1 kpl briossi
2 rkl hunajaa
30 g voita
200 g siianmätiä
200 g ranskankermaa
ruohosipulia ja pippuria
1. Sulata voi ja sekoita joukkoon hunaja. Pensselöi briossin päälle ja paista 180 asteisessa uunissa neljä minuuttia.
2. Vatkaa ranskankerma ilmavaksi, mausta hienonnetulla ruohosipulilla ja rouhitulla pippurilla. Tarjoile mädin ja briossin kanssa.
Jura, Ranska
Rypäleet: 57% Chardonnay, 16% Savagnin, 16% Poulsard, 11% Pinot Noir,
Tähän kuohuviiniin käytetyt rypäleet tulevat 280-380 metrin korkeudella sijaitsevilta viinitarhoilta yli 20 vuotiaista köynnöksistä. Viini on käynyt terästankeissa luonnonhiivoilla ja kypsytetty 24 kuukautta hiivasakan päällä.
Hienokuplainen, kellertävän värinen kuohuviini, jonka tuoksu on aromikas ja tyylikkään paahteinen. Aromeista löytää briossia ja keltaisia hedelmiä. Maku on kuiva ja raikas. Suutuntuma on silkkinen. Maussa on vihreää omenaa ja hienostunutta paahteisuutta. Elegantti kuohuviini, joka sopii erinomaisesti aperitiiviksi, mutta täydentää myös äyriäisruokia, salaatteja ja keittoja. Tarjoile 6-8°C-asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Champagne
Tuotenumero: Alko 901127
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Fernand Engel Crémant d’Alsace Brut Tradition (18,98€; Alko 928403)
Olut: Obolon Premium Lager – Ukraina (3,48€; Alko 957896
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Alcohol Free – Ranska (6,89€, Alko 951394)
400 g peuran lapaa tai muuta ruhon edullisempia osia
100 g kanttarellia
100 g lampaankääpää
1 l kanalientä
2 kpl sipulia
1 kpl valkosipulin kynsi
100 g voita
laakerinlehtiä, katajanmarjaa, sinihomejuustoa, timjamia, suolaa, öljyä ja mustapippuria
1. Leikkaa lihat kuutioksi, laita kylmään veteen ja ryöppää pari kertaa. Laita lihat kattilaan, lisää öljy ja ota lihoihin väri. Lisää putsatut metsäsienet pataan, lisää mausteet ja kanaliemi.
2. Anna kiehua miedolla lämmöllä ja lisää lopuksi suola, voi ja sinihomejuusto.
3. Tarkista että lihat ovat kypsiä ja tarkista maku! Tarjoile!
Veneto, Italia
Rypäleet: Corvina Veronese, Croatina, Rondinella, Oseleta
Viiniin käytetyt rypäletertut poimitaan käsin niiden optimikypsyydessä, jotta happotasapaino säilyy riittävän korkeana. Rypäleterttuja kuivatetaan 3-4 kuukautta, jolloin niiden nestepitoisuus putoaa jopa 40 %. Kuivauksen jälkeen rypäleet puristetaan varovasti ja viini käy kuorikäymisen noin 15-20 päivän ajan. Viiniä kypsytetään tammitynnyreissä 36 kuukautta. Tumma kirsikanpunainen väri. Huumaavan runsas tuoksu, jossa on aistittavissa kukkeutta, kirsikkaisuutta, luumuisuutta ja tummaa suklaata. Täyteläinen ja todella runsas maku, jota sävyttävät kypsä kirsikkaisuus, luumuisuus ja runsinaisuus. Hienostunut silkkinen tanniinirakenne joka tuntuu näykkii lempeästi ikeniä. Jälkimaku on pitkä ja lämmittävä. Vaikka viinissä on runsaasti alkoholia (16,5%), se ei tunnu polttavana, vaan on integroitunut hienosti yhdessä hapokkuuden, hedelmäisyyden, makeuden ja aromien kanssa. Todella nautinnollinen nyt, mutta viini kestää yhä 5-10 vuoden kypsytystä. Dekantoi 2 tuntia ja tarjoile 16-18°C-asteisena. Nauti keskikokoisesta melko leveäsuuaukkoisesta lasista. Loistokumppani juustoille, grillatuille pihveille, lampaan kyljyksille sekä riistaruoille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Cabernet
Tuotenumero: Alko 458517
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2018 – Veneto, Italia (22,98€; Alko 007122)
Olut: Mallaskoski Oidipus Bourbon Barrel Aged Imperial Rye Stout – Suomi (6,99€; Alko 959251)
Alkoholiton: Torres Natureo Garnacha Syrah 2021 – Penedès, Espanja (5,16€, Alko 429674)
250 g maitoa
50 g kermaa
70 g sokeria
2 kpl liivatelehteä
1 pnt sitruunaverbenaa
1. Kiehauta maito, kerma ja sokeri. Lisää liivate ja verbena.
2. Anna maustua huoneenlämmössä puoli tuntia.
3. Annostele lautaselle ja siirrä kylmään. Anna hyytyä neljä tuntia.
20 g limen mehua
100 g vettä
35 g sokeria
yhden limen kuori
1 puntti sitruunaverbeenaa
1. Kiehauta vesi ja sokeri.
2. Lisää lime ja verbena anna maustua kylmässä kaksi tuntia ja siivilöi.
3. Lisäksi vihreää omenaa ja verbenaa.
Traisental, Itävalta
Rypäleet: 100% Riesling
Vuoden viinintekijänäkin Itävallassa tunnustettu viinintuottaja Markus Huber on hurmannut monet luonteikkaan aromikkailla ja puhtaan mineraalisilla valkoviineillään, joista tämä makea viini on hyvä osoitus. Viini on tuotettu myöhään poimituista jalohomeisista riesling-rypäleistä, jotka ovat kasvaneet Engelreichin ja Bergin kalkkipitoisilla tarhoilla. Terästankkikäyminen on tapahtunut viileässä 17°C-asteen lämpötilassa, minkä seurauksena viinissä on onnistututtu säilyttämään sen rapsakka hapokkuus ja raikas hedelmäisyys. Viinin makeutta (jäännössokeria 110g/l) tasapainottaa hienosti runsas hapokkuus (6,9g/l), minkä seurauksena viini on nautinnollisen tasapainoinen ja kestää hyvin paitsi makeita myös hapokkaita marjajälkiruokia. Viilennä 6-8°C-asteiseksi ennen tarjoilua ja nauti melko pienimaljaisista laseista.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 912338
1 kpl briossi
2 rkl hunajaa
30 g voita
200 g siianmätiä
200 g ranskankermaa
ruohosipulia ja pippuria
1. Sulata voi ja sekoita joukkoon hunaja. Pensselöi briossin päälle ja paista 180 asteisessa uunissa neljä minuuttia.
2. Vatkaa ranskankerma ilmavaksi, mausta hienonnetulla ruohosipulilla ja rouhitulla pippurilla. Tarjoile mädin ja briossin kanssa.
Jura, Ranska
Rypäleet: 57% Chardonnay, 16% Savagnin, 16% Poulsard, 11% Pinot Noir,
Tähän kuohuviiniin käytetyt rypäleet tulevat 280-380 metrin korkeudella sijaitsevilta viinitarhoilta yli 20 vuotiaista köynnöksistä. Viini on käynyt terästankeissa luonnonhiivoilla ja kypsytetty 24 kuukautta hiivasakan päällä.
Hienokuplainen, kellertävän värinen kuohuviini, jonka tuoksu on aromikas ja tyylikkään paahteinen. Aromeista löytää briossia ja keltaisia hedelmiä. Maku on kuiva ja raikas. Suutuntuma on silkkinen. Maussa on vihreää omenaa ja hienostunutta paahteisuutta. Elegantti kuohuviini, joka sopii erinomaisesti aperitiiviksi, mutta täydentää myös äyriäisruokia, salaatteja ja keittoja. Tarjoile 6-8°C-asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Champagne
Tuotenumero: Alko 901127
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Fernand Engel Crémant d’Alsace Brut Tradition (18,98€; Alko 928403)
Olut: Obolon Premium Lager – Ukraina (3,48€; Alko 957896
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Alcohol Free – Ranska (6,89€, Alko 951394)
400 g peuran lapaa tai muuta ruhon edullisempia osia
100 g kanttarellia
100 g lampaankääpää
1 l kanalientä
2 kpl sipulia
1 kpl valkosipulin kynsi
100 g voita
laakerinlehtiä, katajanmarjaa, sinihomejuustoa, timjamia, suolaa, öljyä ja mustapippuria
1. Leikkaa lihat kuutioksi, laita kylmään veteen ja ryöppää pari kertaa. Laita lihat kattilaan, lisää öljy ja ota lihoihin väri. Lisää putsatut metsäsienet pataan, lisää mausteet ja kanaliemi.
2. Anna kiehua miedolla lämmöllä ja lisää lopuksi suola, voi ja sinihomejuusto.
3. Tarkista että lihat ovat kypsiä ja tarkista maku! Tarjoile!
Veneto, Italia
Rypäleet: Corvina Veronese, Croatina, Rondinella, Oseleta
Viiniin käytetyt rypäletertut poimitaan käsin niiden optimikypsyydessä, jotta happotasapaino säilyy riittävän korkeana. Rypäleterttuja kuivatetaan 3-4 kuukautta, jolloin niiden nestepitoisuus putoaa jopa 40 %. Kuivauksen jälkeen rypäleet puristetaan varovasti ja viini käy kuorikäymisen noin 15-20 päivän ajan. Viiniä kypsytetään tammitynnyreissä 36 kuukautta. Tumma kirsikanpunainen väri. Huumaavan runsas tuoksu, jossa on aistittavissa kukkeutta, kirsikkaisuutta, luumuisuutta ja tummaa suklaata. Täyteläinen ja todella runsas maku, jota sävyttävät kypsä kirsikkaisuus, luumuisuus ja runsinaisuus. Hienostunut silkkinen tanniinirakenne joka tuntuu näykkii lempeästi ikeniä. Jälkimaku on pitkä ja lämmittävä. Vaikka viinissä on runsaasti alkoholia (16,5%), se ei tunnu polttavana, vaan on integroitunut hienosti yhdessä hapokkuuden, hedelmäisyyden, makeuden ja aromien kanssa. Todella nautinnollinen nyt, mutta viini kestää yhä 5-10 vuoden kypsytystä. Dekantoi 2 tuntia ja tarjoile 16-18°C-asteisena. Nauti keskikokoisesta melko leveäsuuaukkoisesta lasista. Loistokumppani juustoille, grillatuille pihveille, lampaan kyljyksille sekä riistaruoille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Cabernet
Tuotenumero: Alko 458517
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2018 – Veneto, Italia (22,98€; Alko 007122)
Olut: Mallaskoski Oidipus Bourbon Barrel Aged Imperial Rye Stout – Suomi (6,99€; Alko 959251)
Alkoholiton: Torres Natureo Garnacha Syrah 2021 – Penedès, Espanja (5,16€, Alko 429674)
250 g maitoa
50 g kermaa
70 g sokeria
2 kpl liivatelehteä
1 pnt sitruunaverbenaa
1. Kiehauta maito, kerma ja sokeri. Lisää liivate ja verbena.
2. Anna maustua huoneenlämmössä puoli tuntia.
3. Annostele lautaselle ja siirrä kylmään. Anna hyytyä neljä tuntia.
20 g limen mehua
100 g vettä
35 g sokeria
yhden limen kuori
1 puntti sitruunaverbeenaa
1. Kiehauta vesi ja sokeri.
2. Lisää lime ja verbena anna maustua kylmässä kaksi tuntia ja siivilöi.
3. Lisäksi vihreää omenaa ja verbenaa.
Traisental, Itävalta
Rypäleet: 100% Riesling
Vuoden viinintekijänäkin Itävallassa tunnustettu viinintuottaja Markus Huber on hurmannut monet luonteikkaan aromikkailla ja puhtaan mineraalisilla valkoviineillään, joista tämä makea viini on hyvä osoitus. Viini on tuotettu myöhään poimituista jalohomeisista riesling-rypäleistä, jotka ovat kasvaneet Engelreichin ja Bergin kalkkipitoisilla tarhoilla. Terästankkikäyminen on tapahtunut viileässä 17°C-asteen lämpötilassa, minkä seurauksena viinissä on onnistututtu säilyttämään sen rapsakka hapokkuus ja raikas hedelmäisyys. Viinin makeutta (jäännössokeria 110g/l) tasapainottaa hienosti runsas hapokkuus (6,9g/l), minkä seurauksena viini on nautinnollisen tasapainoinen ja kestää hyvin paitsi makeita myös hapokkaita marjajälkiruokia. Viilennä 6-8°C-asteiseksi ennen tarjoilua ja nauti melko pienimaljaisista laseista.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 912338
TOIMITUS/JULKAISIJA
LuxMedia Oü
Parda 8
Tallinn 10151
info@weekendmenu.fi
AINEISTON TOIMITUS
aineisto@deluxe-lehti.fi
1 kpl briossi
2 rkl hunajaa
30 g voita
200 g siianmätiä
200 g ranskankermaa
ruohosipulia ja pippuria
1. Sulata voi ja sekoita joukkoon hunaja. Pensselöi briossin päälle ja paista 180 asteisessa uunissa neljä minuuttia.
2. Vatkaa ranskankerma ilmavaksi, mausta hienonnetulla ruohosipulilla ja rouhitulla pippurilla. Tarjoile mädin ja briossin kanssa.
Jura, Ranska
Rypäleet: 57% Chardonnay, 16% Savagnin, 16% Poulsard, 11% Pinot Noir,
Tähän kuohuviiniin käytetyt rypäleet tulevat 280-380 metrin korkeudella sijaitsevilta viinitarhoilta yli 20 vuotiaista köynnöksistä. Viini on käynyt terästankeissa luonnonhiivoilla ja kypsytetty 24 kuukautta hiivasakan päällä.
Hienokuplainen, kellertävän värinen kuohuviini, jonka tuoksu on aromikas ja tyylikkään paahteinen. Aromeista löytää briossia ja keltaisia hedelmiä. Maku on kuiva ja raikas. Suutuntuma on silkkinen. Maussa on vihreää omenaa ja hienostunutta paahteisuutta. Elegantti kuohuviini, joka sopii erinomaisesti aperitiiviksi, mutta täydentää myös äyriäisruokia, salaatteja ja keittoja. Tarjoile 6-8°C-asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Champagne
Tuotenumero: Alko 901127
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Fernand Engel Crémant d’Alsace Brut Tradition (18,98€; Alko 928403)
Olut: Obolon Premium Lager – Ukraina (3,48€; Alko 957896
Alkoholiton: Nozeco Fine Sparkling Alcohol Free – Ranska (6,89€, Alko 951394)
400 g peuran lapaa tai muuta ruhon edullisempia osia
100 g kanttarellia
100 g lampaankääpää
1 l kanalientä
2 kpl sipulia
1 kpl valkosipulin kynsi
100 g voita
laakerinlehtiä, katajanmarjaa, sinihomejuustoa, timjamia, suolaa, öljyä ja mustapippuria
1. Leikkaa lihat kuutioksi, laita kylmään veteen ja ryöppää pari kertaa. Laita lihat kattilaan, lisää öljy ja ota lihoihin väri. Lisää putsatut metsäsienet pataan, lisää mausteet ja kanaliemi.
2. Anna kiehua miedolla lämmöllä ja lisää lopuksi suola, voi ja sinihomejuusto.
3. Tarkista että lihat ovat kypsiä ja tarkista maku! Tarjoile!
Veneto, Italia
Rypäleet: Corvina Veronese, Croatina, Rondinella, Oseleta
Viiniin käytetyt rypäletertut poimitaan käsin niiden optimikypsyydessä, jotta happotasapaino säilyy riittävän korkeana. Rypäleterttuja kuivatetaan 3-4 kuukautta, jolloin niiden nestepitoisuus putoaa jopa 40 %. Kuivauksen jälkeen rypäleet puristetaan varovasti ja viini käy kuorikäymisen noin 15-20 päivän ajan. Viiniä kypsytetään tammitynnyreissä 36 kuukautta. Tumma kirsikanpunainen väri. Huumaavan runsas tuoksu, jossa on aistittavissa kukkeutta, kirsikkaisuutta, luumuisuutta ja tummaa suklaata. Täyteläinen ja todella runsas maku, jota sävyttävät kypsä kirsikkaisuus, luumuisuus ja runsinaisuus. Hienostunut silkkinen tanniinirakenne joka tuntuu näykkii lempeästi ikeniä. Jälkimaku on pitkä ja lämmittävä. Vaikka viinissä on runsaasti alkoholia (16,5%), se ei tunnu polttavana, vaan on integroitunut hienosti yhdessä hapokkuuden, hedelmäisyyden, makeuden ja aromien kanssa. Todella nautinnollinen nyt, mutta viini kestää yhä 5-10 vuoden kypsytystä. Dekantoi 2 tuntia ja tarjoile 16-18°C-asteisena. Nauti keskikokoisesta melko leveäsuuaukkoisesta lasista. Loistokumppani juustoille, grillatuille pihveille, lampaan kyljyksille sekä riistaruoille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Cabernet
Tuotenumero: Alko 458517
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2018 – Veneto, Italia (22,98€; Alko 007122)
Olut: Mallaskoski Oidipus Bourbon Barrel Aged Imperial Rye Stout – Suomi (6,99€; Alko 959251)
Alkoholiton: Torres Natureo Garnacha Syrah 2021 – Penedès, Espanja (5,16€, Alko 429674)
250 g maitoa
50 g kermaa
70 g sokeria
2 kpl liivatelehteä
1 pnt sitruunaverbenaa
1. Kiehauta maito, kerma ja sokeri. Lisää liivate ja verbena.
2. Anna maustua huoneenlämmössä puoli tuntia.
3. Annostele lautaselle ja siirrä kylmään. Anna hyytyä neljä tuntia.
20 g limen mehua
100 g vettä
35 g sokeria
yhden limen kuori
1 puntti sitruunaverbeenaa
1. Kiehauta vesi ja sokeri.
2. Lisää lime ja verbena anna maustua kylmässä kaksi tuntia ja siivilöi.
3. Lisäksi vihreää omenaa ja verbenaa.
Traisental, Itävalta
Rypäleet: 100% Riesling
Vuoden viinintekijänäkin Itävallassa tunnustettu viinintuottaja Markus Huber on hurmannut monet luonteikkaan aromikkailla ja puhtaan mineraalisilla valkoviineillään, joista tämä makea viini on hyvä osoitus. Viini on tuotettu myöhään poimituista jalohomeisista riesling-rypäleistä, jotka ovat kasvaneet Engelreichin ja Bergin kalkkipitoisilla tarhoilla. Terästankkikäyminen on tapahtunut viileässä 17°C-asteen lämpötilassa, minkä seurauksena viinissä on onnistututtu säilyttämään sen rapsakka hapokkuus ja raikas hedelmäisyys. Viinin makeutta (jäännössokeria 110g/l) tasapainottaa hienosti runsas hapokkuus (6,9g/l), minkä seurauksena viini on nautinnollisen tasapainoinen ja kestää hyvin paitsi makeita myös hapokkaita marjajälkiruokia. Viilennä 6-8°C-asteiseksi ennen tarjoilua ja nauti melko pienimaljaisista laseista.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 912338
TOIMITUS/JULKAISIJA
LuxMedia Oü
Parda 8
Tallinn 10151
info@weekendmenu.fi
AINEISTON TOIMITUS
aineisto@deluxe-lehti.fi