100 g lohenmätiä
4 kpl Frex Siikli -perunaa
50 g creme fraichea
suolaa, ruohosipulia ja mustapippuria
1. Pese perunat hyvin ja keitä suolavedessä kypsiksi. Leikkaa perunat viipaleiksi.
2. Mausta creme fraiche suolalla ja mustapippurilla. Leikkaa ruohosipuli hienoksi ja mausta perunat. Laita lautaselle kaikki ainekset, viimeistele mädillä ja yrteillä.
3. Tarjoile annos!
Franken, Saksa
Rypäleet: Riesling 100 %
Tämä Württembergistä Frankenista tuleva vegaaninen viini on valmistettu yksin rieslingistä. Alkoholikäyminen ja kypsytys hienojen sakkojen päällä osittain käytetyissä tammitynnyreissä ja osittain terästankeissa. Viinin nimi on sanaleikki sillä ”Ritz” on Moritzin kutsumanimi ja aluksi tämän viini oli vain kokeilu ja tarkoitettu omiin tarpeisiin. Etiketissä Moritzin tekemä graffiti.
Viinin tuoksu vie mielen kesään, ja siitä löytyy raikkautta, vehreyttä, keltaisia hedelmiä, persikkaa, omenaa ja ihanaa yrttisyyttä sekä kukkeutta. Maku on rapean pirteähappoinen, kuiva ja puhdaspiirteinen. Puhdaslinjainen, kepeä viini, jota leimaa raikas sitruksisuus.
Tämä viini kannattaa dekantoida 30 minuuttia ennen tarjoilua ja tarjoilla 15–16°C-asteisena keskikokoisesta tulppaanin mallisesta lasista. Viini on varsin monikäyttöinen ruokaviini ja sopii hyvin niin graavikaloille, mereneläville, sitruunamarinoidut kalat ja uudet perunat.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 944736
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Jean Biecher Grand Cru Rosacker 2020 (22,99€; Alko 940325)
Olut: Kimito Rye Rauch Lager (4,92€; 717464)
Alkoholiton: Dr. Loosen Riesling Alcohol Free – Saksa (11,96€; Alko 475617)
2 fileetä taimenta
2 keltuaista
1dl valkoviiniä
200g voita
Suolaa ja sitruunaa
1. Suolaa taimenet lihapuolelta. Sivele nahkapintaan hieman öljyä ja grillaa kovalla lämmöllä minuutin ajan. Leikkaa paloiksi.
2. Keitä valkoviiniä kattilassa, kunnes sitä on jäljellä pari ruokalusikallista. Lisää kattilaan keltuaiset ja kypsennä sekoittaen koko ajan kunnes vaahto on laskenut ja seoksen lämpötila on noin 65 astetta.
3. Vatkaa joukkoon sulatettu voi ja mausta sitruunan mehulla ja suolalla.
Loire, Ranska
Rypäleet: 100 % Sauvignon Blanc
Sancerre Les Pierris 2008 -viiniä tarjoiltiin Ruotsin prinsessa Victorian ja Danielin hääillallisella. Ruokana oli yrttikuorrutettua Landön nieriää, haudutettua viiriäisenmunaa, gotlantilaista vihreää parsaa, punajuurta ja nokkos-karhunlaukkakastiketta.
Viiniin käytetyt rypäleet tulevat köynnöksistä, jotka ovat kasvaneet osin Kimméridgian-kalkkisessa (70%) maaperässä ja osin Oxonian-kalkkisessa (30%) maaperässä. Käyminen kokonaan terässäiliöissä, joissa viini lepää sakkojen päällä useamman kuukauden, mikä tuo runsautta ja pyöreyttä.
Viherkellertävä väri. Herkullisen raikas ja hedemäinen tuoksu, josta nousee esiin herkkää kukkeaa aromikkuutta, leikattua ruohoa ja nokkosta. Kuiva, rapean raikas ja klassinen maku. Voimistuva jälkimaku. Tuoreita karvaisimarjoja, kevyttä yrttisyyttä, leikattua ruohoa, sitrusta ja mustarherukan lehtiä. Hieno ja elegantti viini. Dekantoi tunti ennen tarjoilua ja tarjoile 10–12°C-asteisena. Sopii erinomaisesti savukaloille, parsaruoille ja äyriäisille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Sauvignon Blanc
Tuotenumero: Alko 555297
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Valkoviini: Ostertag Sylvaner Vieilles Vignes 2020 – Alsace, Ranska (Alko 26,50€; 954334)
Olut: Obolon Strong – Ukraina (3,99€; Alko 729336)
Alkoholiton: Dr. Loosen Riesling Alcohol Free – Saksa (11,96€; Alko 475617)
150 g sokeria
4 kpl kananmunaa
1 dl maito
1 dl kuohukerma
1kpl vaniljatanko
160 g vehnäjauho
50 g voi, sulatettu
100g raparperia kuutioituna
1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Kuumenna uuni.
3. Kiehauta kerma, maito ja vaniljatangon siemenet kattilassa, anna maustua hetken ja lisää ohuena nauhana kananmunasokeri vaahdon joukkoon.
4. Lisää jauhot ja lopuksi voisula
5. Kaada uunivuokaan ja ripottele päälle raparperi kuutiot
6. Paista uunissa 180 asteessa n. 12 min.
200 g maito
1,5 kpl liivatelehteä
ripaus suolaa
340 g valkosuklaa
10 g glukoosi siirappia
100 g kuohukermaa
1. Laita liivatelehti kylmään veteen likoamaan
2. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa.
3. Kiehauta maito kattilassa ja sekoita joukkoon liotettu liivate ja glukoosisiirappi
4. Sekoita kuuma maito suklaan joukkoon 3 osassa.
5. Lisää massaan lopuksi kylmä kuohukerma ja sekoita hyvin. Siirrä massa lopuksi kylmään asettumaan ja vispaa seuraavana päivänä.
300 g raparperin varsia
1 dl vettä
1,5 dl sokeria
1. Huuhtele ja kuori raparperit. Laita kuoret veden ja sokerin kanssa kattilaan. Keitä kuoria kahden minuutin ajan. Siivilöi liemi talteen ja heitä kuoret pois.
2. Paloittele kuoritut raparperin varret noin 4 sentin paloiksi.
3. Laita raparperit ja siivilöity liemi kattilaan.
4. Siirrä kattila liedelle. Kun neste alkaa kiehua, keitä minuutti välillä sekoittaen, jotta kaikki palat aavistuksen pehmenevät. Siirrä kattila pois levyltä
5. Anna palojen jäähtyä kattilassa liemessään, kunnes liemi on huoneenlämpöinen.
6. Siirrä raparperit liemessään toiseen astiaan ja laita jääkaappiin. Anna maustua.
Niagara Peninsula, Kanada
Rypäleet: Cabernet Franc 100 %
Tämä makea kanadalainen jääviini vie kielen mennessään. Jäädytetyt Cabernet Franc -rypäleet korjattiin joulukuun alussa, kun lämpötilat laskivat -10/-13 asteeseen. Rypäleet kävivät terästankissa kuorien kanssa, josta viini on saanut kauniin värinsä.
Intensiivisen makeasta tuoksusta voi aistia metsämansikkahilloa ja mausteisuutta. Maku on konsentroitunut ja tiivis – herkullisen makea (210 g/L), mutta eloisan hapokas (9,4 g/L) ja raikas. Pitkä ja harmoninen. Loistava kumppani suklaa ja lakritsajälkiruoille. Tarjoile hyvin viilennettynä noin 8–10°C -asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Champagne
Tuotenumero: Alko 429694
Viini: Vietti Cascinetta Moscato d’Asti 2021, Piemonte – Italia (21,99€; Alko 918586)
Alkoholiton: Lehtikuohu – Suomi (4,46 € / 20 cl, Alko 525993)
100 g lohenmätiä
4 kpl Frex Siikli -perunaa
50 g creme fraichea
suolaa, ruohosipulia ja mustapippuria
1. Pese perunat hyvin ja keitä suolavedessä kypsiksi. Leikkaa perunat viipaleiksi.
2. Mausta creme fraiche suolalla ja mustapippurilla. Leikkaa ruohosipuli hienoksi ja mausta perunat. Laita lautaselle kaikki ainekset, viimeistele mädillä ja yrteillä.
3. Tarjoile annos!
Franken, Saksa
Rypäleet: Riesling 100 %
Tämä Württembergistä Frankenista tuleva vegaaninen viini on valmistettu yksin rieslingistä. Alkoholikäyminen ja kypsytys hienojen sakkojen päällä osittain käytetyissä tammitynnyreissä ja osittain terästankeissa. Viinin nimi on sanaleikki sillä ”Ritz” on Moritzin kutsumanimi ja aluksi tämän viini oli vain kokeilu ja tarkoitettu omiin tarpeisiin. Etiketissä Moritzin tekemä graffiti.
Viinin tuoksu vie mielen kesään, ja siitä löytyy raikkautta, vehreyttä, keltaisia hedelmiä, persikkaa, omenaa ja ihanaa yrttisyyttä sekä kukkeutta. Maku on rapean pirteähappoinen, kuiva ja puhdaspiirteinen. Puhdaslinjainen, kepeä viini, jota leimaa raikas sitruksisuus.
Tämä viini kannattaa dekantoida 30 minuuttia ennen tarjoilua ja tarjoilla 15–16°C-asteisena keskikokoisesta tulppaanin mallisesta lasista. Viini on varsin monikäyttöinen ruokaviini ja sopii hyvin niin graavikaloille, mereneläville, sitruunamarinoidut kalat ja uudet perunat.
Lasisuositus: Riedel Veritas Riesling
Tuotenumero: Alko 944736
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Viini: Jean Biecher Grand Cru Rosacker 2020 (22,99€; Alko 940325)
Olut: Kimito Rye Rauch Lager (4,92€; 717464)
Alkoholiton: Dr. Loosen Riesling Alcohol Free – Saksa (11,96€; Alko 475617)
2 fileetä taimenta
2 keltuaista
1dl valkoviiniä
200g voita
Suolaa ja sitruunaa
1. Suolaa taimenet lihapuolelta. Sivele nahkapintaan hieman öljyä ja grillaa kovalla lämmöllä minuutin ajan. Leikkaa paloiksi.
2. Keitä valkoviiniä kattilassa, kunnes sitä on jäljellä pari ruokalusikallista. Lisää kattilaan keltuaiset ja kypsennä sekoittaen koko ajan kunnes vaahto on laskenut ja seoksen lämpötila on noin 65 astetta.
3. Vatkaa joukkoon sulatettu voi ja mausta sitruunan mehulla ja suolalla.
Loire, Ranska
Rypäleet: 100 % Sauvignon Blanc
Sancerre Les Pierris 2008 -viiniä tarjoiltiin Ruotsin prinsessa Victorian ja Danielin hääillallisella. Ruokana oli yrttikuorrutettua Landön nieriää, haudutettua viiriäisenmunaa, gotlantilaista vihreää parsaa, punajuurta ja nokkos-karhunlaukkakastiketta.
Viiniin käytetyt rypäleet tulevat köynnöksistä, jotka ovat kasvaneet osin Kimméridgian-kalkkisessa (70%) maaperässä ja osin Oxonian-kalkkisessa (30%) maaperässä. Käyminen kokonaan terässäiliöissä, joissa viini lepää sakkojen päällä useamman kuukauden, mikä tuo runsautta ja pyöreyttä.
Viherkellertävä väri. Herkullisen raikas ja hedemäinen tuoksu, josta nousee esiin herkkää kukkeaa aromikkuutta, leikattua ruohoa ja nokkosta. Kuiva, rapean raikas ja klassinen maku. Voimistuva jälkimaku. Tuoreita karvaisimarjoja, kevyttä yrttisyyttä, leikattua ruohoa, sitrusta ja mustarherukan lehtiä. Hieno ja elegantti viini. Dekantoi tunti ennen tarjoilua ja tarjoile 10–12°C-asteisena. Sopii erinomaisesti savukaloille, parsaruoille ja äyriäisille.
Lasisuositus: Riedel Veritas Sauvignon Blanc
Tuotenumero: Alko 555297
Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.
Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.
Valkoviini: Ostertag Sylvaner Vieilles Vignes 2020 – Alsace, Ranska (Alko 26,50€; 954334)
Olut: Obolon Strong – Ukraina (3,99€; Alko 729336)
Alkoholiton: Dr. Loosen Riesling Alcohol Free – Saksa (11,96€; Alko 475617)
150 g sokeria
4 kpl kananmunaa
1 dl maito
1 dl kuohukerma
1kpl vaniljatanko
160 g vehnäjauho
50 g voi, sulatettu
100g raparperia kuutioituna
1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Kuumenna uuni.
3. Kiehauta kerma, maito ja vaniljatangon siemenet kattilassa, anna maustua hetken ja lisää ohuena nauhana kananmunasokeri vaahdon joukkoon.
4. Lisää jauhot ja lopuksi voisula
5. Kaada uunivuokaan ja ripottele päälle raparperi kuutiot
6. Paista uunissa 180 asteessa n. 12 min.
200 g maito
1,5 kpl liivatelehteä
ripaus suolaa
340 g valkosuklaa
10 g glukoosi siirappia
100 g kuohukermaa
1. Laita liivatelehti kylmään veteen likoamaan
2. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa.
3. Kiehauta maito kattilassa ja sekoita joukkoon liotettu liivate ja glukoosisiirappi
4. Sekoita kuuma maito suklaan joukkoon 3 osassa.
5. Lisää massaan lopuksi kylmä kuohukerma ja sekoita hyvin. Siirrä massa lopuksi kylmään asettumaan ja vispaa seuraavana päivänä.
300 g raparperin varsia
1 dl vettä
1,5 dl sokeria
1. Huuhtele ja kuori raparperit. Laita kuoret veden ja sokerin kanssa kattilaan. Keitä kuoria kahden minuutin ajan. Siivilöi liemi talteen ja heitä kuoret pois.
2. Paloittele kuoritut raparperin varret noin 4 sentin paloiksi.
3. Laita raparperit ja siivilöity liemi kattilaan.
4. Siirrä kattila liedelle. Kun neste alkaa kiehua, keitä minuutti välillä sekoittaen, jotta kaikki palat aavistuksen pehmenevät. Siirrä kattila pois levyltä
5. Anna palojen jäähtyä kattilassa liemessään, kunnes liemi on huoneenlämpöinen.
6. Siirrä raparperit liemessään toiseen astiaan ja laita jääkaappiin. Anna maustua.
Niagara Peninsula, Kanada
Rypäleet: Cabernet Franc 100 %
Tämä makea kanadalainen jääviini vie kielen mennessään. Jäädytetyt Cabernet Franc -rypäleet korjattiin joulukuun alussa, kun lämpötilat laskivat -10/-13 asteeseen. Rypäleet kävivät terästankissa kuorien kanssa, josta viini on saanut kauniin värinsä.
Intensiivisen makeasta tuoksusta voi aistia metsämansikkahilloa ja mausteisuutta. Maku on konsentroitunut ja tiivis – herkullisen makea (210 g/L), mutta eloisan hapokas (9,4 g/L) ja raikas. Pitkä ja harmoninen. Loistava kumppani suklaa ja lakritsajälkiruoille. Tarjoile hyvin viilennettynä noin 8–10°C -asteisena.
Lasisuositus: Riedel Veritas Champagne
Tuotenumero: Alko 429694
Viini: Vietti Cascinetta Moscato d’Asti 2021, Piemonte – Italia (21,99€; Alko 918586)
Alkoholiton: Lehtikuohu – Suomi (4,46 € / 20 cl, Alko 525993)