500 g myskikurpitsa
suolaa
timjamia
rypsiöljyä
- Leikkaa kurpitsa kahteen osaan ja kuori se.
- Leikkaa kurpitsasta noin 2 cm paksuisia viipaleita ja aseta viipaleet uunipellille. Mausta öljyllä, suolalla ja timjamilla.
- Paahda kurpitsaa 200°C-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kypsä.
- Leikkaa kypsistä kurpitsaviipaleista kuutioita ja säästä roippeet ragouta varten.
- Hienonna roippeet haarukalla painellen ragout’ksi ja mausta suolalla.
1 pkt filotaikinaa
kurpitsaragouta
sulatettua voita
- Levitä filotaikina leikkuulaudalle ja sivele se sulatetulla voilla.
- Asettele kurpitsaragouta taikinan päälle ja kääwri taikina rullaksi.
- Paista rapeaksi paistinpannulla ja leikkaa annospaloiksi.
500 g kurpitsan siemenkodat
1 kpl Solo-valkosipuli
inkivääriä (peukalon kokoinen pala)
suolaa
vaalea balsamicoa
- Leikkaa kurpitsa paloiksi, aja mehulingon läpi suoraan kattilaan.
- Kiehauta liemi ja lisää leikatut valkosipulit sekä inkiväärit. Anna maustua kelmun alla 20 minuuttia.
- Siivilöi tiheän siivilän läpi.
- Mausta suolalla ja lisää tarvittaessa vaaleaa balsamico-etikkaa,
0,2 kg kurpitsaa
0,5 dl etikkaa
1 dl sokeria
2 dl vettä
- Kiehauta vesi, sokeri ja etikka.
- Leikkaa kurpitsasta ohuita levyjä ja stanssaa pyöreällä stanssilla nappeja
- Laita napit pikkeliliemeen marinoitumaan vähintään tunniksi
100g kurpitsansiemeniä
rypsiöljyä
suolaa
- Paahda siemenet kevyeessä öljyssä paistinpannulla, kunnes siemenet ovat paahtuneet.
- Mausta suolalla
Koristelu:
- Käytä myös kurpitsasiemen öljyä annoksen koristeluun
Paarl, Etelä-Afrikka
Rypäleet: Chenin Blanc, Muscat, Semillon, Viognier
Viherkeltainen väri. Avoin, aromikas ja hedelmäinen tuoksu, josta on aistittavissa kypsiä keltaisia hedelmiä – aprikoosia, vivahde kukkeutta, vähän yrttisyyttä sekä kevyttä mausteisuutta. Maku on kuiva, mutta hedelmäinen ja maukkaan aromikas. Energinen maku on harmoninen ja tasapainoisen viipyilevä. Mainio kumppani rasvaisille ja savustetuille kaloille, grillatuille äyriäisille, yrttisille pastoille ja vaikkapa Wienin leikkeelle. Karahvoi viiniä 15 minuuttia ennen tarjoilua, ja nauti 10–12°C-asteisena keskikokoisesta tulppaaninmallisesta lasista.
Lasisuositus: Riedel Veritas Viognier
Tuotenumero: Alko 922777
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: K Art den Hoed Vineyard Viognier 2020 – Washington, Yhdysvallat (34,00€; Alko 545027)
Olut: Loimaan Loiva Blonde Ale – Suomi (5,32€, Alko 946784)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Alcohol (6,89€, Alko 951394)
4 kpl sorsanrintaa
timjamia
suolaa
mustapippuria
voita
rypsiöljyä
- Laita uuni lämpeämään 50°C-asteeseen.
- Mausta rinnat suolalla ja pippurilla.
- Kuumenna pannu ja paista sorsanrinnat pannulla öljyn kera. Lisää pannuun timjami sekä voi ja valele lihoja voilla jatkuvasti paiston aikana kunnes paistopinnat on kauniisti ruskistuneet.
- Nosta paistetut sorsanrinnat uuniin 50°C-asteiseen uuniin 10 minuutiksi vetäytymään.
- Ota pois uunista, leikkaa rinnat kahteen osaan ja asettele lautaselle.
1 kpl shalottisipulia
1 kpl punasipulia
10 g timjamia
rypsiöljyä
1 tl ruokokidesokeria
2 rkl vaaleaa balsamicoa
1 dl valkoviiniä
6 dl lintulientä
0,5 dl kermaa
- Leikkaa sipulit neljään osaan. Paahda sipuleita laakeassa kattilassa rypsiöljyssä, kunnes ne ovat paahtuneet.
- Lisää kattilaan sokeri ja paahda vielä hetki.
- Lisää kattilaan vaalea balsamico ja valkoviini. Redusoi, kunnes nesteestä on haihtunut puolet. Siivilöi.
- Lisää lintuliemi ja keitä, kunnes jäljellä on noin 2 dl. Siivilöi pienempään kattilaan ja lisää timjami sekä kerma.
- Mausta kastike tarvittaessa suolalla.
6 kpl punajuuria
rypsiöljyä
suolaa
- Pese punajuuret ja leikkaa lohkoiksi.
- Mausta suolalla ja rypsiöljyllä kulhossa.
- Kääri folioon ja paahda 200°C-asteessa uunissa, kunnes kypsiä.
200 g linssejä
0,7 l kasvislientä
persiljaa
suolaa
mustapippuria
- Keitä linssit kasvisliemessä kypsiksi.
- Hienonna persilja ja sekoita linssien joukkoon.
- Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa tammintynnyreissä 12 kuukautta. Tynnyreistä 5% on uusia ja 95% vanhoja tynnyreitä. Tynnyrikypsytyksen jälkeen viiniä kypsytetään vielä 6 kuukautta terästankeissa ennen niiden pullottamista
Syvä, tumma rubiininpunainen väri. Viehättävässä ja herkullisessa tuoksussa on vahva tumman suklaan ja mintun aromi, joka muistuttaa ’After Eight’ suklaata. Maku on notkean elegantti ja hienostunut. Silkkiset tanniinit ja intensiivinen kypsä mustaviinimarjainen hedelmäisyys luovat viinille herkullisen jäntevyyden, jota eloisa happorakenne sulostuttaa. Viini kannattaa dekantoida 1,5-2 tuntia ennen tarjoilua ja nauttia isomaljaisesta, leveä suuaukkoisesta lasista (Riedel Veritas Bordeaux). Varsin monikäyttöinen viini, joka sopii niin juustoille kuin leikkeille, linturuoille, kanaruoille, paistilihoille ja grillatuille kasviksille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Cabernet
Alko tuotenumero: 927476
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Viini: Penley Estate Atlas Shiraz 2017 – Etelä-Australia (15,90€; Alko 929838)
Olut: Westmalle Dubbel – Belgia (4,45€; Alko 945034)
Alkoholiton: Torres Natureo Garnacha Syrah 2021 – Penedès, Espanja (5,16€, Alko 429674)
3 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 dl karpalopyrettä
- Mittaa kerma ja sokeri kattilaan.
- Kiehauta niin, että seos on tulikuumaa.
- Lisää karpalopyre ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada seos laseihin tai annosmaljoihin ja peitä kelmulla.
- Laita jääkaappiin, kunnes possetit ovat hyytyneet.
75 g sokeria
25 g vettä
50 g valkosuklaata
- Keitä kattilassa sokeri ja vesi 150°C-asteiseksi.
- Lisää suklaa ja vatkaa voimakkaasti.
- Kaada kulhoon odottamaan annoksen kasaamista.
100 g karpaloita
100 g sokeria
1 dl vettä
limenkuori raastettuna
- Kiehauta sokeri ja vesi, ja lisää limen kuoriraaste.
- Lisää karpalot nesteeseen ja anna maustua tunnin ajan.
Niagara Peninsula, Kanada
Rypäleet: Cabernet Franc 100%
Tämä makea kanadalainen jääviini vie kielen mennessään. Jäädytetyt Cabernet Franc -rypäleet korjattiin joulukuun alussa, kun lämpötilat laskivat -10/-13 asteeseen. Rypäleet kävivät terästankissa kuorien kanssa, josta viini on saanut kauniin värinsä.
Intensiivisen makeasta tuoksusta voi aistia metsämansikkahilloa ja mausteisuutta. Maku on konsentroitunut ja tiivis – herkullisen makea (210 g/L), mutta eloisan hapokas (9,4 g/L) ja raikas. Pitkä ja harmoninen. Loistava kumppani suklaa ja lakritsajälkiruoille. Tarjoile hyvin viilennettynä noin 8–10°C -asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Champagne
Tuotenumero: Alko 429694
Viini:
Viini: Braida Brachetto d’Acqui 2021, Piemonte – Italia (11,98€ – 37,5cl; Alko 936694)
Alkoholiton:
(4,46€, Alko 525993)
500 g myskikurpitsa
suolaa
timjamia
rypsiöljyä
- Leikkaa kurpitsa kahteen osaan ja kuori se.
- Leikkaa kurpitsasta noin 2 cm paksuisia viipaleita ja aseta viipaleet uunipellille. Mausta öljyllä, suolalla ja timjamilla.
- Paahda kurpitsaa 200°C-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kypsä.
- Leikkaa kypsistä kurpitsaviipaleista kuutioita ja säästä roippeet ragouta varten.
- Hienonna roippeet haarukalla painellen ragout’ksi ja mausta suolalla.
1 pkt filotaikinaa
kurpitsaragouta
sulatettua voita
- Levitä filotaikina leikkuulaudalle ja sivele se sulatetulla voilla.
- Asettele kurpitsaragouta taikinan päälle ja kääwri taikina rullaksi.
- Paista rapeaksi paistinpannulla ja leikkaa annospaloiksi.
500 g kurpitsan siemenkodat
1 kpl Solo-valkosipuli
inkivääriä (peukalon kokoinen pala)
suolaa
vaalea balsamicoa
- Leikkaa kurpitsa paloiksi, aja mehulingon läpi suoraan kattilaan.
- Kiehauta liemi ja lisää leikatut valkosipulit sekä inkiväärit. Anna maustua kelmun alla 20 minuuttia.
- Siivilöi tiheän siivilän läpi.
- Mausta suolalla ja lisää tarvittaessa vaaleaa balsamico-etikkaa,
0,2 kg kurpitsaa
0,5 dl etikkaa
1 dl sokeria
2 dl vettä
- Kiehauta vesi, sokeri ja etikka.
- Leikkaa kurpitsasta ohuita levyjä ja stanssaa pyöreällä stanssilla nappeja
- Laita napit pikkeliliemeen marinoitumaan vähintään tunniksi
100g kurpitsansiemeniä
rypsiöljyä
suolaa
- Paahda siemenet kevyeessä öljyssä paistinpannulla, kunnes siemenet ovat paahtuneet.
- Mausta suolalla
Koristelu:
- Käytä myös kurpitsasiemen öljyä annoksen koristeluun
Paarl, Etelä-Afrikka
Rypäleet: Chenin Blanc, Muscat, Semillon, Viognier
Viherkeltainen väri. Avoin, aromikas ja hedelmäinen tuoksu, josta on aistittavissa kypsiä keltaisia hedelmiä – aprikoosia, vivahde kukkeutta, vähän yrttisyyttä sekä kevyttä mausteisuutta. Maku on kuiva, mutta hedelmäinen ja maukkaan aromikas. Energinen maku on harmoninen ja tasapainoisen viipyilevä. Mainio kumppani rasvaisille ja savustetuille kaloille, grillatuille äyriäisille, yrttisille pastoille ja vaikkapa Wienin leikkeelle. Karahvoi viiniä 15 minuuttia ennen tarjoilua, ja nauti 10–12°C-asteisena keskikokoisesta tulppaaninmallisesta lasista.
Lasisuositus: Riedel Veritas Viognier
Tuotenumero: Alko 922777
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: K Art den Hoed Vineyard Viognier 2020 – Washington, Yhdysvallat (34,00€; Alko 545027)
Olut: Loimaan Loiva Blonde Ale – Suomi (5,32€, Alko 946784)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Alcohol (6,89€, Alko 951394)
4 kpl sorsanrintaa
timjamia
suolaa
mustapippuria
voita
rypsiöljyä
- Laita uuni lämpeämään 50°C-asteeseen.
- Mausta rinnat suolalla ja pippurilla.
- Kuumenna pannu ja paista sorsanrinnat pannulla öljyn kera. Lisää pannuun timjami sekä voi ja valele lihoja voilla jatkuvasti paiston aikana kunnes paistopinnat on kauniisti ruskistuneet.
- Nosta paistetut sorsanrinnat uuniin 50°C-asteiseen uuniin 10 minuutiksi vetäytymään.
- Ota pois uunista, leikkaa rinnat kahteen osaan ja asettele lautaselle.
1 kpl shalottisipulia
1 kpl punasipulia
10 g timjamia
rypsiöljyä
1 tl ruokokidesokeria
2 rkl vaaleaa balsamicoa
1 dl valkoviiniä
6 dl lintulientä
0,5 dl kermaa
- Leikkaa sipulit neljään osaan. Paahda sipuleita laakeassa kattilassa rypsiöljyssä, kunnes ne ovat paahtuneet.
- Lisää kattilaan sokeri ja paahda vielä hetki.
- Lisää kattilaan vaalea balsamico ja valkoviini. Redusoi, kunnes nesteestä on haihtunut puolet. Siivilöi.
- Lisää lintuliemi ja keitä, kunnes jäljellä on noin 2 dl. Siivilöi pienempään kattilaan ja lisää timjami sekä kerma.
- Mausta kastike tarvittaessa suolalla.
6 kpl punajuuria
rypsiöljyä
suolaa
- Pese punajuuret ja leikkaa lohkoiksi.
- Mausta suolalla ja rypsiöljyllä kulhossa.
- Kääri folioon ja paahda 200°C-asteessa uunissa, kunnes kypsiä.
200 g linssejä
0,7 l kasvislientä
persiljaa
suolaa
mustapippuria
- Keitä linssit kasvisliemessä kypsiksi.
- Hienonna persilja ja sekoita linssien joukkoon.
- Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa tammintynnyreissä 12 kuukautta. Tynnyreistä 5% on uusia ja 95% vanhoja tynnyreitä. Tynnyrikypsytyksen jälkeen viiniä kypsytetään vielä 6 kuukautta terästankeissa ennen niiden pullottamista
Syvä, tumma rubiininpunainen väri. Viehättävässä ja herkullisessa tuoksussa on vahva tumman suklaan ja mintun aromi, joka muistuttaa ’After Eight’ suklaata. Maku on notkean elegantti ja hienostunut. Silkkiset tanniinit ja intensiivinen kypsä mustaviinimarjainen hedelmäisyys luovat viinille herkullisen jäntevyyden, jota eloisa happorakenne sulostuttaa. Viini kannattaa dekantoida 1,5-2 tuntia ennen tarjoilua ja nauttia isomaljaisesta, leveä suuaukkoisesta lasista (Riedel Veritas Bordeaux). Varsin monikäyttöinen viini, joka sopii niin juustoille kuin leikkeille, linturuoille, kanaruoille, paistilihoille ja grillatuille kasviksille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Cabernet
Alko tuotenumero: 927476
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Viini: Penley Estate Atlas Shiraz 2017 – Etelä-Australia (15,90€; Alko 929838)
Olut: Westmalle Dubbel – Belgia (4,45€; Alko 945034)
Alkoholiton: Torres Natureo Garnacha Syrah 2021 – Penedès, Espanja (5,16€, Alko 429674)
3 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 dl karpalopyrettä
- Mittaa kerma ja sokeri kattilaan.
- Kiehauta niin, että seos on tulikuumaa.
- Lisää karpalopyre ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada seos laseihin tai annosmaljoihin ja peitä kelmulla.
- Laita jääkaappiin, kunnes possetit ovat hyytyneet.
75 g sokeria
25 g vettä
50 g valkosuklaata
- Keitä kattilassa sokeri ja vesi 150°C-asteiseksi.
- Lisää suklaa ja vatkaa voimakkaasti.
- Kaada kulhoon odottamaan annoksen kasaamista.
100 g karpaloita
100 g sokeria
1 dl vettä
limenkuori raastettuna
- Kiehauta sokeri ja vesi, ja lisää limen kuoriraaste.
- Lisää karpalot nesteeseen ja anna maustua tunnin ajan.
Niagara Peninsula, Kanada
Rypäleet: Cabernet Franc 100%
Tämä makea kanadalainen jääviini vie kielen mennessään. Jäädytetyt Cabernet Franc -rypäleet korjattiin joulukuun alussa, kun lämpötilat laskivat -10/-13 asteeseen. Rypäleet kävivät terästankissa kuorien kanssa, josta viini on saanut kauniin värinsä.
Intensiivisen makeasta tuoksusta voi aistia metsämansikkahilloa ja mausteisuutta. Maku on konsentroitunut ja tiivis – herkullisen makea (210 g/L), mutta eloisan hapokas (9,4 g/L) ja raikas. Pitkä ja harmoninen. Loistava kumppani suklaa ja lakritsajälkiruoille. Tarjoile hyvin viilennettynä noin 8–10°C -asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Champagne
Tuotenumero: Alko 429694
Viini:
Viini: Braida Brachetto d’Acqui 2021, Piemonte – Italia (11,98€ – 37,5cl; Alko 936694)
Alkoholiton:
(4,46€, Alko 525993)
TOIMITUS/JULKAISIJA
LuxMedia Oü
Parda 8
Tallinn 10151
info@weekendmenu.fi
AINEISTON TOIMITUS
aineisto@deluxe-lehti.fi
500 g myskikurpitsa
suolaa
timjamia
rypsiöljyä
- Leikkaa kurpitsa kahteen osaan ja kuori se.
- Leikkaa kurpitsasta noin 2 cm paksuisia viipaleita ja aseta viipaleet uunipellille. Mausta öljyllä, suolalla ja timjamilla.
- Paahda kurpitsaa 200°C-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kypsä.
- Leikkaa kypsistä kurpitsaviipaleista kuutioita ja säästä roippeet ragouta varten.
- Hienonna roippeet haarukalla painellen ragout’ksi ja mausta suolalla.
1 pkt filotaikinaa
kurpitsaragouta
sulatettua voita
- Levitä filotaikina leikkuulaudalle ja sivele se sulatetulla voilla.
- Asettele kurpitsaragouta taikinan päälle ja kääwri taikina rullaksi.
- Paista rapeaksi paistinpannulla ja leikkaa annospaloiksi.
500 g kurpitsan siemenkodat
1 kpl Solo-valkosipuli
inkivääriä (peukalon kokoinen pala)
suolaa
vaalea balsamicoa
- Leikkaa kurpitsa paloiksi, aja mehulingon läpi suoraan kattilaan.
- Kiehauta liemi ja lisää leikatut valkosipulit sekä inkiväärit. Anna maustua kelmun alla 20 minuuttia.
- Siivilöi tiheän siivilän läpi.
- Mausta suolalla ja lisää tarvittaessa vaaleaa balsamico-etikkaa,
0,2 kg kurpitsaa
0,5 dl etikkaa
1 dl sokeria
2 dl vettä
- Kiehauta vesi, sokeri ja etikka.
- Leikkaa kurpitsasta ohuita levyjä ja stanssaa pyöreällä stanssilla nappeja
- Laita napit pikkeliliemeen marinoitumaan vähintään tunniksi
100g kurpitsansiemeniä
rypsiöljyä
suolaa
- Paahda siemenet kevyeessä öljyssä paistinpannulla, kunnes siemenet ovat paahtuneet.
- Mausta suolalla
Koristelu:
- Käytä myös kurpitsasiemen öljyä annoksen koristeluun
Paarl, Etelä-Afrikka
Rypäleet: Chenin Blanc, Muscat, Semillon, Viognier
Viherkeltainen väri. Avoin, aromikas ja hedelmäinen tuoksu, josta on aistittavissa kypsiä keltaisia hedelmiä – aprikoosia, vivahde kukkeutta, vähän yrttisyyttä sekä kevyttä mausteisuutta. Maku on kuiva, mutta hedelmäinen ja maukkaan aromikas. Energinen maku on harmoninen ja tasapainoisen viipyilevä. Mainio kumppani rasvaisille ja savustetuille kaloille, grillatuille äyriäisille, yrttisille pastoille ja vaikkapa Wienin leikkeelle. Karahvoi viiniä 15 minuuttia ennen tarjoilua, ja nauti 10–12°C-asteisena keskikokoisesta tulppaaninmallisesta lasista.
Lasisuositus: Riedel Veritas Viognier
Tuotenumero: Alko 922777
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: K Art den Hoed Vineyard Viognier 2020 – Washington, Yhdysvallat (34,00€; Alko 545027)
Olut: Loimaan Loiva Blonde Ale – Suomi (5,32€, Alko 946784)
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Alcohol (6,89€, Alko 951394)
4 kpl sorsanrintaa
timjamia
suolaa
mustapippuria
voita
rypsiöljyä
- Laita uuni lämpeämään 50°C-asteeseen.
- Mausta rinnat suolalla ja pippurilla.
- Kuumenna pannu ja paista sorsanrinnat pannulla öljyn kera. Lisää pannuun timjami sekä voi ja valele lihoja voilla jatkuvasti paiston aikana kunnes paistopinnat on kauniisti ruskistuneet.
- Nosta paistetut sorsanrinnat uuniin 50°C-asteiseen uuniin 10 minuutiksi vetäytymään.
- Ota pois uunista, leikkaa rinnat kahteen osaan ja asettele lautaselle.
1 kpl shalottisipulia
1 kpl punasipulia
10 g timjamia
rypsiöljyä
1 tl ruokokidesokeria
2 rkl vaaleaa balsamicoa
1 dl valkoviiniä
6 dl lintulientä
0,5 dl kermaa
- Leikkaa sipulit neljään osaan. Paahda sipuleita laakeassa kattilassa rypsiöljyssä, kunnes ne ovat paahtuneet.
- Lisää kattilaan sokeri ja paahda vielä hetki.
- Lisää kattilaan vaalea balsamico ja valkoviini. Redusoi, kunnes nesteestä on haihtunut puolet. Siivilöi.
- Lisää lintuliemi ja keitä, kunnes jäljellä on noin 2 dl. Siivilöi pienempään kattilaan ja lisää timjami sekä kerma.
- Mausta kastike tarvittaessa suolalla.
6 kpl punajuuria
rypsiöljyä
suolaa
- Pese punajuuret ja leikkaa lohkoiksi.
- Mausta suolalla ja rypsiöljyllä kulhossa.
- Kääri folioon ja paahda 200°C-asteessa uunissa, kunnes kypsiä.
200 g linssejä
0,7 l kasvislientä
persiljaa
suolaa
mustapippuria
- Keitä linssit kasvisliemessä kypsiksi.
- Hienonna persilja ja sekoita linssien joukkoon.
- Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Viiniä on kypsytetty ranskalaisissa tammintynnyreissä 12 kuukautta. Tynnyreistä 5% on uusia ja 95% vanhoja tynnyreitä. Tynnyrikypsytyksen jälkeen viiniä kypsytetään vielä 6 kuukautta terästankeissa ennen niiden pullottamista
Syvä, tumma rubiininpunainen väri. Viehättävässä ja herkullisessa tuoksussa on vahva tumman suklaan ja mintun aromi, joka muistuttaa ’After Eight’ suklaata. Maku on notkean elegantti ja hienostunut. Silkkiset tanniinit ja intensiivinen kypsä mustaviinimarjainen hedelmäisyys luovat viinille herkullisen jäntevyyden, jota eloisa happorakenne sulostuttaa. Viini kannattaa dekantoida 1,5-2 tuntia ennen tarjoilua ja nauttia isomaljaisesta, leveä suuaukkoisesta lasista (Riedel Veritas Bordeaux). Varsin monikäyttöinen viini, joka sopii niin juustoille kuin leikkeille, linturuoille, kanaruoille, paistilihoille ja grillatuille kasviksille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Cabernet
Alko tuotenumero: 927476
Lisää viinistä Siirry Alkon verkkokauppaan
Viini: Penley Estate Atlas Shiraz 2017 – Etelä-Australia (15,90€; Alko 929838)
Olut: Westmalle Dubbel – Belgia (4,45€; Alko 945034)
Alkoholiton: Torres Natureo Garnacha Syrah 2021 – Penedès, Espanja (5,16€, Alko 429674)
3 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 dl karpalopyrettä
- Mittaa kerma ja sokeri kattilaan.
- Kiehauta niin, että seos on tulikuumaa.
- Lisää karpalopyre ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada seos laseihin tai annosmaljoihin ja peitä kelmulla.
- Laita jääkaappiin, kunnes possetit ovat hyytyneet.
75 g sokeria
25 g vettä
50 g valkosuklaata
- Keitä kattilassa sokeri ja vesi 150°C-asteiseksi.
- Lisää suklaa ja vatkaa voimakkaasti.
- Kaada kulhoon odottamaan annoksen kasaamista.
100 g karpaloita
100 g sokeria
1 dl vettä
limenkuori raastettuna
- Kiehauta sokeri ja vesi, ja lisää limen kuoriraaste.
- Lisää karpalot nesteeseen ja anna maustua tunnin ajan.
Niagara Peninsula, Kanada
Rypäleet: Cabernet Franc 100%
Tämä makea kanadalainen jääviini vie kielen mennessään. Jäädytetyt Cabernet Franc -rypäleet korjattiin joulukuun alussa, kun lämpötilat laskivat -10/-13 asteeseen. Rypäleet kävivät terästankissa kuorien kanssa, josta viini on saanut kauniin värinsä.
Intensiivisen makeasta tuoksusta voi aistia metsämansikkahilloa ja mausteisuutta. Maku on konsentroitunut ja tiivis – herkullisen makea (210 g/L), mutta eloisan hapokas (9,4 g/L) ja raikas. Pitkä ja harmoninen. Loistava kumppani suklaa ja lakritsajälkiruoille. Tarjoile hyvin viilennettynä noin 8–10°C -asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Champagne
Tuotenumero: Alko 429694
Viini:
Viini: Braida Brachetto d’Acqui 2021, Piemonte – Italia (11,98€ – 37,5cl; Alko 936694)
Alkoholiton:
(4,46€, Alko 525993)
TOIMITUS/JULKAISIJA
LuxMedia Oü
Parda 8
Tallinn 10151
info@weekendmenu.fi
AINEISTON TOIMITUS
aineisto@deluxe-lehti.fi