(Ainekset 4:lle hengelle)
10–12 isoa tomaattia
500 g Buffalo-mozzarella
tuoretta basilikaa
kuivattua oreganoa
laadukasta ekstra-neitsytoliiviöljyä
sormisuolaa
pippuria
Valmistus:
- Pese ja kuivaa tomaatit hyvin ja leikkaa ne 6-7 mm:n paksuisiksi viipaleiksi terävällä veitsellä.
- Asettele tomaatit puiselle leikkuulaudalle ja ripottele päälle suolaa.
- Viipaloi mozzarella 6–7 mm:n paksuisiksi viipaleiksi ja taputtele viipaleet puuvillakankaalla, jotta ylimääräinen neste imeytyy kankaaseen.
- Kokoa kaikki viipaleet lopuksi tarjoiluastiaan ja lisää muutama basilikan lehti vuoan pohjalle tai vaihtoehtoisesti lautaselle.
- Ripottele päälle ripaus kuivattua oreganoa ja halutessasi ripaus pippuria. Lisää lopuksi muutama basilikan lehti ja loraus oliiviöljyä.
Toskana, Italia
Rypäleet: Sangiovese 100%
Viinintuottaja Alberto Antonini tunnetaan Chiantissa paitsi arvostettuna viinintekijänä myös tunnustusta saaneista luomuviineistään. Tämä puhdaspiirteinen toskanalaisroseeviinin on hyvä esimerkki niistä. Herkullinen, aavistuksen kukkea ja puhdaspiirteinen tuoksu, jossa on aistittavissa sangioveselle tyypillisiä punaisten marjojen ja hapankirsikkan aromeita sekä vivahde tuoretta tupakkaa. Maku on kuiva, aromikas ja kepeä. Eloisan raikasta ja mineraalista makua sävyttää kirsikkainen hapokkuus. Tasapainoinen viipyilevä jälkimaku.Tarjoile viilennettynä noin 9–11°C-asteisena ja nauti pienehköstä tulppaanin mallisesta lasista. Nautinnollinen sellaisenaan, mutta oiva kumppani paistetuille vaaleille lihoille, rasvaisille kaloille sekä kylmänä tarjotuille punaisille lihoille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 925745
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Can Sumoi Xarel-lo 2020 – Katalonia, Espanja (22,45€; Alko 937915)
Olut: Peroni Nastro Azzurro – Italia (2,73€, Alko 755404)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Rosé Alcohol Free (6,89€, Alko 904344)
300 g naudan jauhelihaa
550 g paseerattua tomaattisosetta
3 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
1 keltainen sipuli
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan
2,5 dl punaviiniä
150 g Salsicciaa (raaka tuoremakkara)
kasvislientä maun mukaan
1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
500 g kuivaa italialaista rigatoni pastaa
Valmistus:
- Kuori porkkana ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
- Puhdista varsiselleri ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
- Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi.
- Lisää keskikokoiseen kattilaan oliiviöljyä ja kuumenna.
- Vedä tuoremakkara suolesta paloiksi ja murskaa ne sormilla pienemmiksi palasiksi kattilaan.
- Sekoita joukkoon leikatut kasvikset ja ruskista. Lisää sitten kattilaan naudan jauheliha ja anna kypsyä lisäten hiukan lämpöä. Kun jauheliha on ruskistunut hyvin lisää punaviini ja anna kiehahtaa, jolloin alkoholi kiehuu pois
- Lisää paseerattu tomaatti.
- Sekoita ja lisää pari kauhallista kuumaa kasvislientä.
- Peitä kannella, mutta vain osittain. Anna ragùn kypsyä liedellä vähintään 2 tuntia. Parempaa mitä pidempään kypsyy. Tarkista 20 minuutin välein ja lisää lientä tarpeen mukaan. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
- Keitä pasta puolikypsäksi ja nosta pasta sitten lämpimän ragu-kastikkeen sekaan kypsymään loppuun ”al denteksi”. Säästä pastan keitinvesi ja lisätä sitä ragùn sekaan pienissä määrin ettei ragù kuiva ja niin että pastat kypsyvät.
Rypäleet: 90% Sangiovese, 10% Merlot & Syrah
Pèppolin viinitila sijaitsee Chianti Classicon sydämessä, vain viisi kilometriä koilliseen Antinorin Tenuta Tignanellon kartanosta. Tila kantaa sen entisen omistajaperheen nimeä, jonka Antinorin perhe on säilyttänyt ostettuaan tilan vuonna 1985. Viinitilan kokonaispinta-ala on 100 hehtaaria, josta 50 hehtaaria on viinitarhoja. Pieni ympäröivä laakso pitää alueen lämpimänä ja suojattuna, ja sen soramainen maaperä sisältää runsaasti mineraaleja, jotka antavat Sangiovese -rypäleelle eloisan hedelmäisen luonteen. Viiniin käytetyt rypäleet sekoitetaan käymisen ja kypsytetään 9 kuukautta slavonialaisia tammitynnyreitä, jotka eivät itsessään anna viinille makua mutta pehmittävät viiniä.
Kauniin tiilenpunainen väri. Raikkaassa tuoksussa nousee esiin chianteille tyypilliset hapankirsikkaiset aromit sekä punaiset marjat, orvokkisuus ja kevyt pippurinen mausteisuus. Suutuntuma on kepeän keskitäyteläinen ja eloisan hapokas. Maussa on luumuja, viikunaa ja hapankirsikkaa. Jälkimaku on notkea ja elegantti. Varsin monikäyttöinen viini, joka sopii niin pizzoille kuin pastoille ja antipastoille sekä vaaleille lihoille ja pataruoille. Dekantoi viini tunti ennen tarjoilua ja nauti keskikokoisesta kevyesti sulkeutuvasuuaukkoisesta lasista.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Alko tuotenumero: 400897
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2019 – Toskana, Italia (42,59€; Alko 401477)
Olut: Menabrea Ambrata – Italia (3,48€; Alko 928163)
Alkoholiton: Torres Natureo Garnacha Syrah 2021 – Penedès, Espanja (5,16€, Alko 429674)
200 g kuorittuja manteleita
150 g sokeria
6 munaa
1 sitruuna
ripaus suolaa
tomusokeria maun mukaan
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 160°C-asteeseen.
- Aloita jauhamalla mantelit monitoimikoneessa.
- Jätä jauhe sivuun ja erota kananmunan valkuaiset keltuaisista.
- Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa, kunnes seos on kirkasta vaahtoa.
- Siivilöi sitruunamehu ja lisää mantelijauhon kanssa vaahdon sekaan ja sekoita.
- Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset suolan kanssa kovaksi vaahdoksi ja lisää sitten valkuaiset muna-manteli-seokseen.
- Sekoita alhaalta ylöspäin varovasti, jotta seos ei hajoa.
- Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan ja paista uunissa 160°C-asteessa 30 minuuttia. Muista, ettei uunia saa koskaan avata kypsennyksen aikana, jotta kakku ei latistu.
- Ota pois uunista ja anna jäähtyä täysin ennen kuin ripottele päälle tomusokeria.
30 kuorittua mantelia
100 g sokeria
2 munankeltuaista
125 g tuoretta kermaa
125 g täysmaitoa
1/2 tl maissitärkkelystä (maizena)
1 rkl appelsiinilikööriä (esim. Cointreau)
Valmistus:
- Lisää kaikki ainekset paitsi mantelit kattilaan lieden ollessa pienellä lämmöllä.
- Jauha mantelit tehosekoittimella hienoksi ja kaada ne kattilaan.
- Sekoita kaikki hyvin ja kuumenna.
- Jäähdytä kylmässä ja kaada kakkupalan päälle ennen tarjoilua.
Toskana, Italia
Rypäleet: 100% Malvasia Blanca
Luonteikas vin santo -viini on 100% Malvasia Bianca Toskanan Montepulcianosta. Malvasia bianca -köynnökset ovat keskimäärin 15-vuotiaita. Rypäleet on poimittu tertuissa, jotka levitetään neljäksi kuukaudeksi kuivumaan, jolloin niistä haihtuu pois vettä ja rypäleet konsentroituvat. Käymisen jälkeen rypäleitä kypsytetään kuusi vuotta pienissä tammitynnyreissä, caratelleissa.
Kaunis meripihkan väri. Runsas, intensiivinen ja vivahteikas tuoksu, jossa on aistittavissa kuivattuja hedelmiä, hunajaa, paahdettua sokeria ja pähkinää. Maku on makea ja intensiivinen. Makeaa makua raikastaa raikas hapokkuus ja luumuisan rusinainen hedelmäisyys.
Erinomainen kumppani suklaalle ja pähkinäjälkiruoille sekä kuivakakuille. Tarjoile hyvin viilennettynä noin 8-10°C -asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 591644
Viini: Planeta Passito di Noto 2019, Sicilia – Italia (34,98€ – 37,5cl; Alko 936391)
Alkoholiton: Lehtikuohu
– Suomi (4,46€ – 0,2l, Alko 525993)
(Ainekset 4:lle hengelle)
10–12 isoa tomaattia
500 g Buffalo-mozzarella
tuoretta basilikaa
kuivattua oreganoa
laadukasta ekstra-neitsytoliiviöljyä
sormisuolaa
pippuria
Valmistus:
- Pese ja kuivaa tomaatit hyvin ja leikkaa ne 6-7 mm:n paksuisiksi viipaleiksi terävällä veitsellä.
- Asettele tomaatit puiselle leikkuulaudalle ja ripottele päälle suolaa.
- Viipaloi mozzarella 6–7 mm:n paksuisiksi viipaleiksi ja taputtele viipaleet puuvillakankaalla, jotta ylimääräinen neste imeytyy kankaaseen.
- Kokoa kaikki viipaleet lopuksi tarjoiluastiaan ja lisää muutama basilikan lehti vuoan pohjalle tai vaihtoehtoisesti lautaselle.
- Ripottele päälle ripaus kuivattua oreganoa ja halutessasi ripaus pippuria. Lisää lopuksi muutama basilikan lehti ja loraus oliiviöljyä.
Toskana, Italia
Rypäleet: Sangiovese 100%
Viinintuottaja Alberto Antonini tunnetaan Chiantissa paitsi arvostettuna viinintekijänä myös tunnustusta saaneista luomuviineistään. Tämä puhdaspiirteinen toskanalaisroseeviinin on hyvä esimerkki niistä. Herkullinen, aavistuksen kukkea ja puhdaspiirteinen tuoksu, jossa on aistittavissa sangioveselle tyypillisiä punaisten marjojen ja hapankirsikkan aromeita sekä vivahde tuoretta tupakkaa. Maku on kuiva, aromikas ja kepeä. Eloisan raikasta ja mineraalista makua sävyttää kirsikkainen hapokkuus. Tasapainoinen viipyilevä jälkimaku.Tarjoile viilennettynä noin 9–11°C-asteisena ja nauti pienehköstä tulppaanin mallisesta lasista. Nautinnollinen sellaisenaan, mutta oiva kumppani paistetuille vaaleille lihoille, rasvaisille kaloille sekä kylmänä tarjotuille punaisille lihoille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 925745
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Can Sumoi Xarel-lo 2020 – Katalonia, Espanja (22,45€; Alko 937915)
Olut: Peroni Nastro Azzurro – Italia (2,73€, Alko 755404)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Rosé Alcohol Free (6,89€, Alko 904344)
300 g naudan jauhelihaa
550 g paseerattua tomaattisosetta
3 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
1 keltainen sipuli
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan
2,5 dl punaviiniä
150 g Salsicciaa (raaka tuoremakkara)
kasvislientä maun mukaan
1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
500 g kuivaa italialaista rigatoni pastaa
Valmistus:
- Kuori porkkana ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
- Puhdista varsiselleri ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
- Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi.
- Lisää keskikokoiseen kattilaan oliiviöljyä ja kuumenna.
- Vedä tuoremakkara suolesta paloiksi ja murskaa ne sormilla pienemmiksi palasiksi kattilaan.
- Sekoita joukkoon leikatut kasvikset ja ruskista. Lisää sitten kattilaan naudan jauheliha ja anna kypsyä lisäten hiukan lämpöä. Kun jauheliha on ruskistunut hyvin lisää punaviini ja anna kiehahtaa, jolloin alkoholi kiehuu pois
- Lisää paseerattu tomaatti.
- Sekoita ja lisää pari kauhallista kuumaa kasvislientä.
- Peitä kannella, mutta vain osittain. Anna ragùn kypsyä liedellä vähintään 2 tuntia. Parempaa mitä pidempään kypsyy. Tarkista 20 minuutin välein ja lisää lientä tarpeen mukaan. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
- Keitä pasta puolikypsäksi ja nosta pasta sitten lämpimän ragu-kastikkeen sekaan kypsymään loppuun ”al denteksi”. Säästä pastan keitinvesi ja lisätä sitä ragùn sekaan pienissä määrin ettei ragù kuiva ja niin että pastat kypsyvät.
Rypäleet: 90% Sangiovese, 10% Merlot & Syrah
Pèppolin viinitila sijaitsee Chianti Classicon sydämessä, vain viisi kilometriä koilliseen Antinorin Tenuta Tignanellon kartanosta. Tila kantaa sen entisen omistajaperheen nimeä, jonka Antinorin perhe on säilyttänyt ostettuaan tilan vuonna 1985. Viinitilan kokonaispinta-ala on 100 hehtaaria, josta 50 hehtaaria on viinitarhoja. Pieni ympäröivä laakso pitää alueen lämpimänä ja suojattuna, ja sen soramainen maaperä sisältää runsaasti mineraaleja, jotka antavat Sangiovese -rypäleelle eloisan hedelmäisen luonteen. Viiniin käytetyt rypäleet sekoitetaan käymisen ja kypsytetään 9 kuukautta slavonialaisia tammitynnyreitä, jotka eivät itsessään anna viinille makua mutta pehmittävät viiniä.
Kauniin tiilenpunainen väri. Raikkaassa tuoksussa nousee esiin chianteille tyypilliset hapankirsikkaiset aromit sekä punaiset marjat, orvokkisuus ja kevyt pippurinen mausteisuus. Suutuntuma on kepeän keskitäyteläinen ja eloisan hapokas. Maussa on luumuja, viikunaa ja hapankirsikkaa. Jälkimaku on notkea ja elegantti. Varsin monikäyttöinen viini, joka sopii niin pizzoille kuin pastoille ja antipastoille sekä vaaleille lihoille ja pataruoille. Dekantoi viini tunti ennen tarjoilua ja nauti keskikokoisesta kevyesti sulkeutuvasuuaukkoisesta lasista.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Alko tuotenumero: 400897
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2019 – Toskana, Italia (42,59€; Alko 401477)
Olut: Menabrea Ambrata – Italia (3,48€; Alko 928163)
Alkoholiton: Torres Natureo Garnacha Syrah 2021 – Penedès, Espanja (5,16€, Alko 429674)
200 g kuorittuja manteleita
150 g sokeria
6 munaa
1 sitruuna
ripaus suolaa
tomusokeria maun mukaan
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 160°C-asteeseen.
- Aloita jauhamalla mantelit monitoimikoneessa.
- Jätä jauhe sivuun ja erota kananmunan valkuaiset keltuaisista.
- Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa, kunnes seos on kirkasta vaahtoa.
- Siivilöi sitruunamehu ja lisää mantelijauhon kanssa vaahdon sekaan ja sekoita.
- Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset suolan kanssa kovaksi vaahdoksi ja lisää sitten valkuaiset muna-manteli-seokseen.
- Sekoita alhaalta ylöspäin varovasti, jotta seos ei hajoa.
- Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan ja paista uunissa 160°C-asteessa 30 minuuttia. Muista, ettei uunia saa koskaan avata kypsennyksen aikana, jotta kakku ei latistu.
- Ota pois uunista ja anna jäähtyä täysin ennen kuin ripottele päälle tomusokeria.
30 kuorittua mantelia
100 g sokeria
2 munankeltuaista
125 g tuoretta kermaa
125 g täysmaitoa
1/2 tl maissitärkkelystä (maizena)
1 rkl appelsiinilikööriä (esim. Cointreau)
Valmistus:
- Lisää kaikki ainekset paitsi mantelit kattilaan lieden ollessa pienellä lämmöllä.
- Jauha mantelit tehosekoittimella hienoksi ja kaada ne kattilaan.
- Sekoita kaikki hyvin ja kuumenna.
- Jäähdytä kylmässä ja kaada kakkupalan päälle ennen tarjoilua.
Toskana, Italia
Rypäleet: 100% Malvasia Blanca
Luonteikas vin santo -viini on 100% Malvasia Bianca Toskanan Montepulcianosta. Malvasia bianca -köynnökset ovat keskimäärin 15-vuotiaita. Rypäleet on poimittu tertuissa, jotka levitetään neljäksi kuukaudeksi kuivumaan, jolloin niistä haihtuu pois vettä ja rypäleet konsentroituvat. Käymisen jälkeen rypäleitä kypsytetään kuusi vuotta pienissä tammitynnyreissä, caratelleissa.
Kaunis meripihkan väri. Runsas, intensiivinen ja vivahteikas tuoksu, jossa on aistittavissa kuivattuja hedelmiä, hunajaa, paahdettua sokeria ja pähkinää. Maku on makea ja intensiivinen. Makeaa makua raikastaa raikas hapokkuus ja luumuisan rusinainen hedelmäisyys.
Erinomainen kumppani suklaalle ja pähkinäjälkiruoille sekä kuivakakuille. Tarjoile hyvin viilennettynä noin 8-10°C -asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 591644
Viini: Planeta Passito di Noto 2019, Sicilia – Italia (34,98€ – 37,5cl; Alko 936391)
Alkoholiton: Lehtikuohu
– Suomi (4,46€ – 0,2l, Alko 525993)
TOIMITUS/JULKAISIJA
LuxMedia Oü
Parda 8
Tallinn 10151
info@weekendmenu.fi
AINEISTON TOIMITUS
aineisto@deluxe-lehti.fi
(Ainekset 4:lle hengelle)
10–12 isoa tomaattia
500 g Buffalo-mozzarella
tuoretta basilikaa
kuivattua oreganoa
laadukasta ekstra-neitsytoliiviöljyä
sormisuolaa
pippuria
Valmistus:
- Pese ja kuivaa tomaatit hyvin ja leikkaa ne 6-7 mm:n paksuisiksi viipaleiksi terävällä veitsellä.
- Asettele tomaatit puiselle leikkuulaudalle ja ripottele päälle suolaa.
- Viipaloi mozzarella 6–7 mm:n paksuisiksi viipaleiksi ja taputtele viipaleet puuvillakankaalla, jotta ylimääräinen neste imeytyy kankaaseen.
- Kokoa kaikki viipaleet lopuksi tarjoiluastiaan ja lisää muutama basilikan lehti vuoan pohjalle tai vaihtoehtoisesti lautaselle.
- Ripottele päälle ripaus kuivattua oreganoa ja halutessasi ripaus pippuria. Lisää lopuksi muutama basilikan lehti ja loraus oliiviöljyä.
Toskana, Italia
Rypäleet: Sangiovese 100%
Viinintuottaja Alberto Antonini tunnetaan Chiantissa paitsi arvostettuna viinintekijänä myös tunnustusta saaneista luomuviineistään. Tämä puhdaspiirteinen toskanalaisroseeviinin on hyvä esimerkki niistä. Herkullinen, aavistuksen kukkea ja puhdaspiirteinen tuoksu, jossa on aistittavissa sangioveselle tyypillisiä punaisten marjojen ja hapankirsikkan aromeita sekä vivahde tuoretta tupakkaa. Maku on kuiva, aromikas ja kepeä. Eloisan raikasta ja mineraalista makua sävyttää kirsikkainen hapokkuus. Tasapainoinen viipyilevä jälkimaku.Tarjoile viilennettynä noin 9–11°C-asteisena ja nauti pienehköstä tulppaanin mallisesta lasista. Nautinnollinen sellaisenaan, mutta oiva kumppani paistetuille vaaleille lihoille, rasvaisille kaloille sekä kylmänä tarjotuille punaisille lihoille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 925745
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Can Sumoi Xarel-lo 2020 – Katalonia, Espanja (22,45€; Alko 937915)
Olut: Peroni Nastro Azzurro – Italia (2,73€, Alko 755404)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Rosé Alcohol Free (6,89€, Alko 904344)
300 g naudan jauhelihaa
550 g paseerattua tomaattisosetta
3 porkkanaa
2 varsisellerin vartta
1 keltainen sipuli
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan
2,5 dl punaviiniä
150 g Salsicciaa (raaka tuoremakkara)
kasvislientä maun mukaan
1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä
500 g kuivaa italialaista rigatoni pastaa
Valmistus:
- Kuori porkkana ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
- Puhdista varsiselleri ja leikkaa se pieniksi paloiksi.
- Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi.
- Lisää keskikokoiseen kattilaan oliiviöljyä ja kuumenna.
- Vedä tuoremakkara suolesta paloiksi ja murskaa ne sormilla pienemmiksi palasiksi kattilaan.
- Sekoita joukkoon leikatut kasvikset ja ruskista. Lisää sitten kattilaan naudan jauheliha ja anna kypsyä lisäten hiukan lämpöä. Kun jauheliha on ruskistunut hyvin lisää punaviini ja anna kiehahtaa, jolloin alkoholi kiehuu pois
- Lisää paseerattu tomaatti.
- Sekoita ja lisää pari kauhallista kuumaa kasvislientä.
- Peitä kannella, mutta vain osittain. Anna ragùn kypsyä liedellä vähintään 2 tuntia. Parempaa mitä pidempään kypsyy. Tarkista 20 minuutin välein ja lisää lientä tarpeen mukaan. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
- Keitä pasta puolikypsäksi ja nosta pasta sitten lämpimän ragu-kastikkeen sekaan kypsymään loppuun ”al denteksi”. Säästä pastan keitinvesi ja lisätä sitä ragùn sekaan pienissä määrin ettei ragù kuiva ja niin että pastat kypsyvät.
Rypäleet: 90% Sangiovese, 10% Merlot & Syrah
Pèppolin viinitila sijaitsee Chianti Classicon sydämessä, vain viisi kilometriä koilliseen Antinorin Tenuta Tignanellon kartanosta. Tila kantaa sen entisen omistajaperheen nimeä, jonka Antinorin perhe on säilyttänyt ostettuaan tilan vuonna 1985. Viinitilan kokonaispinta-ala on 100 hehtaaria, josta 50 hehtaaria on viinitarhoja. Pieni ympäröivä laakso pitää alueen lämpimänä ja suojattuna, ja sen soramainen maaperä sisältää runsaasti mineraaleja, jotka antavat Sangiovese -rypäleelle eloisan hedelmäisen luonteen. Viiniin käytetyt rypäleet sekoitetaan käymisen ja kypsytetään 9 kuukautta slavonialaisia tammitynnyreitä, jotka eivät itsessään anna viinille makua mutta pehmittävät viiniä.
Kauniin tiilenpunainen väri. Raikkaassa tuoksussa nousee esiin chianteille tyypilliset hapankirsikkaiset aromit sekä punaiset marjat, orvokkisuus ja kevyt pippurinen mausteisuus. Suutuntuma on kepeän keskitäyteläinen ja eloisan hapokas. Maussa on luumuja, viikunaa ja hapankirsikkaa. Jälkimaku on notkea ja elegantti. Varsin monikäyttöinen viini, joka sopii niin pizzoille kuin pastoille ja antipastoille sekä vaaleille lihoille ja pataruoille. Dekantoi viini tunti ennen tarjoilua ja nauti keskikokoisesta kevyesti sulkeutuvasuuaukkoisesta lasista.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Alko tuotenumero: 400897
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2019 – Toskana, Italia (42,59€; Alko 401477)
Olut: Menabrea Ambrata – Italia (3,48€; Alko 928163)
Alkoholiton: Torres Natureo Garnacha Syrah 2021 – Penedès, Espanja (5,16€, Alko 429674)
200 g kuorittuja manteleita
150 g sokeria
6 munaa
1 sitruuna
ripaus suolaa
tomusokeria maun mukaan
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 160°C-asteeseen.
- Aloita jauhamalla mantelit monitoimikoneessa.
- Jätä jauhe sivuun ja erota kananmunan valkuaiset keltuaisista.
- Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa, kunnes seos on kirkasta vaahtoa.
- Siivilöi sitruunamehu ja lisää mantelijauhon kanssa vaahdon sekaan ja sekoita.
- Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset suolan kanssa kovaksi vaahdoksi ja lisää sitten valkuaiset muna-manteli-seokseen.
- Sekoita alhaalta ylöspäin varovasti, jotta seos ei hajoa.
- Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan ja paista uunissa 160°C-asteessa 30 minuuttia. Muista, ettei uunia saa koskaan avata kypsennyksen aikana, jotta kakku ei latistu.
- Ota pois uunista ja anna jäähtyä täysin ennen kuin ripottele päälle tomusokeria.
30 kuorittua mantelia
100 g sokeria
2 munankeltuaista
125 g tuoretta kermaa
125 g täysmaitoa
1/2 tl maissitärkkelystä (maizena)
1 rkl appelsiinilikööriä (esim. Cointreau)
Valmistus:
- Lisää kaikki ainekset paitsi mantelit kattilaan lieden ollessa pienellä lämmöllä.
- Jauha mantelit tehosekoittimella hienoksi ja kaada ne kattilaan.
- Sekoita kaikki hyvin ja kuumenna.
- Jäähdytä kylmässä ja kaada kakkupalan päälle ennen tarjoilua.
Toskana, Italia
Rypäleet: 100% Malvasia Blanca
Luonteikas vin santo -viini on 100% Malvasia Bianca Toskanan Montepulcianosta. Malvasia bianca -köynnökset ovat keskimäärin 15-vuotiaita. Rypäleet on poimittu tertuissa, jotka levitetään neljäksi kuukaudeksi kuivumaan, jolloin niistä haihtuu pois vettä ja rypäleet konsentroituvat. Käymisen jälkeen rypäleitä kypsytetään kuusi vuotta pienissä tammitynnyreissä, caratelleissa.
Kaunis meripihkan väri. Runsas, intensiivinen ja vivahteikas tuoksu, jossa on aistittavissa kuivattuja hedelmiä, hunajaa, paahdettua sokeria ja pähkinää. Maku on makea ja intensiivinen. Makeaa makua raikastaa raikas hapokkuus ja luumuisan rusinainen hedelmäisyys.
Erinomainen kumppani suklaalle ja pähkinäjälkiruoille sekä kuivakakuille. Tarjoile hyvin viilennettynä noin 8-10°C -asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 591644
Viini: Planeta Passito di Noto 2019, Sicilia – Italia (34,98€ – 37,5cl; Alko 936391)
Alkoholiton: Lehtikuohu
– Suomi (4,46€ – 0,2l, Alko 525993)
TOIMITUS/JULKAISIJA
LuxMedia Oü
Parda 8
Tallinn 10151
info@weekendmenu.fi
AINEISTON TOIMITUS
aineisto@deluxe-lehti.fi