P.I.G. (Pizza in teglia) á la Fabrizio Moriconi | Forza Helsinki

P.I.G. (Pizza in teglia) á la Fabrizio Moriconi

Heinäkuu2024 – DeLuxe Weekend Menu 

Fabrizio Moriconi | Forza Helsinki

- SUPPLÌ
- P.I.G.
- FENNEL SALAD
- MARITOZZO


Tulosta menu



kuvat Jussi Eskola


SUPPLÌ 

(around 10 pieces)


Traditional Roman fried starter

1     carrot
1     onion
1     celery
30 g     butter
50 ml     cooking wine
200 g     risotto rice (arborio)
500 g     tomato sauce (passata)
5 g     salt
50 g     parmigiano reggiano
Buffalo mozzarella
Ingredients breading and cooking:
Egg white
Bread crumbs/panko
Wheat flour
Frying oil

- Chop finely the carrot, the celery, and the onion and sauté them in the melted butter.

- Add the rice and stir until toasted then increase the heat and pour the cooking wine. Let it evaporate.

- Reduce the heat, add the passata, and when simmering continue to stir till all the tomato sauce is adsorbed in the rice. Turn off the heat, add salt to taste, add the grated parmigiano reggiano, and stir.

- Spread the cooked rice on a baking sheet in a thin layer to speed up the cooling. When cooled off, divide into portions of 70 g each, add a little cube of buffalo mozzarella in the center and shape it into an oval ball by pressing hard between your hands.

- Submerge the supplì in the flour first, then the egg white and the
breadcrumbs last. Fry at 165 degrees for 5 minutes or until golden brown.


Juomasuositus

Poggiotondo Toscana Rosato Organic 2020

Toskana, Italia
Rypäleet: Sangiovese 100%

Viinintuottaja Alberto Antonini tunnetaan Chiantissa paitsi arvostettuna viinintekijänä myös tunnustusta saaneista luomuviineistään. Tämä puhdaspiirteinen toskanalaisroseeviinin on hyvä esimerkki niistä. Herkullinen, aavistuksen kukkea ja puhdaspiirteinen tuoksu, jossa on aistittavissa sangioveselle tyypillisiä punaisten marjojen ja hapankirsikkan aromeita sekä vivahde tuoretta tupakkaa. Maku on kuiva, aromikas ja kepeä. Eloisan raikasta ja mineraalista makua sävyttää kirsikkainen hapokkuus. Tasapainoinen viipyilevä jälkimaku. Tarjoile viilennettynä noin 9–11°C-asteisena ja nauti pienehköstä tulppaanin mallisesta lasista. Nautinnollinen sellaisenaan, mutta oiva kumppani paistetuille vaaleille lihoille, rasvaisille kaloille, risotoille, pikkelöidyille kasviksille sekä kylmänä tarjotuilla punaisille lihoille.

19,82 €

Tuotenumero: Alko 925745



Lisää viinistä    Siirry  Alkon verkkokauppaan


Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.


Huom!

Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.

Vaihtoehtoiset juomasuositukset:


Viini: Pasqua 11 Minutes Rosé 2023 – Veneto, Italia (18,99€, Alko 917087)

Olut: Doppiobaffo Anguileto IPA – Italia (4,98€; Alko
938672)

Alkoholiton: Torres Natureo Rosé 2023 – Penedès, Espanja (5,49€, Alko 483714)


PÄÄRUOKA


P.I.G.

Pizza in teglia romana topped with bio tomato sauce, mozzarella,

parmigiano reggiano, pork sausage, porcini mushrooms, provolone piccante and fresh parsley

Tomato sauce

San Marzano DOP (or passata)
Fine sea salt
Extra virgin olive oil
Fresh garlic
Fresh basil

- In a bowl smash the San Marzano DOP by hand or pour the passata. Add 7 g of salt and 14 g of olive oil for every 500 g of passata, 1 garlic clove, and some fresh basil. Put it in the fridge to rest for a few hours before using.

Sausage

Minced pork meat
Fine sea salt
Black pepper (grinded)
Cooking wine (or brandy)

- In a bowl add the meat, the salt (1 g every 100 g of meat), and some
black pepper. Mix by hand. Warm up a pan and add the meat. When cooked,
deglaze with cooking wine or brandy. Put aside to rest.

Mushrooms

Porcini Mushrooms (fresh or frozen)
Fine sea salt
Black pepper
Cooking wine ( or brandy)
Fresh rosemary
Fresh garlic
Butter

- Clean and cut porcini mushrooms. Stir fry with butter, garlic and rosemary. When cooked, deglaze with cooking wine or brandy. Add salt and
pepper to taste. Set aside.

Pizza dough

Flour (12–13 g protein): 1 kg
Cold Water:700 g
Fresh yeast: 5 g
Sea salt: 25 g
Extra Virgin olive oil: 25 g

- Separate the water into two parts 550 g and 150 g respectively. Add the yeast to the 550 g part and stir till the yeast is dissolved. Pour the
mixture into a bowl with the flour and start kneading by hand or using a stand mixer at low speed. When all the flour is adsorbed and the dough is firm add the salt. When the salt is not more visible start adding the remaining water little by little increasing the kneading speed. When all the water is absorbed add the oil and knead till completely absorbed and the dough looks elastic and not sticky. Move the dough to the kitchen counter and cover it with a bowl. After 10 minutes remove the bowl and proceed with folding and shaping the dough into a big ball. It will now be elastic and smooth. Let it rise covered at room temperature till it almost doubled its volume and proceed to shape the dough balls. Teglia romana Is cooked in an oven tray. To know how big the pizza balls are supposed to be use this general rule: multiply the length by the width of your tray and divide by two. That is the amount in grams of dough. As soon as the dough has lost part of its elasticity proceed stretching on a bed of ’semola rimacinata di grano duro’ (durum). Apply a thin layer of oil on the tray. Remove the excess flour from the stretched dough, place it on the tray, and adjust it to uniformly cover the tray. Spread the tomato sauce evenly. Add some mozzarella, the sausage, and the mushrooms. Place the tray in a static pre-heated oven placing it at the very bottom of the oven for the first few minutes (depending on the efficiency of the oven). When the bottom starts coloring, sprinkle some parmigiano reggiano and add the provolone piccante sliced in thin layers. Place the tray back in the oven to the middle and keep on baking till the crust is golden brown and the provolone is melted. The whole baking process will require around 10–12 minutes depending on the oven.


FENNEL SALAD

Fresh fennel salad topped with walnut and orange pesto
Ingredients (per portion):
Fresh fennel: 1/2
Walnut (clean): 40 g
Fresh orange (juice and zest): 1/2
Garlic powder: a pinch
Dried oregano: a pinch
Sea salt: a pinch
Black pepper: a pinch
Extra virgin olive oil: 4 spoons

- Clean the fennel and slice it as thin as possible. Peel the orange (without the white part) and squeeze it. In a blender mix the walnuts, the oregano, the orange zest, 2 spoons of olive oil, and 2 spoons of orange juice. Add salt, pepper, garlic powder, and 2 more spoons of olive oil. Add water and/or orange juice to adjust taste and consistency.
- Create a tower with the fennel slices and pour the pesto on top.
- Finish it with orange zest.

Juomasuositus

Giuseppe Campagnola Valpolicella Ripasso 2020

Veneto, Italia
Rypäleet: 80% Corvina & Corvinone, 20% Rondinella

Maranon laaksossa Valpolicellan sydämessä 200-250 metrin korkeudessa kalkkipitoisessa maaperässä kasvaneet rypäleet on poimittu käsin. Kymmenen päivän maseroinnin jälkeen viini käy teräs- ja sementtitankeissa. Seuraavan vuoden helmikuussa viini kaadetaan Recioto- ja Amarone-käymisestä jääneiden kuorimassan sekaan toista käymistä varten. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään vuosi tammitynnyrissä.


Melko tumma, kirsikanpunainen väri. Tuoksussa on kypsää kirsikkaisuutta, karvasmantelia, nahkaa, kukkeutta, mausteisuutta ja kevyttä paahteisuutta. Runsas ja elegantti maku, jota sävyttää kypsä kirsikkaisuus ja lihaksikas suutuntuma. Tanniinit ovat lempeät ja herkullinen karpaloinen hapokkuus elostuttaa makua. Jälkimaussa kirsikkaa, pähkinää ja hiven nahkaisuutta.


Erinomainen viini ilmakuivatuille lihoille, antipastoille, pastaruoille, vaaleille lihoille ja juustoille. Dekantoi viini puolituntia ennen tarjoilua ja tarjoile 16-17°C-asteiseksi keskikokoisesta tulppaanin mallisesta lasista.


Lasisuositus: Riedel Veritas Syrah


18,99 €

Tuotenumero: Alko 947867

 

Lisää viinistä  Siirry  Alkon verkkokauppaan


Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.


Huom!

Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.


Vaihtoehtoiset juomasuositukset:


Viini: Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2019 (24,49€; Alko 007122)

Olut: Baladin Wayan – Italia (4,99€, Alko 913373)

Alkoholiton: Torres Sangre de Toro 0,0% Red 2023 – Espanja (8,49€, Alko 475617)



JÄLKIRUOKA

MARITOZZO

Traditional pastry from Rome filled with whipped cream
Ingredients (for 10 maritozzo):
Flour 00 type (12-13 g protein): 400 g
Fresh yeast: 4 g
Cold water: 100 g
Cold milk: 150 g
Fresh egg: 1
Sugar: 65 g
Honey:20 g
Salt: 10 g
Butter: 100 g

- Pour the flour, the water, the yeast and the milk into a bowl. When the dough is formed gradually add the sugar and when adsorbed add the egg. When the dough is firm again, add the honey and the salt. Add the butter in 3 steps kneading more vigorously till all the the butter is absorbed. Sprinkle some flour on the kitchen counter, and transfer the dough to it. Form a big ball and set it back to rest on the kneading bowl, covered till doubled in volume.


- Remove then the dough from the bowl and cut it into around 80 g pieces. Shape them into oval balls and arrange them on a baking sheet. Cover them with a clean cloth and leave them at room temperature for around 2 hours (till doubled in size). Bake them in the middle of a preheated oven at 200 C for around 10 minutes or till golden color. When cold, cut lengthwise (leaving the two halves connected at the bottom) and fill with whipped cream. Garnish with icing sugar.


Juomasuositus

Matrinez Marsala Superiore Riserva Dolce

Sisilia, Italia
Rypäleet: Grillo, Damaschino, Inzolia

Kun Carlo Martinez perusti perheen nimeä kantavan viinitalon Palermoon vuonna 1866, Marsala oli jo tunnettu viini. Sen luojana pidetään englantilaista viinikauppiasta John Woodhousea, joka päätyi vuonna 1773 Mazaran satamaan, mutta huonon sään vuoksi hän joutui vaihtamaan reitin Marsalaan. Marsalassa hän hurmaantui hänelle tarjotusta viinistä ja päätti lähettää sitä sukulaisilleen Liverpooliin. Jotta viini kesti pitkän merimatkan, hän lisäsi siihen tislattua viinaa. Hän kutsui sitä Marsala-viiniksi. Viinin suosio sukulaisten keskuudessa sai Woodhousen palaamaan Marsalaan, ja aloittamaan liiketoiminnot viinin kauppalistamiseksi.


Tämä herkullisen makea väkeöity Marsala-viini, jonka kaunis kuparinruskea väri kertoo pidemmästä tammitynnyrikypsytyksestä. Makea (jäännössokeria 150 g/L) suuntäyteinen ja pitkä maku on harmoninen ja siinä voi aistia viikunaa, kuivattua aprikoosia, taateleita, rusinaisuutta sekä tyypillistä pähkinäisyyttä.


9,66€ (37,5cl pullo)


Tuotenumero: Alko 358434




 Siirry Alkon verkkokauppaan


Vaihtoehtoiset juomasuositukset:


Viini: TreRose Vin Santo di Montepulciano 2016 (25,99€ – 37,5cl; Alko 591644)

Alkoholiton: Lehtikuohu – Suomi (4,62€ – 20 cl; Alko 525993)


P.I.G. (Pizza in teglia) á la Fabrizio Moriconi | Forza Helsinki

P.I.G. (Pizza in teglia) á la Fabrizio Moriconi

Heinäkuu2024 – DeLuxe Weekend Menu 

Fabrizio Moriconi | Forza Helsinki

- SUPPLÌ
- P.I.G.
- FENNEL SALAD
- MARITOZZO


Tulosta menu



kuvat Jussi Eskola


SUPPLÌ 

(around 10 pieces)


Traditional Roman fried starter

1     carrot
1     onion
1     celery
30 g     butter
50 ml     cooking wine
200 g     risotto rice (arborio)
500 g     tomato sauce (passata)
5 g     salt
50 g     parmigiano reggiano
Buffalo mozzarella
Ingredients breading and cooking:
Egg white
Bread crumbs/panko
Wheat flour
Frying oil

- Chop finely the carrot, the celery, and the onion and sauté them in the melted butter.

- Add the rice and stir until toasted then increase the heat and pour the cooking wine. Let it evaporate.

- Reduce the heat, add the passata, and when simmering continue to stir till all the tomato sauce is adsorbed in the rice. Turn off the heat, add salt to taste, add the grated parmigiano reggiano, and stir.

- Spread the cooked rice on a baking sheet in a thin layer to speed up the cooling. When cooled off, divide into portions of 70 g each, add a little cube of buffalo mozzarella in the center and shape it into an oval ball by pressing hard between your hands.

- Submerge the supplì in the flour first, then the egg white and the
breadcrumbs last. Fry at 165 degrees for 5 minutes or until golden brown.


Juomasuositus

Poggiotondo Toscana Rosato Organic 2020

Toskana, Italia
Rypäleet: Sangiovese 100%

Viinintuottaja Alberto Antonini tunnetaan Chiantissa paitsi arvostettuna viinintekijänä myös tunnustusta saaneista luomuviineistään. Tämä puhdaspiirteinen toskanalaisroseeviinin on hyvä esimerkki niistä. Herkullinen, aavistuksen kukkea ja puhdaspiirteinen tuoksu, jossa on aistittavissa sangioveselle tyypillisiä punaisten marjojen ja hapankirsikkan aromeita sekä vivahde tuoretta tupakkaa. Maku on kuiva, aromikas ja kepeä. Eloisan raikasta ja mineraalista makua sävyttää kirsikkainen hapokkuus. Tasapainoinen viipyilevä jälkimaku. Tarjoile viilennettynä noin 9–11°C-asteisena ja nauti pienehköstä tulppaanin mallisesta lasista. Nautinnollinen sellaisenaan, mutta oiva kumppani paistetuille vaaleille lihoille, rasvaisille kaloille, risotoille, pikkelöidyille kasviksille sekä kylmänä tarjotuilla punaisille lihoille.

19,82 €

Tuotenumero: Alko 925745



Lisää viinistä    Siirry  Alkon verkkokauppaan


Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.


Huom!

Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.

Vaihtoehtoiset juomasuositukset:


Viini: Pasqua 11 Minutes Rosé 2023 – Veneto, Italia (18,99€, Alko 917087)

Olut: Doppiobaffo Anguileto IPA – Italia (4,98€; Alko
938672)

Alkoholiton: Torres Natureo Rosé 2023 – Penedès, Espanja (5,49€, Alko 483714)


PÄÄRUOKA


P.I.G.

Pizza in teglia romana topped with bio tomato sauce, mozzarella,

parmigiano reggiano, pork sausage, porcini mushrooms, provolone piccante and fresh parsley

Tomato sauce

San Marzano DOP (or passata)
Fine sea salt
Extra virgin olive oil
Fresh garlic
Fresh basil

- In a bowl smash the San Marzano DOP by hand or pour the passata. Add 7 g of salt and 14 g of olive oil for every 500 g of passata, 1 garlic clove, and some fresh basil. Put it in the fridge to rest for a few hours before using.

Sausage

Minced pork meat
Fine sea salt
Black pepper (grinded)
Cooking wine (or brandy)

- In a bowl add the meat, the salt (1 g every 100 g of meat), and some
black pepper. Mix by hand. Warm up a pan and add the meat. When cooked,
deglaze with cooking wine or brandy. Put aside to rest.

Mushrooms

Porcini Mushrooms (fresh or frozen)
Fine sea salt
Black pepper
Cooking wine ( or brandy)
Fresh rosemary
Fresh garlic
Butter

- Clean and cut porcini mushrooms. Stir fry with butter, garlic and rosemary. When cooked, deglaze with cooking wine or brandy. Add salt and
pepper to taste. Set aside.

Pizza dough

Flour (12–13 g protein): 1 kg
Cold Water:700 g
Fresh yeast: 5 g
Sea salt: 25 g
Extra Virgin olive oil: 25 g

- Separate the water into two parts 550 g and 150 g respectively. Add the yeast to the 550 g part and stir till the yeast is dissolved. Pour the
mixture into a bowl with the flour and start kneading by hand or using a stand mixer at low speed. When all the flour is adsorbed and the dough is firm add the salt. When the salt is not more visible start adding the remaining water little by little increasing the kneading speed. When all the water is absorbed add the oil and knead till completely absorbed and the dough looks elastic and not sticky. Move the dough to the kitchen counter and cover it with a bowl. After 10 minutes remove the bowl and proceed with folding and shaping the dough into a big ball. It will now be elastic and smooth. Let it rise covered at room temperature till it almost doubled its volume and proceed to shape the dough balls. Teglia romana Is cooked in an oven tray. To know how big the pizza balls are supposed to be use this general rule: multiply the length by the width of your tray and divide by two. That is the amount in grams of dough. As soon as the dough has lost part of its elasticity proceed stretching on a bed of ’semola rimacinata di grano duro’ (durum). Apply a thin layer of oil on the tray. Remove the excess flour from the stretched dough, place it on the tray, and adjust it to uniformly cover the tray. Spread the tomato sauce evenly. Add some mozzarella, the sausage, and the mushrooms. Place the tray in a static pre-heated oven placing it at the very bottom of the oven for the first few minutes (depending on the efficiency of the oven). When the bottom starts coloring, sprinkle some parmigiano reggiano and add the provolone piccante sliced in thin layers. Place the tray back in the oven to the middle and keep on baking till the crust is golden brown and the provolone is melted. The whole baking process will require around 10–12 minutes depending on the oven.


FENNEL SALAD

Fresh fennel salad topped with walnut and orange pesto
Ingredients (per portion):
Fresh fennel: 1/2
Walnut (clean): 40 g
Fresh orange (juice and zest): 1/2
Garlic powder: a pinch
Dried oregano: a pinch
Sea salt: a pinch
Black pepper: a pinch
Extra virgin olive oil: 4 spoons

- Clean the fennel and slice it as thin as possible. Peel the orange (without the white part) and squeeze it. In a blender mix the walnuts, the oregano, the orange zest, 2 spoons of olive oil, and 2 spoons of orange juice. Add salt, pepper, garlic powder, and 2 more spoons of olive oil. Add water and/or orange juice to adjust taste and consistency.
- Create a tower with the fennel slices and pour the pesto on top.
- Finish it with orange zest.

Juomasuositus

Giuseppe Campagnola Valpolicella Ripasso 2020

Veneto, Italia
Rypäleet: 80% Corvina & Corvinone, 20% Rondinella

Maranon laaksossa Valpolicellan sydämessä 200-250 metrin korkeudessa kalkkipitoisessa maaperässä kasvaneet rypäleet on poimittu käsin. Kymmenen päivän maseroinnin jälkeen viini käy teräs- ja sementtitankeissa. Seuraavan vuoden helmikuussa viini kaadetaan Recioto- ja Amarone-käymisestä jääneiden kuorimassan sekaan toista käymistä varten. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään vuosi tammitynnyrissä.


Melko tumma, kirsikanpunainen väri. Tuoksussa on kypsää kirsikkaisuutta, karvasmantelia, nahkaa, kukkeutta, mausteisuutta ja kevyttä paahteisuutta. Runsas ja elegantti maku, jota sävyttää kypsä kirsikkaisuus ja lihaksikas suutuntuma. Tanniinit ovat lempeät ja herkullinen karpaloinen hapokkuus elostuttaa makua. Jälkimaussa kirsikkaa, pähkinää ja hiven nahkaisuutta.


Erinomainen viini ilmakuivatuille lihoille, antipastoille, pastaruoille, vaaleille lihoille ja juustoille. Dekantoi viini puolituntia ennen tarjoilua ja tarjoile 16-17°C-asteiseksi keskikokoisesta tulppaanin mallisesta lasista.


Lasisuositus: Riedel Veritas Syrah


18,99 €

Tuotenumero: Alko 947867

 

Lisää viinistä  Siirry  Alkon verkkokauppaan


Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.


Huom!

Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.


Vaihtoehtoiset juomasuositukset:


Viini: Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2019 (24,49€; Alko 007122)

Olut: Baladin Wayan – Italia (4,99€, Alko 913373)

Alkoholiton: Torres Sangre de Toro 0,0% Red 2023 – Espanja (8,49€, Alko 475617)



JÄLKIRUOKA

MARITOZZO

Traditional pastry from Rome filled with whipped cream
Ingredients (for 10 maritozzo):
Flour 00 type (12-13 g protein): 400 g
Fresh yeast: 4 g
Cold water: 100 g
Cold milk: 150 g
Fresh egg: 1
Sugar: 65 g
Honey:20 g
Salt: 10 g
Butter: 100 g

- Pour the flour, the water, the yeast and the milk into a bowl. When the dough is formed gradually add the sugar and when adsorbed add the egg. When the dough is firm again, add the honey and the salt. Add the butter in 3 steps kneading more vigorously till all the the butter is absorbed. Sprinkle some flour on the kitchen counter, and transfer the dough to it. Form a big ball and set it back to rest on the kneading bowl, covered till doubled in volume.


- Remove then the dough from the bowl and cut it into around 80 g pieces. Shape them into oval balls and arrange them on a baking sheet. Cover them with a clean cloth and leave them at room temperature for around 2 hours (till doubled in size). Bake them in the middle of a preheated oven at 200 C for around 10 minutes or till golden color. When cold, cut lengthwise (leaving the two halves connected at the bottom) and fill with whipped cream. Garnish with icing sugar.


Juomasuositus

Matrinez Marsala Superiore Riserva Dolce

Sisilia, Italia
Rypäleet: Grillo, Damaschino, Inzolia

Kun Carlo Martinez perusti perheen nimeä kantavan viinitalon Palermoon vuonna 1866, Marsala oli jo tunnettu viini. Sen luojana pidetään englantilaista viinikauppiasta John Woodhousea, joka päätyi vuonna 1773 Mazaran satamaan, mutta huonon sään vuoksi hän joutui vaihtamaan reitin Marsalaan. Marsalassa hän hurmaantui hänelle tarjotusta viinistä ja päätti lähettää sitä sukulaisilleen Liverpooliin. Jotta viini kesti pitkän merimatkan, hän lisäsi siihen tislattua viinaa. Hän kutsui sitä Marsala-viiniksi. Viinin suosio sukulaisten keskuudessa sai Woodhousen palaamaan Marsalaan, ja aloittamaan liiketoiminnot viinin kauppalistamiseksi.


Tämä herkullisen makea väkeöity Marsala-viini, jonka kaunis kuparinruskea väri kertoo pidemmästä tammitynnyrikypsytyksestä. Makea (jäännössokeria 150 g/L) suuntäyteinen ja pitkä maku on harmoninen ja siinä voi aistia viikunaa, kuivattua aprikoosia, taateleita, rusinaisuutta sekä tyypillistä pähkinäisyyttä.


9,66€ (37,5cl pullo)


Tuotenumero: Alko 358434




 Siirry Alkon verkkokauppaan


Vaihtoehtoiset juomasuositukset:


Viini: TreRose Vin Santo di Montepulciano 2016 (25,99€ – 37,5cl; Alko 591644)

Alkoholiton: Lehtikuohu – Suomi (4,62€ – 20 cl; Alko 525993)


P.I.G. (Pizza in teglia) á la Fabrizio Moriconi | Forza Helsinki

P.I.G. (Pizza in teglia) á la Fabrizio Moriconi

Heinäkuu2024 – DeLuxe Weekend Menu 

Fabrizio Moriconi | Forza Helsinki

- SUPPLÌ
- P.I.G.
- FENNEL SALAD
- MARITOZZO


Tulosta menu



kuvat Jussi Eskola


SUPPLÌ 

(around 10 pieces)


Traditional Roman fried starter

1     carrot
1     onion
1     celery
30 g     butter
50 ml     cooking wine
200 g     risotto rice (arborio)
500 g     tomato sauce (passata)
5 g     salt
50 g     parmigiano reggiano
Buffalo mozzarella
Ingredients breading and cooking:
Egg white
Bread crumbs/panko
Wheat flour
Frying oil

- Chop finely the carrot, the celery, and the onion and sauté them in the melted butter.

- Add the rice and stir until toasted then increase the heat and pour the cooking wine. Let it evaporate.

- Reduce the heat, add the passata, and when simmering continue to stir till all the tomato sauce is adsorbed in the rice. Turn off the heat, add salt to taste, add the grated parmigiano reggiano, and stir.

- Spread the cooked rice on a baking sheet in a thin layer to speed up the cooling. When cooled off, divide into portions of 70 g each, add a little cube of buffalo mozzarella in the center and shape it into an oval ball by pressing hard between your hands.

- Submerge the supplì in the flour first, then the egg white and the
breadcrumbs last. Fry at 165 degrees for 5 minutes or until golden brown.


Juomasuositus

Poggiotondo Toscana Rosato Organic 2020

Toskana, Italia
Rypäleet: Sangiovese 100%

Viinintuottaja Alberto Antonini tunnetaan Chiantissa paitsi arvostettuna viinintekijänä myös tunnustusta saaneista luomuviineistään. Tämä puhdaspiirteinen toskanalaisroseeviinin on hyvä esimerkki niistä. Herkullinen, aavistuksen kukkea ja puhdaspiirteinen tuoksu, jossa on aistittavissa sangioveselle tyypillisiä punaisten marjojen ja hapankirsikkan aromeita sekä vivahde tuoretta tupakkaa. Maku on kuiva, aromikas ja kepeä. Eloisan raikasta ja mineraalista makua sävyttää kirsikkainen hapokkuus. Tasapainoinen viipyilevä jälkimaku. Tarjoile viilennettynä noin 9–11°C-asteisena ja nauti pienehköstä tulppaanin mallisesta lasista. Nautinnollinen sellaisenaan, mutta oiva kumppani paistetuille vaaleille lihoille, rasvaisille kaloille, risotoille, pikkelöidyille kasviksille sekä kylmänä tarjotuilla punaisille lihoille.

19,82 €

Tuotenumero: Alko 925745



Lisää viinistä    Siirry  Alkon verkkokauppaan


Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso
myymäläsaatavuus’.


Huom!

Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.

Vaihtoehtoiset juomasuositukset:


Viini: Pasqua 11 Minutes Rosé 2023 – Veneto, Italia (18,99€, Alko 917087)

Olut: Doppiobaffo Anguileto IPA – Italia (4,98€; Alko
938672)

Alkoholiton: Torres Natureo Rosé 2023 – Penedès, Espanja (5,49€, Alko 483714)


PÄÄRUOKA


P.I.G.

Pizza in teglia romana topped with bio tomato sauce, mozzarella,

parmigiano reggiano, pork sausage, porcini mushrooms, provolone piccante and fresh parsley

Tomato sauce

San Marzano DOP (or passata)
Fine sea salt
Extra virgin olive oil
Fresh garlic
Fresh basil

- In a bowl smash the San Marzano DOP by hand or pour the passata. Add 7 g of salt and 14 g of olive oil for every 500 g of passata, 1 garlic clove, and some fresh basil. Put it in the fridge to rest for a few hours before using.

Sausage

Minced pork meat
Fine sea salt
Black pepper (grinded)
Cooking wine (or brandy)

- In a bowl add the meat, the salt (1 g every 100 g of meat), and some
black pepper. Mix by hand. Warm up a pan and add the meat. When cooked,
deglaze with cooking wine or brandy. Put aside to rest.

Mushrooms

Porcini Mushrooms (fresh or frozen)
Fine sea salt
Black pepper
Cooking wine ( or brandy)
Fresh rosemary
Fresh garlic
Butter

- Clean and cut porcini mushrooms. Stir fry with butter, garlic and rosemary. When cooked, deglaze with cooking wine or brandy. Add salt and
pepper to taste. Set aside.

Pizza dough

Flour (12–13 g protein): 1 kg
Cold Water:700 g
Fresh yeast: 5 g
Sea salt: 25 g
Extra Virgin olive oil: 25 g

- Separate the water into two parts 550 g and 150 g respectively. Add the yeast to the 550 g part and stir till the yeast is dissolved. Pour the
mixture into a bowl with the flour and start kneading by hand or using a stand mixer at low speed. When all the flour is adsorbed and the dough is firm add the salt. When the salt is not more visible start adding the remaining water little by little increasing the kneading speed. When all the water is absorbed add the oil and knead till completely absorbed and the dough looks elastic and not sticky. Move the dough to the kitchen counter and cover it with a bowl. After 10 minutes remove the bowl and proceed with folding and shaping the dough into a big ball. It will now be elastic and smooth. Let it rise covered at room temperature till it almost doubled its volume and proceed to shape the dough balls. Teglia romana Is cooked in an oven tray. To know how big the pizza balls are supposed to be use this general rule: multiply the length by the width of your tray and divide by two. That is the amount in grams of dough. As soon as the dough has lost part of its elasticity proceed stretching on a bed of ’semola rimacinata di grano duro’ (durum). Apply a thin layer of oil on the tray. Remove the excess flour from the stretched dough, place it on the tray, and adjust it to uniformly cover the tray. Spread the tomato sauce evenly. Add some mozzarella, the sausage, and the mushrooms. Place the tray in a static pre-heated oven placing it at the very bottom of the oven for the first few minutes (depending on the efficiency of the oven). When the bottom starts coloring, sprinkle some parmigiano reggiano and add the provolone piccante sliced in thin layers. Place the tray back in the oven to the middle and keep on baking till the crust is golden brown and the provolone is melted. The whole baking process will require around 10–12 minutes depending on the oven.


FENNEL SALAD

Fresh fennel salad topped with walnut and orange pesto
Ingredients (per portion):
Fresh fennel: 1/2
Walnut (clean): 40 g
Fresh orange (juice and zest): 1/2
Garlic powder: a pinch
Dried oregano: a pinch
Sea salt: a pinch
Black pepper: a pinch
Extra virgin olive oil: 4 spoons

- Clean the fennel and slice it as thin as possible. Peel the orange (without the white part) and squeeze it. In a blender mix the walnuts, the oregano, the orange zest, 2 spoons of olive oil, and 2 spoons of orange juice. Add salt, pepper, garlic powder, and 2 more spoons of olive oil. Add water and/or orange juice to adjust taste and consistency.
- Create a tower with the fennel slices and pour the pesto on top.
- Finish it with orange zest.

Juomasuositus

Giuseppe Campagnola Valpolicella Ripasso 2020

Veneto, Italia
Rypäleet: 80% Corvina & Corvinone, 20% Rondinella

Maranon laaksossa Valpolicellan sydämessä 200-250 metrin korkeudessa kalkkipitoisessa maaperässä kasvaneet rypäleet on poimittu käsin. Kymmenen päivän maseroinnin jälkeen viini käy teräs- ja sementtitankeissa. Seuraavan vuoden helmikuussa viini kaadetaan Recioto- ja Amarone-käymisestä jääneiden kuorimassan sekaan toista käymistä varten. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään vuosi tammitynnyrissä.


Melko tumma, kirsikanpunainen väri. Tuoksussa on kypsää kirsikkaisuutta, karvasmantelia, nahkaa, kukkeutta, mausteisuutta ja kevyttä paahteisuutta. Runsas ja elegantti maku, jota sävyttää kypsä kirsikkaisuus ja lihaksikas suutuntuma. Tanniinit ovat lempeät ja herkullinen karpaloinen hapokkuus elostuttaa makua. Jälkimaussa kirsikkaa, pähkinää ja hiven nahkaisuutta.


Erinomainen viini ilmakuivatuille lihoille, antipastoille, pastaruoille, vaaleille lihoille ja juustoille. Dekantoi viini puolituntia ennen tarjoilua ja tarjoile 16-17°C-asteiseksi keskikokoisesta tulppaanin mallisesta lasista.


Lasisuositus: Riedel Veritas Syrah


18,99 €

Tuotenumero: Alko 947867

 

Lisää viinistä  Siirry  Alkon verkkokauppaan


Varmistaaksesi viinin saatavuuden, tarkista viereisen Alkon verkkokauppalinkin kautta tuotteen myymäläkohtainen saatavuus. Löydät sen viinin tuotesivulta Alkosta kohdasta ‘Katso myymäläsaatavuus’.


Huom!

Katso videolta neuvot miten viini kannattaa tarjoilla, jotta se tarjoaa parhaan nautittavuuden.


Vaihtoehtoiset juomasuositukset:


Viini: Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2019 (24,49€; Alko 007122)

Olut: Baladin Wayan – Italia (4,99€, Alko 913373)

Alkoholiton: Torres Sangre de Toro 0,0% Red 2023 – Espanja (8,49€, Alko 475617)



JÄLKIRUOKA

MARITOZZO

Traditional pastry from Rome filled with whipped cream
Ingredients (for 10 maritozzo):
Flour 00 type (12-13 g protein): 400 g
Fresh yeast: 4 g
Cold water: 100 g
Cold milk: 150 g
Fresh egg: 1
Sugar: 65 g
Honey:20 g
Salt: 10 g
Butter: 100 g

- Pour the flour, the water, the yeast and the milk into a bowl. When the dough is formed gradually add the sugar and when adsorbed add the egg. When the dough is firm again, add the honey and the salt. Add the butter in 3 steps kneading more vigorously till all the the butter is absorbed. Sprinkle some flour on the kitchen counter, and transfer the dough to it. Form a big ball and set it back to rest on the kneading bowl, covered till doubled in volume.


- Remove then the dough from the bowl and cut it into around 80 g pieces. Shape them into oval balls and arrange them on a baking sheet. Cover them with a clean cloth and leave them at room temperature for around 2 hours (till doubled in size). Bake them in the middle of a preheated oven at 200 C for around 10 minutes or till golden color. When cold, cut lengthwise (leaving the two halves connected at the bottom) and fill with whipped cream. Garnish with icing sugar.


Juomasuositus

Matrinez Marsala Superiore Riserva Dolce

Sisilia, Italia
Rypäleet: Grillo, Damaschino, Inzolia

Kun Carlo Martinez perusti perheen nimeä kantavan viinitalon Palermoon vuonna 1866, Marsala oli jo tunnettu viini. Sen luojana pidetään englantilaista viinikauppiasta John Woodhousea, joka päätyi vuonna 1773 Mazaran satamaan, mutta huonon sään vuoksi hän joutui vaihtamaan reitin Marsalaan. Marsalassa hän hurmaantui hänelle tarjotusta viinistä ja päätti lähettää sitä sukulaisilleen Liverpooliin. Jotta viini kesti pitkän merimatkan, hän lisäsi siihen tislattua viinaa. Hän kutsui sitä Marsala-viiniksi. Viinin suosio sukulaisten keskuudessa sai Woodhousen palaamaan Marsalaan, ja aloittamaan liiketoiminnot viinin kauppalistamiseksi.


Tämä herkullisen makea väkeöity Marsala-viini, jonka kaunis kuparinruskea väri kertoo pidemmästä tammitynnyrikypsytyksestä. Makea (jäännössokeria 150 g/L) suuntäyteinen ja pitkä maku on harmoninen ja siinä voi aistia viikunaa, kuivattua aprikoosia, taateleita, rusinaisuutta sekä tyypillistä pähkinäisyyttä.


9,66€ (37,5cl pullo)


Tuotenumero: Alko 358434




 Siirry Alkon verkkokauppaan


Vaihtoehtoiset juomasuositukset:


Viini: TreRose Vin Santo di Montepulciano 2016 (25,99€ – 37,5cl; Alko 591644)

Alkoholiton: Lehtikuohu – Suomi (4,62€ – 20 cl; Alko 525993)