viittaa.
Viinin väri on pinot noir -viiniksi hyvin tumma. Intensiivisessä ja runsaassa tuoksussa nousee esiin kypsää hillomaista karhunvatukkaisuutta ja mehevän paahteisia aromeja – mokkaa ja suklaisuutta. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja runsas, jossa miellyttävän eloisa hapokkuus sulostuttaa muhkean mehevää hillomaista hedelmäisyyttä. Tyylikäs tammisuus antaa viinille lisää tasapainoa ja kokonaisuus on tasapainoinen. Runsas viini, joka kannattaa dekantoida tunti ennen tarjoilua ja tarjoilla hieman viilennettynä 16–17°C-asteisena isomaljaisesta suuaukoltaan supistuvasta lasista. Varsin monikäyttöinen viini, joka toimii hyvin mausteisten jopa tulisten kasvis- ja liharuokien kanssa. Oiva kumppani myös juustoille!
Suosituslasi: Riedel Winewings Pinot Noir
Tuotenumero: Alko 425507
Viini: Fernand Engel Gewürztraminer Réserve 2020 (16,99€; Alko 506617)
Olut: Chimay 150 – Belgia (5,49€; Alko 916343)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Rosé Alcohol Free (6,89€, Alko 904344)
8 kpl jättikatkarapuja
Halkaise ja putsaa ravut. Grillaa ja tarjoile tom yam voin kanssa.
2 salottisipulia
2 Solo-valkosipulia
10 kpl kuivattuja punaisia chilejä
1 rkl kuivattuja katkarapuja
Hienonna ensin veitsellä, ja hakkaa kaikki sen jälkeen tahnaksi morttelissa.
n.100g huoneenlämpöistä voita
3 rkl Tom yam tahnaa
1 rkl Lao gan ma chiliä öljyssä
1 kaffir limen kuori
2 rkl kookosöljyä
suolaa
kuumia hiiliä
Kuumenna kookosöljy kasarissa. Lisää tom yam tahna ja kypsennä sekoittaen. Lisää Lao gan Ma chilit ja jatka kypsentämistä. Lisää joukkoon voi ja muutama kuuma hiilenpala grillistä. Sekoita ja anna maustua. Poista hiilet, ja mausta suolalla ja raastetulla limen kuorella.
Alsace, Ranska
Rypäleet: Pinot Gris 100%
Alsacen Bergheimin kylä savisine ja kalkkipitoisine viinitarhoineen tunnetaan alueena, joilla tuotetaan eräät Alsacen parhaat gewurztraminerit ja pinot gris’t. Tämä viini on erinomainen esimerkki siitä. Terres Rouges edustaa hyvin luonteikasta pinot gris -viiniä, joka tuotetaan punertavassa savisessa maaperässä kasvaneista vanhoista 42-vuotiaista köynnöksistä. Kokonaiset tertut puristetaan pneumaattisesti, ja lyhyen asettumisen jälkeen mehu käy viiniksi luonnonhiivojen toimesta lämpökontrolloiduissa terästankeissa. Viinin annetaan kehittyä hiivasakkansa päällä 6–8 kuukauden ajan ennen hellää filtteröintiä ja pullotusta. Tämän seurauksena viinissä on juurevuutta ja mineraalista luonteikkuutta, jotka pääsevät oikeuksiinsa oikein tarjoiltuna.
Viinin luonteikkuus nousee esiin monikerroksisessa Intensiivisessä tuoksussa, josta voi aistia rypäleelle tyypillisiä aromeita – aavistus sienimäisyyttä, ketunleipää, hunajaa ja trooppisia hedelmiä, kuten papayaa ja mangoa.
Maku on valkoviiniksi melko täyteläinen, kuiva ja lempeähappoinen. Runsas, intensiivinen kypsä hedelmäisyys ja korkeahko alkoholi pyöristävät makua ja aikaansaavat maussa makeuden tunnetta. PItkää jälkimakua saattelee raikas mineraalisuus ja hunajameloninen hedelmäisyys. Viiniä kannattaa dekantoida vähintään tunti ennen tarjoilua ja tarjoilla 10–12°C -asteisena tulppaanin mallisesta isohkosta lasista. Luonteikkuuden ansiosta viini sopii erinomaisesti mausteisemmille ruoille, vaaleille lihoille ja linturuoille.
Suosituslasi: Riedel Veritas Viognier
Alko tuotenumero:528627
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Fernand Engel Pinot Noir Rosé 2020 (17,98€; Alko 480427)
Olut: Gallia Extrawurst – Ranska (6,99€, Alko 798474)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Rosé Alcohol Free (6,89€, Alko 904344)
1 kpl kuhafile per ruokailija
Nokare voita paistamiseen
Suolaa, sitruunaa ja valkosipulia
Ota kalafile hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Lämmitä paistinpannu kuumaksi, lisää tilkka öljyä ja kalafileet. Paina paistinlastalla kuhan nahkaa pannua vasten, niin ettei file pääse käpristymään. Näin nahka paistuu kauttaaltaan ja muuttuu rapeaksi nautittavaksi. Hetken paistamisen jälkeen lisää reilu nokare voita sekä valkosipulia ja sitruunan kuorta mukaan. Anna voin ruskistua hiukan. Juuri kun fileet alkavat vaikuttamaan kypsiltä niin käännä ympäri ja purista sitruunasta vielä mehut kalan päälle. Nosta heti pois pannulta jotta kala ei ylikypsy ja lämpötila siinä alkaa tasaantumaan.
Kannattaa tehdä lisukkeet ja kastikkeet valmiiksi etukäteen ennen kalan kypsentämistä koska kala pysyy vain hetken optimi kypsyydessä ja lämpimänä.
Alue: Alsace
Rypäleet: 100% Riesling
Tämä lukuisia tunnustuksia saanut jalo alsacelainen riesling tulee Praelatenbergin grand cru -tarhalta Alsacen Kintzheimista. Viini syntyy Kintzheimin ylärinteellä kasvavista vanhoista luonnonmukaisesti viljellyistä köynnöksistä, jotka kylpevät auringossa ja kasvavat tuulelta suojassa vulkaanisessa gneissi- ja graniittipitoisessa maaperässä. Näiden kasvuolojen seurauksena rypäleet ovat konsentroituneita ja omaavat korkean sokeripitoisuuden, mikä tuntuu viinin maussa runsautena, mineraalisuutena ja täyteläisyytenä.
Puhdaslinjainen ja intensiivinen tuoksu, jossa on luonteikkaalle rieslingille tyypillisiä aromeja – sitrusta, limeä, mehiläiskennoa, häivähdys hunajaa ja mineraalisia vivahteita. Kuiva, ryhdikkään hapokas ja leveän öljyinen suutuntuma. Intensiivinen hedelmäisyys tasapainottaa raamikasta makua ja kokonaisuus on antava ja tasapainoinen. Pitkä mineraalinen jälkimaku kertoo paljon viinin laadukkuudesta ja grand cru -luokitellusta alkuperästä. Kerrassaan upea viini, joka kannattaa dekantoida 2 tuntia ennen tarjoilua ja tarjoilla 10–12°C-asteisena melko isosta supistuvan tulppaaninmallisesta lasista. Loistava kumppani kalaruoille, äyriäisille sekä vaaleille lihoille.
Suosituslasi: Riedel Veritas Riesling
Alko tuotenumero: 542927
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Fernand Engel Renaissance Sylvaner 2019 – Alsace, Ranska (24,98€; Alko 938702)
Olut: Brasserie du Grand Paris IPA Citra Calactique – Ranska (5,81€; Alko 933624)
Alkoholiton: Corvers-Kauter R3 Rhein Riesling Remastered Zero 2021 – Saksa (5,16€, Alko 429674)
Pienestä ja viehättävästä Munsterin kaupungista Alsacesta tunnetuksi tullut juusto on 27 % rasvainen, kuiva tai kermainen, norsunluun värinen, pistävä, pastöroimattomasta lehmänmaidosta valmistettu lehmänmaitojuusto. Nuoren Munsterin luonnollinen syötävä kuori alkaa vaaleanpunaisella sävyllä nuorimmalle ja kuivemmalle Petit Munsterille, syvän punaiseen kaksi tai kolme kuukautta kypsässä kermaisessa, sileässä Munsterissa. Munster on yksi todella haisevista Ranskan juustoista, vaikka juuston maku ei ole läheskään yhtä voimakas kuin tuoksu. Tuoksu on reaktio toistuvaan pesuun suolavedessä ja vuorisuolassa, mikä estää homeen kasvun ja vaikuttaa tarkoituksella makuun ja tuoksuun
Tomme Fermier d’Alsace on kiinteä, pesty-kuorinen lehmänmaitojuusto, joka on valmistettu Alsacen alueella Ranskassa. Juustoa kypsytetään ensin luolissa jonka jälkeen kypsytysprosessia jatketaan 2–4 kuukautta pesemällä jokaista pyörää useita kertoja kevyellä hedelmäisellä alsace-viinin kanssa. Juuston maussa korostuvat laktiset sekä sienimäiset ja ruohoisan yrttiset maut.
Alsace, Ranska
Rypäleet: 100% Pinot Noir
Kerrassaan poikkeuksellinen Alsace Pinot Noir, jossa viinintekijä Xavier Baril on hakenut luonteikkuutta viiniin Alsacessa ennennäkemättömin valmistustekniikoin. Viinin luonteikkuuden takana on paitsi valmistustekniikka, myös viljelymenetelmät. Baril on hakenut pinot noir -viineihin konsentraatiota köynnösten runsaalla istutustiheydellä (10 000 köynnöstä / hehtaari), jonka seurauksena köynnökset kilpailevat ravinteista ja juuret hakeutuvat syvälle maaperään imien mineraalipitoisempaa vettä rypäleisiin. Köynnökset kasvavat Orschwillerin alueella kaakkoon viettävillä rinteillä, joita hoidetaan luonnonmukaisin menetelmin. Valmistuksessa 5% poimituista tertuista kuivatetaan ja käytetään Amarone-viineistä tutulla valmistustekniikalla. Tämän seurauksena viini on perinteisistä Alsacen pinot noir -viineistä poiketen hyvin täyteläistä ja jopa hillomaista muistuttaen enemmän kalifornialaista pinot noirin tyyliä kuin klassisen Burgundin tyyliä. Viinin rakennetta tukee lisäksi 6-8 kuukauden tammitynnyrikypsytys, johon ranskalainen termi ’Elevée en Fût de Chêne’ (kypsytetty tammitynnyrissä) viittaa.
Viinin väri on pinot noir -viiniksi hyvin tumma. Intensiivisessä ja runsaassa tuoksussa nousee esiin kypsää hillomaista karhunvatukkaisuutta ja mehevän paahteisia aromeja – mokkaa ja suklaisuutta. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja runsas, jossa miellyttävän eloisa hapokkuus sulostuttaa muhkean mehevää hillomaista hedelmäisyyttä. Tyylikäs tammisuus antaa viinille lisää tasapainoa ja kokonaisuus on tasapainoinen. Runsas viini, joka kannattaa dekantoida tunti ennen tarjoilua ja tarjoilla hieman viilennettynä 16–17°C-asteisena isomaljaisesta suuaukoltaan supistuvasta lasista. Varsin monikäyttöinen viini, joka toimii hyvin mausteisten jopa tulisten kasvis- ja liharuokien kanssa. Oiva kumppani myös juustoille!
Suosituslasi: Riedel Winewings Pinot Noir
Tuotenumero: Alko 425507
Viini: Fernand Engel Gewürztraminer Réserve 2020 (16,99€; Alko 506617)
Olut: Chimay 150 – Belgia (5,49€; Alko 916343)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Rosé Alcohol Free (6,89€, Alko 904344)
TOIMITUS/JULKAISIJA
LuxMedia Oü
Parda 8
Tallinn 10151
info@weekendmenu.fi
AINEISTON TOIMITUS
aineisto@deluxe-lehti.fi